Ranskalaiset taitavat eleganssin.

Colourbox, Shutterstock, Lehtikuva

Kirjailija, kielenkääntäjä ja näyttelijä Kira Poutanen on asunut Pariisissa 14 vuotta.

"Ranskalaisille tyylikkyys ja eleganssi ovat kaikki kaikessa. Tyyli  on rento mutta tarkkaan mietitty.

Pariisilaiset naiset meikkaavat suomalaisia vähemmän. Hius- ja meikkityyli on huoleton ja pynttäämistä vältetään loppuun asti. Tähän vaikuttaa tietysti paksumpi hiuslaatu sekä tummempi ihonsävy. He eivät aina tarvitse edes ripsiväriä.

Ihonhoitotuotteensa ranskalaiset ostavat usein apteekeista, he suosivat pelkistettyjä, herkän ihon tuotteita.

Suomessa lähden helpommin kotoa ilman meikkiä kuin Ranskassa. Juhliin taas meikkaan Suomessa enemmän.

Ranskalaisten naisten juhlatyyli on hallitun huoleton. Hiukset sutaistaan nutturatyyliselle poninhännälle. Joku käyttää vähän huulipunaa tai korostaa silmiä luomivärillä.

Kynnet ovat pariisilaisilla aina hyvin lyhyet ja värittömiksi lakatut. Viime vuosina monet ovat kuitenkin alkaneet käyttää myös värejä, esimerkiksi punaista. Pitkät lakatut kynnet ovat yhä liikaa. Suomessa näkee enemmän geeli- ja rakennekynsiä, Pariisissa ei juuri lainkaan.

Suomalaiset käyttävät hajuvesiä kerralla enemmän kuin ranskalaiset, vaikka voisi kuvitella toisin päin. Ranskassa käytetään pieniä ja tuntemattomia tuoksumerkkejä, joita ei myydä tavarataloissa.

Oudointa Ranskassa on ehkä se, että niin harva käyttää silmälaseja. Omat ystävänikin vain siristelevät silmiään puolisokeina, vaikka tarvetta laseille tai piilolinsseille olisi."

Kiran kauneusvinkit Pariisiin

Puoti

Katsasta Sephora-ketjun kosmetiikkaherkut esimerkiksi Rue de Rivolilla ja Champs-Élyseés'llä. Myös Monoprix-ruokakauppojen Parapharmacie-kosmetiikkaosastoilta teen usein löytöjä.

Hoitola

Clarinsin Skin Spa Neuillyssä tehdään aromaattisilla öljyillä Soin Relaxation absolu -vartalohoitoja. Tunnin kestävä hoito rentouttaa totaalisesti. Hoitolan kattoon maalattu pilvitaivas on ihana yksityiskohta.
4 Rue Berteaux Dumas

Tuliaiset

Tsekkaa apteekit: Bioderman kasvojenpesuun tarkoitettu geelimäinen tuote on loistava herkälle iholle. Homeopaattinen Homéoplasmine on huippuhyvä voide hyttysenpuremista rohtuneisiin huuliin.

La Roche Posay -ihonhoitotuotteet ja meikit ovat loistavia herkälle iholle, samoin kuin Avène, jota saa Ranskasta halvemmalla. Silmäpusseihin pariisittarien salainen ase on peräpukamavoide Préparation H. Sitä levitetään pari tippaa aamulla.


Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.