Rannoissa on eroja. Jos sama horisontti alkaa kyllästyttää, kokeile jotain näistä uusista.

Seikkailijan Costa Rica

Upeita hiekkarantoja, palmuja ja lämmintä vettä. Kyllä. Mutta myös paljon muuta. Kun Karibian ja Meksikon pakettimatkakohteet on koettu, kannattaa lähteä seikkailulle Costa Ricaan. Väli-Amerikassa, Nicaraguan ja Panaman välissä
sijaitseva maa on pinta-alaltaan vain puolet Lapin läänistä, mutta sen luonto on yksi maailman monimuotoisimmista.

Costa Rican rannat sopivat aktiivilomailijoille. Esimerkiksi Tamarindon alue on mainio paikka kokeilla syvänmerenkalastusta tai sukellusta. Ja jos energiaa riittää biitsipäivien jälkeen, kannattaa lähteä retkelle maan sisäosissa sijaitseviin pilvisademetsiin.

Hienoa Costa Ricassa on myös se, että maa on panostanut ekomatkailuun. Sieltä löytyy paljon ekologisia hotelleja ja vastuullisia retkijärjestäjiä.

Öölannin idyllit

Moni on jo ihastellen käynyt tutustumassa Gotlantiin ja Visbyhyn. Samanlaista ruotsalaisidylliä – ja lisäksi lukuisia pitkiä, valkeita hiekkarantoja löytyy viereiseltä Öölannin saarelta. Biitsien lisäksi Öölanti houkuttelee harvinaisella luonnollaan. Yksi saaren tärkeimmistä nähtävyyksistä on
Alvaret-kalkkikivitasanko, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. Kivoja vierailukohteita ovat myös Långe Erik -majakka ja Borgholmin kaupunki.

Öölanti sijaitsee Gotlannin eteläpuolella, ja sinne pääsee helposti Öölannin siltaa pitkin Kalmarin kaupungista.

Aitoa Tunisiaa

Kun Tunisian pohjoisrannikko alkaa muistuttaa Etelä-Eurooppaa, tarjoaa Djerban saari sukelluksen alkuperäiseen kulttuuriin. Pääkaupunki Houmt Souk on täynnä basaareja, joista löytää upeita paikallisia käsitöitä ja keramiikkaa.

Pohjois-Afrikan suurin saari on myös upea rantakohde. Vitivalkoiset hiekkarannat ja turkoosinhohtoinen meri houkuttelevat päivällä lekottelemaan ja uimaan, illalla ihailemaan purppuranpunaisia auringonlaskuja.

Luonnonihmeitä Australiassa

Noin 2300 kilometriä pitkä Iso Valliriutta on yksi mailman vaikuttavimmista luontokokonaisuuksista, maailman suurin meriluonnonsuojelualue sekä Unescon maailmanperintökohde. Sen kirkkaissa vesissä asustaa 2000 kalalajia ja 350 korallilajia.  
Ja tietenkin Australian luonnonaarre on myös huikea rantakohde. Kun lojuu puolinukuksissa riippumatossa seuranaan vain vierestä ohi lipuva merikilpikonna, ei täydellisempää rentoutumista voi kuvitella. Ison Valliriutan lukuisista kohteista kannattaa kokeilla esimerkiksi unenomaista Wilson Islandia.

Huviloiden Jurmala

Latvian Rivieraksi kutsuttu Jurmala on esikuvansa veroinen. Hiekkarantaa riittää jopa 30 kilometriä, ja se sopii niin lapsiperheille kuin leijasurffaajille ja purjelautailijoillekin. Ravintoloita, kahviloita ja kylpylöitä on paljon. Omaleimaisen tunnelman luovat kuitenkin rantaviivaa kehystävät upeat puuhuvilat ja mäntymetsiköt. Rentoutujille ykköstäky on psammoterapia eli kuuma hiekkakylpy, jonka kehutaan vilkastuttavan aineenvaihduntaa ja helpottavan kipuja.

Sporttilomaa Kroatiassa

Kaipaatko lomalla myös aktiviteetteja? Istrian niemimaalla Kroatian rannikolla voi yhdistää rantalekottelun ja liikunnan. Turkoosin meren rannalta voi lähteä välillä patikoimaan, pyöräilemään tai vaikkapa hevosvaellukselle. Istriasta löytyy kymmeniä merkittyjä reittejä sekä monia aktiiviretkille vieviä matkanjärjestäjiä.

Istrian niemimaa sijaitsee aivan Italian rajan tuntumassa, joten sitä kutsutaankin monesti Pikku-Italiaksi. Niemimaalla on idyllisiä pikkukaupunkeja, joissa riittää katseltavaa ja shoppailtavaa. Eräs kiinnostavimmista on Pulan kaupunki, jonka keskustassa on upeasti säilynyt Rooman valtakunnan ajan amfiteatteri.