Aix-en-Provence on eläväinen pikkukaupunki. Kuvat: Minna Kurjenluoma
Aix-en-Provence on eläväinen pikkukaupunki. Kuvat: Minna Kurjenluoma

Etelä-Ranskan Aix-en-Provence ja sitä ympäröivät kylät tarjoavat nautiskelijalle pikkutoreja, putiikkeja ja kuumia kylpyjä.

Aix-en-Provencessa ei tunneta kiirettä. Pikkukahviloiden terasseilta kaikuu hyväntuulinen puheensorina, torit tuoksuvat yrteiltä, ja aurinko lämmittää iholla jo aamutuimaan.

Aixissa ei siis matkailijankaan sovi suorittaa. Parasta on vaeltaa päämääräämättömästi pikkukujilla, ihailla kaunista arkkitehtuuria ja kurkistella kauppoihin.

Päiväsaikaan Aix-en-Provencen keskustan kauppakujat houkuttelevat shoppailijoita, ja aukiot täyttyvät vihannesmyyjistä ja kahvilatuoleista. Illan hämärtyessä tunnelma muuttuu: yliopisto-opiskelijat kaivautuvat kaduille vespoinensa, juovat drinkkejä terassibaareissa ja jonottavat pikaruokakioskeista bageleita tai pitsanpaloja.


Aixin iltaelämää.

 

Aix-en-Provence on nautiskelijan matkakohde. Se sopii kulttuurin ja hyvän ruuan ystävälle, mutta vetää puoleensa myös ostosmatkaajia sekä kylpyläkokemuksia kaipaavia.

Marseillesta Aixiin on puolen tunnin, Nizzasta noin kahden ja puolen tunnin ajomatka. Vanhankaupungin ehtii hyvin laahustaa läpi yhden viikonlopun aikana. Sitten kannattaakin jo vuokrata auto ja suunnata muutamaksi päiväksi lähiseudulle hengittämään aidon provencelaisen maaseudun tunnelmaa.

Ravintoloiden aarreaitta

–Aix-en-Provencessa on yli 700 ravintolaa, joista iso osa on turistipaikkoja. Voi olla vaikea tietää, mikä on oikeasti hyvä paikka, Le Riad -ravintolan tarjoilija Aziz Ait-Hammou vinkkaa.

Marokkolainen Le Riad on saanut paikallisten suosion. Ravintola sijaitsee vanhassa ranskalaisessa luostarissa. Sisustuksessa sekoittuvat paikallishistoria ja pohjoisafrikkalaiset mausteet. Kauniilla säällä auki on myös vehreä sisäpiha, pieni piilopaikka vanhassakaupungissa. Herkullisen kana-couscous-annoksen saa 16 eurolla.

Ravintolat ovat yleensä auki lounasaikaan kello 12–14 sekä iltaseitsemästä lähtien. Poikkeuksen tekevät brasseriet. Esimerkiksi paikallisten suosimasta Café le Verdun’sta saa ruokaa tauotta keskipäivästä keskiyöhön saakka. Suuri salaatti maksaa noin 13 euroa, pihvit noin 20 euroa.

 


Modernisti sisustettu Le Garde Manger on poikkeus perinteisten ranskalaiskahviloiden joukossa.
Modernisti sisustettu Le Garde Manger on poikkeus perinteisten ranskalaiskahviloiden joukossa.

 

Monet kahvilat tarjoavat leivonnaisia ja salaatteja aamusta iltaan. Piipahtamisen arvoinen on esimerkiksi kaunis Le Garde Manger -teehuone. Modernisti sisustetun kuppilan petit formule, pikkumenu, maksaa 8,5 euroa ja sisältää salaatin, juoman ja jälkiruuan.

Le Riad, 21 Rue Lieutaud

Le Café Verdun, 20 Place de Verdun

Le Garde Manger, 35–37 Cours Sextius

 


1700-luvun lopulla perustettu Les Deux Garçons -kahvila on turistien suosiossa.

 

Sivistyneesti lasilliselle

Aix-en-Provencen komealla pääkadulla Cours Mirabeaulla kannattaa eksyä barokkitunnelmiin. Kadun kuuluisin kahvila lie Les Deux Garçons, jossa aikanaan istuivat myös kylän kuuluisimmat omat pojat, taiteilija Paul Cézanne ja kirjailija Émile Zola. Kahvila avattiin jo 1700-luvun lopulla, ja piipahdus kahvilassa on kuin visiitti menneisyydessä.

Turistit viihtyvät Cours Mirabeau -kadun lukuisissa kahviloissa aristokraattien talojen ja suihkulähteiden katveessa. Mutta jos paikallisilta kysytään, kadun kuppiloiden ainoa tarkoitus on boire un pot, juoda ruukullinen. Aixilainen sanonta tarkoittaa kupposta tai lasillista hyvässä seurassa. Kokeile vaikka ranskalaisten rakastamaa alkudrinkkiä, mustaherukkaliköörillä höystettyä valkoviiniä eli Kiriä.

Les Deux Garçons, 53 Cours Mirabeau

 


Kylpylän altaalla voi kuulla kirkonkellojen lyövän.

 

Pulahdus roomalaisittain

Kostean lämmin ilta vyöryy vastaan, kun astuu sisään Thermes Sextius -kylpylään. Eteisaulassa voi heti siirtyä 2000 vuotta ajassa taaksepäin, kun tirkistelee palasta Rooman-aikaisesta kylpylästä.

– Täällä roomalaiset tekivät taistelusuunnitelmiaan, kylpylän markkinointipäällikkö Nathalie Guillot kertoo paikan historiasta.

Tätä nykyä kylpylässä viihtyvät paikalliset ja ranskalaiset turistit. Päivävierailu kylpylään, urheilusaliin ja saunoihin maksaa 50 euroa. Kylpylän pihalla on komea ulkouima-allas, aurinkotuoleja sekä ravintola. Yksittäisten hoitojen hinnat ovat noin sadasta eurosta ylöspäin.

Thermes Sextius, 55 Avenue des Thermes

Roseeta ja taidetta

Mihin suuntaan vain Aixista katsookin, silmiin osuu vehreitä viinitarhoja. Turistin ei tarvitse ihailla niitä vain kaukaa: monille tiloille pääsee myös vierailulle, vaikkakin vierailuaika täytyy varata erikseen.

Helppo kohde on kaunis Château La Coste -viini- ja kulttuurikeskus, joka on auki joka päivä joulua ja uuttavuotta lukuun ottamatta.

Tilan isäntä on irlantilainen liikemies Patrick McKillen. Hän osti tilan 2004 ja muutti sen paitsi luomuviinitilaksi myös modernin taiteen ja arkkitehtuurin keskukseksi.

 


Château la Costen viiniasiantuntija Melike Tuncer opastaa asiakkaita juomavalinnoissa.
Château la Costen viiniasiantuntija Melike Tuncer opastaa asiakkaita juomavalinnoissa.

 

Vierailulle kannattaa varata aikaa. Taidemuseossa saa kulumaan tovin jos toisenkin, ja lisäksi tilalla voi tehdä kävelyretkiä. Viinikaupassa ja ravintolassa pääsee maistelemaan tilan viinejä: valkoista, punaista ja roseeta.

Château la Coste, 2750 Route De La Cride, Le Puy-Sainte-Réparade

Näin löydät hyvän viinin:

Aix-en-Provencen seutu tunnetaan viinialueena nimellä Côte de Provence.

Kuuluisin on lohenpunainen roseeviini, jota ranskalaiset rakastavat.

Roseeviinin hinta ei välttämättä kerro laadusta. Supermarketissa kannattaa valita pullon, jonka etiketissä lukee A.O.C. tai Appelation d’Origine Controlée. Se on kertoo viinin laatuluokituksesta: juoma on muun muassa valmistettu alueelle tyypillisistä rypäleistä ja varastoitu asianmukaisesti.

Yötä perheen luona

Keittiössä kolisee kotoisasti, kun Marie Pontus keittää kananmunia majatalonsa asukkaille. Uunituoreet omenapiiraat höyryävät jo Jardin de Marien aamiaispöydässä. Australialainen Maureen O’Driscoll istahtaa pöytään ja hymyilee Marien yhdeksänkuiselle Lucile-kuopukselle.

Jos kaipaat lomaltasi periranskalaista tunnelmaa, suloiset la chambre d’hôtes -majatalot ovat ihana vaihtoehto.

– Vieraalla on oma huone ja kylpyhuone. Hän saa mennä ja tulla miten haluaa. Aamiainen syödään sitten yhdessä, Pontus selittää.

Chambre d’hôtes on edullisempi kuin hotelli, ja sijainti voi silti olla erinomainen. Marien majatalokin sijaitsee aivan keskustan kupeessa.

– Aamiaisella annamme vieraille myös hyviä matkavinkkejä, Marie kertoo.

Paikallisten vinkit aixiin

Marie, Jardin de Marie -majatalon pitäjä: ”Suosittelen kahta ravintolaa provencelaiseen makuun. Le Petit Verdot’sta saa perinteistä ruokaa modernilla tyylillä. Toinen hyvä pieni ravintola on Entre Midi et Deux, joka on auki vain lounasaikaan.”

Le Petit Verdot, 7 Rue d’Entrecasteaux

Entre Midi et Deux, 9 Rue d’Italie

François, Place Richelmen torikauppias: ”Aix-en-Provencessa kannattaa kiinnittää huomiota 1600-luvulta peräisin olevien yksityisten luksustalojen, hôtels particuliersien suuriin, koristeellisiin oviin. Ne ovat upeita! Lisäksi kannattaa käydä Vendômen paviljongissa ja sitä ympäröivässä puistossa.”

Pavillon de Vendôme, 13 Rue de la Molle

Aziz, le Riad -ravintolan tarjoilija: ”Kun etsit ravintolaa, kysele ensin apua paikallisilta. Myös ravintoloiden ovenpielissä olevat ravintola- ja matkaopastarrat kertovat paljon. Jos esimerkiksi Gault & Millau -opas on kehunut ravintolaa useana vuonna peräkkäin, voi luottaa, että se on hyvä.”

Ranskan kauneimmissa maisemissa

Kun Aix on nähty, kannattaa koluta läpi Luberonin alueen pikkukylät.

Luberonin kumpuilevat maisemat ja maan kauneimpiin kuuluvat kylät hehkuvat romantiikkaa. Heinäkuun tienoilla nämä seudut kukkivat laventelista violetteina.

Luberoniin kannattaa tutustua autoillen. Älä suotta pelkää eteläranskalaista, hieman äkkipikaista ajotyyliä: kiemuraisilla pikkuteillä tunnelma on moottoriteihin verrattuna rauhallinen. Ruuhkaisimpina loma-aikoina kannattaa silti olla ajoissa liikkeellä, sillä pikkukylien parkkipaikat täyttyvät nopeasti.

 


Roussillonissa ei voi välttyä okralta.

 

1. Roussillon

Charlesin, Amauryn ja Grégoiren kasvot loistavat kuin tuoreet porkkanat. Lyonilaispojat ovat juuri kävelleet Sentier des Ocres -reitin ja hieroneet toistensa naamoihin Roussillonin okranpunaista hiekkaa.

– He ruskettuivat heti ensimmäisenä lomapäivänä, poikien isä vitsailee.

Punertavankeltainen Roussillonin kylä on kuuluisa erikoisesta maaperästään, josta saadaan okran sävyistä väriainetta. Maa-ainesta kaivoivat täällä jo muinaiset roomalaiset. Turisti voi ostaa punaista, rusehtavaa ja kellertävää jauhetta matkamuistoksi kylän putiikeista.

 


L’Isle-sur-la-Sorguen antiikkimarkkinoilla voi löytää myös hattuja.

 

2. L’Isle-sur-la-Sorgue

Puisia hevosenpäitä, vanhoja tapettimuotteja, pieniä enkelipatsaita, pehmeätä pellavaa. Satojen antiikkiliikkeiden L’Isle-sur-la-Sorgue on yksi Ranskan tunnetuimmista vanhan tavaran keskuksista.

Pikkukaupungin jokasunnuntaiset markkinat ovatkin nähtävyys. Tänäänkin värilankoja ja kankaita myyvä Maurice Fulconis juo viiniä naapurimyyjän, tapettitiskin Franck Wuillotin kanssa.

– Olemme olleet näissä hommissa jo 35 vuotta. Meidän myyntipaikkamme ovat aina vierekkäin, Fulconis kertoo.

– Välillä tullaan toimeen paremmin, välillä huonommin, Wuillot vitsailee.

 


Marion Longo myy leivonnaisia La Maison Jouvaudissa.

 

Sorgue-joen lävistämä kaupunki on pullollaan myös kutsuvia ravintoloita ja ulkokahviloita. Pikkutavaroita ja leivonnaisia myyvästä La Maison Jouvaudista voi ostaa purtavaa vaikka piknikretkelle.

– Lounasaikaan meiltä saa sämpylöitä ja piiraita, myyjä Marion Longo kertoo lasivitriiniin nojaten.

La Maison Jouvaud, 5 Avenue des Quatre Otages, L’Isle-sur-la-Sorgue

 Gordes tunnetaan vaaleasta väristään.

 

3. Gordes

Gordesin kylä levittäytyy vaaleahipiäisenä korkealle kukkulalle. Tämän vanhan linnavuoren edessä on poseerannut moni turisti ja hääpari.

Gordesin tyyni, hienostunut tunnelma on vetänyt puoleensa myös julkkiksia, kuten Ranskan entistä presidenttiä François Mitterandia ja elokuvaohjaaja Roman Polanskia.

– Ennen Gordes oli vain luksuskohde, nykyään tapaa enemmän ihan tavallisia matkailijoita, l’Encas-ravintolan tarjoilijat Lola ja Éric kertovat.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.