Pekingissä ymmärtää nopeasti, mitä talouskasvu tarkoittaa. Muutos on niin kiivas, että karttoihin kannattaa suhtautua rennosti. Lue loistovinkit.

Pekingissä ymmärtää nopeasti, mitä talouskasvu tarkoittaa. Muutos on niin kiivas, että karttoihin kannattaa suhtautua rennosti: ilmansuunnat ja pääväylät pitävät kutinsa, mutta moni muu asia saattaa jo huomenna olla toisin.

Asukkaita Pekingissä on arviolta viisitoista miljoonaa ja heidän lisäkseen yli kaksi miljoonaa maaseudulta tullutta rakennustyöläistä.

Kurkistus vanhaan Pekingiin

Hutongit, vanhat asuinalueet, on vuosikymmenten saatossa enimmäkseen purettu. Hävitys aloitettiin heti kansantasavallan alkumetreillä. Jotakin sentään on luvattu suojella. Osa viranomaisista tajuaa, että Pekingin viehätys perustuu vanhaan arkkitehtuuriin.

Vuosisataiseen elämäntyyliin saa tuntuman vaikkapa Rumputornin ympäristössä. Siellä pääsee kurkistamaan myös pihapuutarhoihin. Hutongeissa voi vuokrata riksan kuskeineen. Hinta on sovittava etukäteen, muutoin kierros vuorenvarmasti päättyy ilmiriitaan.

Tukanpesu tyssäsi

Päiväkirjani 1990-luvun puolivälissä: Kuvasin tänään tyttöä, joka pesi pitkiä hiuksiaan Wangfujingin kulmassa. Ei hän tarvinnut muuta kuin pesuvadin, letkusta kylmää vettä, sampoon ja pyyhkeen. Aurinko paistoi, mutta lämpötila oli niukin naukin viisi astetta.

Tukanpesukuvasta tuli käsittämättömän nopeasti historiaa. Jo seuraavalla reissullani katselin tontilla näykkiviä kymmeniä nostokurkia

Voimistelua aamutuimaan

Päiväkirjamerkintäni, vuosi 1998: Voiko Peking tosiaankin muuttua näin nopeasti, melkein historiaa rienaten?

On kevät 2008 Pekingissä. Haluan hetken olla kuin maailma olisi entisellään.

On varhainen aamu. Suuntaan Ritanin puistoon. Maksan pääsymaksun, astun portista ja lähden tarpomaan kohti kiinalaisten aamuvoimistelijoiden joukkoa. Kohta iäkkäät miehet ottavat lintuhäkkien yltä siniset huput. Rinta väristen rastaat ja peipot aloittavat suloisen aamulaulunsa.

Syömään

Nyrkkisääntö: Valitse ravintola, jossa on kiinalaisia asiakkaita. Perikiinalainen tapa on katsoa, mitä muut syövät ja tehdä tilaus sen perusteella. Jos syöt yksin, tilaa vähintään kahta lajia. Yksinäistä asiakasta pidetään ikävänä näkynä: ota mukaasi kirja. Luitpa tai et, sinut tulkitaan oppineeksi.

Teksti: Anna-Liisa Huhtala-Fiskars

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 4/2008

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.