Rannoissa on eroja. Jos sama horisontti alkaa kyllästyttää, kokeile jotain näistä uusista.

Seikkailijan Costa Rica

Upeita hiekkarantoja, palmuja ja lämmintä vettä. Kyllä. Mutta myös paljon muuta. Kun Karibian ja Meksikon pakettimatkakohteet on koettu, kannattaa lähteä seikkailulle Costa Ricaan. Väli-Amerikassa, Nicaraguan ja Panaman välissä
sijaitseva maa on pinta-alaltaan vain puolet Lapin läänistä, mutta sen luonto on yksi maailman monimuotoisimmista.

Costa Rican rannat sopivat aktiivilomailijoille. Esimerkiksi Tamarindon alue on mainio paikka kokeilla syvänmerenkalastusta tai sukellusta. Ja jos energiaa riittää biitsipäivien jälkeen, kannattaa lähteä retkelle maan sisäosissa sijaitseviin pilvisademetsiin.

Hienoa Costa Ricassa on myös se, että maa on panostanut ekomatkailuun. Sieltä löytyy paljon ekologisia hotelleja ja vastuullisia retkijärjestäjiä.

Öölannin idyllit

Moni on jo ihastellen käynyt tutustumassa Gotlantiin ja Visbyhyn. Samanlaista ruotsalaisidylliä – ja lisäksi lukuisia pitkiä, valkeita hiekkarantoja löytyy viereiseltä Öölannin saarelta. Biitsien lisäksi Öölanti houkuttelee harvinaisella luonnollaan. Yksi saaren tärkeimmistä nähtävyyksistä on
Alvaret-kalkkikivitasanko, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. Kivoja vierailukohteita ovat myös Långe Erik -majakka ja Borgholmin kaupunki.

Öölanti sijaitsee Gotlannin eteläpuolella, ja sinne pääsee helposti Öölannin siltaa pitkin Kalmarin kaupungista.

Aitoa Tunisiaa

Kun Tunisian pohjoisrannikko alkaa muistuttaa Etelä-Eurooppaa, tarjoaa Djerban saari sukelluksen alkuperäiseen kulttuuriin. Pääkaupunki Houmt Souk on täynnä basaareja, joista löytää upeita paikallisia käsitöitä ja keramiikkaa.

Pohjois-Afrikan suurin saari on myös upea rantakohde. Vitivalkoiset hiekkarannat ja turkoosinhohtoinen meri houkuttelevat päivällä lekottelemaan ja uimaan, illalla ihailemaan purppuranpunaisia auringonlaskuja.

Luonnonihmeitä Australiassa

Noin 2300 kilometriä pitkä Iso Valliriutta on yksi mailman vaikuttavimmista luontokokonaisuuksista, maailman suurin meriluonnonsuojelualue sekä Unescon maailmanperintökohde. Sen kirkkaissa vesissä asustaa 2000 kalalajia ja 350 korallilajia.  
Ja tietenkin Australian luonnonaarre on myös huikea rantakohde. Kun lojuu puolinukuksissa riippumatossa seuranaan vain vierestä ohi lipuva merikilpikonna, ei täydellisempää rentoutumista voi kuvitella. Ison Valliriutan lukuisista kohteista kannattaa kokeilla esimerkiksi unenomaista Wilson Islandia.

Huviloiden Jurmala

Latvian Rivieraksi kutsuttu Jurmala on esikuvansa veroinen. Hiekkarantaa riittää jopa 30 kilometriä, ja se sopii niin lapsiperheille kuin leijasurffaajille ja purjelautailijoillekin. Ravintoloita, kahviloita ja kylpylöitä on paljon. Omaleimaisen tunnelman luovat kuitenkin rantaviivaa kehystävät upeat puuhuvilat ja mäntymetsiköt. Rentoutujille ykköstäky on psammoterapia eli kuuma hiekkakylpy, jonka kehutaan vilkastuttavan aineenvaihduntaa ja helpottavan kipuja.

Sporttilomaa Kroatiassa

Kaipaatko lomalla myös aktiviteetteja? Istrian niemimaalla Kroatian rannikolla voi yhdistää rantalekottelun ja liikunnan. Turkoosin meren rannalta voi lähteä välillä patikoimaan, pyöräilemään tai vaikkapa hevosvaellukselle. Istriasta löytyy kymmeniä merkittyjä reittejä sekä monia aktiiviretkille vieviä matkanjärjestäjiä.

Istrian niemimaa sijaitsee aivan Italian rajan tuntumassa, joten sitä kutsutaankin monesti Pikku-Italiaksi. Niemimaalla on idyllisiä pikkukaupunkeja, joissa riittää katseltavaa ja shoppailtavaa. Eräs kiinnostavimmista on Pulan kaupunki, jonka keskustassa on upeasti säilynyt Rooman valtakunnan ajan amfiteatteri.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Meksikon länsirannikolla sijaitseva Puerto Vallarta on idyllinen ja kiinnostava kohde, jonne suomalaisetkin nyt pääsevät helposti.

Aalto särkyy Banderasinlahden rantaan, ja aurinko helottaa kirkkaansiniseltä taivaalta. Tuulenvire yltää juuri sopivasti hotellin terassille, jossa nautiskelen aamiaiseni viimeisiä suupaloja.

Pohjoiseurooppalainen aamiaisvieras on vielä toistaiseksi melko harvinainen näky Meksikon länsirannikolla sijaitsevassa hotellissa, mutta ei enää kauan. Marraskuusta lähtien Puerto Vallartan kaupunkiin on päässyt Helsingistä suoralla lennolla.

Entä miksi tänne sitten kannattaa tulla? Koska paikka on juuri sellainen kuin kuvittelin – ja toisaalta aivan erilainen. Ennakkokäsitysten mukaisia ovat aurinkoinen ja lämmin sää sekä hyvä ja mutkaton, tuoreista aineksista koottu ruoka. Kyllä, guacamole voi maistua vielä monin verroin paremmalta kuin paraskaan muualla maistamani. Kaikkialla kaikuu mariachi-musiikki, joka todellakin säestää äänekkäästi paikallisia illanviettoja.

Puerto Vallartassa monet paikalliset jättävät jopa autonsa lukitsematta.

Sen sijaan en osannut odottaa kauniita, valkohiekkaisia uimarantoja, huojuvia palmuja tai lähes pikkukylämäisen turvallista tunnelmaa. Puerto Vallartassa monet paikalliset jättävät jopa autonsa lukitsematta. Viereisellä Riviera Nayaritin alueella on monia viehättäviä kyliä, joissa voi tavoittaa aidon meksikolaisen tunnelman.

Varminta – ja hintavinta – on majoittua suuriin, kansainvälisiin hotelliresorteihin, joista monet ovat all inclusiveja. Niissä saa tasalaatuista palvelua, hyvää ruokaa ja jenkkituristien seuraa. Jos taas paikallinen elämä viehättää, kannattaa etsiytyä pieniin paikallisiin hotelleihin. Hyvä valinta Riviera Nayaritin alueella on esimerkiksi Hotel Cielo Rojo, joka sijaitsee San Franciscon pikkukaupungissa: yöpyminen kannattaa jo pelkästään paikan loistavan luomuaamiaisen vuoksi.

 

 

1. Huippukokin sopat

Thierry Blouet on paikallinen superjulkkiskokki, ja hänen Café des Artistes -ravintolansa kokemisen arvoinen. Ranskassa koulutuksensa saanut keittiönero ja hänen kansainvälinen henkilökuntansa yhdistelevät ranskalaisia ja meksikolaisia makuja mieleen jääviksi kokonaisuuksiksi. Puerto Vallartan keskustassa sijaitsevan paikan erikoisuus, kohta kolme vuosikymmentä saman reseptin mukaan tehty katkarapu-kurpitsakeitto, kannattaa ehdottomasti tilata. Jos mahdollista, varaa pöytä ravintolan tunnelmallisesta puutarhasta.

Ravintolan aulatiloissa sijaitsee Blouetin vaimon Rosé Blouetin pieni koruliike, joka myy lievästi sanottuna näyttäviä koruja. Hankin sieltä Frida Kahlo -teemaisen kaulakorun, jonka rinnalla koristeltu joulukuusikin kalpenee.

Cafe des Artistes, Guadalupe 740 Col. Centro, www.cafedesartistes.com

 

2. Rennosti ostoksilla

Mercado Municipal -tori Puerto Vallartan keskustassa on passeli paikka, jos haluaa selvitä kaikista tuliaisostoksista kerralla ja kohtuullisin kustannuksin. Täyteen ahdetussa hallitilassa myydään niin paikallisia herkkuja kuin käsitöitäkin. Kannattaa tutustua esimerkiksi Oaxacan kaupungista tuleviin tekstiileihin, joita myydään monessa muussakin paikassa. Perinteiset ja luonnonmukaisesti värjätyt tuotteet ovat kauniita, ja tuotto niistä menee tekijöille. Tuttuun torikauppiastyyliin myyjät houkuttelevat tutustumaan tarjontaansa, mutta eivät turhan hyökkäävästi.

▶ Mercado Municipal, Rio Cuale, Puerto Vallarta. Avoinna joka päivä klo 7–20.

3. Drinkkejä ja herkkuja

Puerto Vallartan keskusta on pieni ja kompakti, mutta siellä on kaikki, mitä viihtymiseen tarvitaan: aitoa paikallista elämää sekä viehättäviä ravintoloita. Paras hengailupaikka on El Malecon -rantabulevardi, jonne niin paikalliset kuin turistitkin kokoontuvat viettämään aikaa.

Iltaelämän katseluun mainio paikka on esimerkiksi tyylikäs cocktail-baari Bar Morelos, joka sopii vaikka reissun kantapaikaksi. Keskustassa sijaitsee myös suklaamuseo: nähtävyytenä se ei ole kaksinen, mutta siellä voi osallistua kursseille. Matkaaja voi oppia tekemään suklaakonvehteja sekä suklaajuomaa kaakaopavun paahtamisesta ja murskaamisesta alkaen. Kokeilin, ja ainakin omasta mielestäni itse tehty konvehti maistuu vielä paremmalta kuin valmiina ostettu. Jos kurssille osallistuminen ei houkuta, alakerran pieni suklaapuoti myy valmiita herkkuja.

 Bar Morelos, Morelos 589, Centro, Puerto Vallarta

Choco Museo Puerto Vallarta, Calle Josefa Ortiz de Dominguez 128, chocomuseo.com/puerto-vallarta

Aurinkomatkat tekee valmismatkoja Puerto Vallartaan. Finnair myy suoria lentoja 18.3.2018 asti.

visitpuertovallarta.com

Tuliko taas reissattua tuttuun Phuketiin? Kutkuttaisiko vaihtaa kohdetta? Sri Lanka on Intian eteläpuolella sijaitseva saarikohde, joka kannattaa nähdä.

Päivään Thaimaan suosituimmalla lomasaarella voi kuulua mitä tahansa rantaelämästä urheiluaktiviteetteihin ja hieronnasta yöelämään.

Jos tunnet paikan kuin omat taskusi, testaa nämä vinkit:

  1. Ka Jok See -ravintolasta kannattaa varata pöytä, jos haluaa uniikin ravintolaelämyksen! Osallistujille tarjotaan perinteistä thairuokaa, ja hintaan (noin 75 euroa) kuuluu show, jonka jälkeen asiakkaat intoutuvat tanssimaan ruusunlehtisateessa. 26 Th Takua Pa, Phuket town.
  2. Vietä unohtuman yö luonnon ääniä kuunnellen veden päälle rakennetussa bambulauttamajassa Khao sokin luonnonpuistossa. Khlong Sok, Phanom District, Surat Thani 84250.

Khao Sokissa voi nukkua veden päällä. Kuva: Shutterstock
Khao Sokissa voi nukkua veden päällä. Kuva: Shutterstock

Tuntuuko siltä, että maisemanvaihdos voisi tehdä hyvää? Vielä suurimmilta turistimassoilta salassa pysyneen Sri Lankan temppelit ja luonnonihmeet houkuttelevat kävijöitä tutkimusmatkalle monipuoliselle saarelle.

Päivät kuluvat rannalla loikoillen, surffaten tai patikoiden.

  1. Kiipeä Adam's Peak -vuorelle, jolla Aatamin kerrotaan ottaneen ensiaskeleensa maankamaralla. Vuori sijaitsee 2 200 metrin korkeudessa, 5 200 rappusen päässä. Lähde ajoissa yöllä liikenteeseen, jotta ehdit nähdä upean auringonnousun.
  2. Suuntaa Hikkaduwalle surffi- tai rantalomalle ja nauti kilometrien pituisesta rannasta. Alueelta löytyy myös kivoja ravintoloita ja kahviloita. Yövy suloisessa Why not guest housessa, joka sijaitsee aivan meren äärellä. 01 Galle Road, Hikkaduwa 80240, Sri Lanka.
  3. Rantakaupunki Mirissa on pieni ja suosittu rantalomakohde, johon monet ovat ihastuneet. Jos et pidä ruuhkaisista rannoista, etsi tiesi Secret Beachille. Paikalliset osaavat neuvoa tien laguunimaiselle rannalle, jonne vain harvat turistit ovat eksyneet.

Leppoisaa rantalomaa kaipaava suuntaa Mirissan biitseille.
Leppoisaa rantalomaa kaipaava suuntaa Mirissan biitseille.