Todellinen nautiskelija tilaa hotelliaamiaisen sänkyyn. Kuva: Shutterstock
Todellinen nautiskelija tilaa hotelliaamiaisen sänkyyn. Kuva: Shutterstock

Usko tai älä! Kun leikkii turistia kotipaikkakunnalla, voi tuntea olleensa kuin pidemmälläkin lomalla – tai jopa ulkomailla.

Kun Helsinkiin avattiin hiljattain uusi tornihotelli Clarion, eräänä viikonloppuna sen saunan lauteilla, ravintolassa ja kuntosalilla kuuli vain suomea. Nopeasti myös selvisi, että merkittävä osa vieraista oli helsinkiläisiä, moni jopa naapurikaupunginosista, kuten minä.

Ilmiö ei rajoitu Clarioniin. Helsingin Sanomat uutisoi vastikään, että yhä useampi suuntaa nykyään lähihotelliin varsinkin viikonloppuisiin, ja hotellit markkinoivat vierailuja entistä enemmän myös paikallisille.

Olen antanut jo pitkään lahjaksi hotelliöitä ja suunnannut lähihotelliin muuten vain. Miksi ihmeessä mennä kotikaupungissa, ja vielä naapurissa, hotelliin, moni kysyy. No, esimerkiksi näistä syistä:

1. Se on halvempaa kuin reissuun lähteminen

Ei hotelliasuminen tietenkään ole halpaa, mutta yö kotikaupungissa maksaa reippaasti vähemmän kuin muualle matkustaminen. Jos yöpymiseen kuuluu esimerkiksi sauna, uinti, kuntosali ja brunssia vastaava aamiainen, hotelliyön hinta kahdelle voi olla jopa halvempi kuin nämä aktiviteetit yhteensä muualla.

Ja tarjoushaukka selviää hotellireissustakin halvemmalla. Uusissa hotelleissa on usein avajaistarjouksia, ja muutenkin hotellin sivuilta kannattaa tarkistaa ajankohtaiset tarjoukset. Esimerkiksi nyt monissa hotelleissa on alennettuja hintoja vuodenvaihteen ja tammikuun tienoilla. Liikematkailijoille suunnatuissa hotelleissa viikonloput ovat usein edullisempia kuin arkipäivät. Jos sinulla on asiakastili ja majoitut usein saman varauspalvelun (esimerkiksi Hotels.com) tai hotelliketjun kautta, voit nauttia ilmaisista palkintoöistä.

Ekologista hotelliyöpyminen ei tietenkään ole. Mutta on yö kotikaupungin hotellissa silti huomattavasti ympäristöystävällisempi valinta kuin lentomatka kauas.

2. Saat loman ilman lomaa

Esimerkiksi pätkätyöläinen saattaa joutua pärjäämään vuodesta toiseen vähillä lomilla. Silloin viikonlopusta tai arkivapaista kannattaa yrittää ottaa mahdollisimman paljon irti ja tehdä jotain arjesta poikkeavaa. Kun viettää vapaapäivänsä hotellissa omassa kotikaupungissaan tai jossakin muualla lähialueella, se tuntuu takuulla erityiseltä.

3. Ihan kuin olisi ulkomailla!

Maisemanvaihdos tunnetusti virkistää ja se onnistuu yllättävän hyvin myös kotikulmilla. Yö hotellissa saa näkemään kotikaupungin uusin silmin. Turistiroolileikkiä voi tehostaa käymällä esimerkiksi kahvilassa, ravintolassa, museossa tai muussa nähtävyydessä, jossa ei ole aiemminvieraillut. Kun leikkii matkailijaa, yhden yön tai viikonlopun jälkeen tuntuu usein kuin olisi ollut pidemmälläkin lomalla.

4. Onko mikään ihanampaa kuin se valkoinen kylpytakki?

Varsinkin monissa neljän tai viiden tähden hotelleissa huoneen varusteluun kuuluvat kylpytakki ja tohvelit. Kun ne vetää päälleen saunan (monessa hotellissa kaikki vieraat voivat käyttää yleistä saunaa veloituksetta) tai pitkän kylvyn jälkeen, rentoutuu varmasti.

Myös muhkea hotellisänky henkii luksusta. Puhtaanvalkoiset lakanatkin saavat monen nukkumaan paremmin kuin kotona.

Kun haluat ekstrarennon vierailun, kysy mahdollisuutta myöhäiseen uloskirjautumiseen. Jos hotellissa on tilaa, se voi järjestyä ilman lisämaksua. Runsaan aamiaisen jälkeen on parasta heittäytyä pitkäkseen mukavaan hotellisänkyyn.

5. Hotelliyö vaalii suhdetta

Hotelliyö on mainio lahja kumppanille, koska harvoin aikuinen kaipaa lisää tavaraa. Sen sijaan yhteinen aika on kiireisessä elämässä kovaa valuuttaa. Hotellissa ei ole kotitöitä tai tietokonetta, joten toisen seurassa on oikeasti läsnä. Jos perheessä on lapsia, kahdenkeskinen aika on tietysti erityistä luksusta.

Mutta jos toisen naaman tuijottaminen ei riitä ohjelmaksi, monissa hotelleissa on nykyään myös leffakanavia. Tai vaihtoehtoisesti oman mobiililaitteen voi kytkeä isoon taulutelkkariin. Ei kun Netflix-maraton käyntiin! Ulkomaanreissuilla kirjat saattavat jäädä koskematta, mutta lähihotellissa, jossa ei ole liikaa virikkeitä, ehtii hyvin lueskella. Myös kiiltävän aikakauslehden selailu tuntuu erityisen ylelliseltä hotellisängyssä.

Toki lähihotelliin voi suunnata myös ystävän kanssa, jos haluaa kerrankin päivittää kuulumiset ajan kanssa – tai yksin, sillä joskus yksinolo se vasta onkin luksusta.

6. Seksi on parempaa hotellissa

Ja edelliseen liittyen, häriötekijöistä vapaa hotellihuone on tietenkin täydellinen paikka harrastaa seksiä.

Asialle on löytynyt tieteellinen selityskin: Hotellihuoneessa on uutuudenviehätystä, ja se lisää dopamiinin eritystä. Mileihyvähormoniksi kutsutulla dopamiinilla on merkittävä rooli seksuaalisessa kiihottumisessa. Lisäksi hotelliyöpyminen vähentää ahdistusta ja tarjoaa hetkellisen paon todellisuudesta, mikä on omiaan lisäämään haluja.

Lue lisää: Totta se on! Tämän takia seksi on parempaa hotellissa kuin kotona

Asutko pääkaupungissa tai oletko aikeissa suunnata Stadiin lomalle? Hotellifani vinkkaa, missä saa rahalleen eniten vastinetta.

Helsingin kiinnostavimmat hotellit juuri nyt

1. Lilla Roberts. Ehdottomasti kaupungin elegantein hotelli, jossa myös edullisimmat huoneet ovat tilavia ja tyylikkäitä. Ravintola Krogissa on kekseliäs ruokalista ja ystävällinen palvelu, ja hotellivieras saa alennusta ruuasta. Myös legendaarinen muotilehti Vogue suositteli tätä viiden tähden hotellia viime kesän Helsinki-jutussaan.

Viime vuonna avanneen Lilla Robertsin talossa oli ennen poliisilaitos. Aulan paikalla oli muinoin poliisin toimisto- ja kuulustelutiloja. Kuva: Sanoma-arkisto / Outi Pyhäranta
Viime vuonna avanneen Lilla Robertsin talossa oli ennen poliisilaitos. Aulan paikalla oli muinoin poliisin toimisto- ja kuulustelutiloja. Kuva: Sanoma-arkisto / Outi Pyhäranta

2. Radisson Blu Aleksanteri Hotel. Jos arvostat persoonallista tilaa, valitse Business Class -huone hotellin vanhalta puolelta. Keskustahotellin helmi on muusikkolegenda Remu Aaltosen suunnittelema huone, jonka teemana ovat ruusut ja rock. Supertilavassa ja dramaattisesti sisustetussa huoneessa voi myös pelata Elvis-flipperiä. Hotellista löytyy saunaosasto.

Radisson Blu Aleksanteri avasi ovensa viime keväänä, mutta Remun suunnittelema huone oli jo tilassa aiemmin sijainneessa Sokos Hotel Aleksanterissa. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Radisson Blu Aleksanteri avasi ovensa viime keväänä, mutta Remun suunnittelema huone oli jo tilassa aiemmin sijainneessa Sokos Hotel Aleksanterissa. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

3. Clarion Hotel Helsinki. Tänä syksynä Jätkäsaareen avatun tornihotellin erikoisuutena on kaikkien hotellivieraiden käytössä oleva skandinaavisen tyylikäs sauna ja lämmitetty ulkouima-allas katolla. Uima-altaan päädystä voi katsella maahan lasipohjan läpi. Sekä huoneet että yleiset tilat on sisustettu hyvällä maulla. Jos et halua tuhlata hotelliyöhön, maisemia voi ihastella myös hotellin kattobaarista.

Clarionin uima-altaalle kannattaa suunnata valoisan aikaan, jotta maisemasta voi näyttiä täysillä. Kuva: Sanoma-arkisto / Rio Gandara
Clarionin uima-altaalle kannattaa suunnata valoisan aikaan, jotta maisemasta voi näyttiä täysillä. Kuva: Sanoma-arkisto / Rio Gandara

Myös nämä helsinkiläishotellit erottuvat joukosta:

  • Hotel Kämp. Klassista mutta kallista luksusta.
  • Scandic Paasi. Osassa huoneista on jännittävä sirkusteema. Korkealta on hienot näkymät Kallion kattojen ylitse.
  • Klaus K. Designia ja taideteemaisia huoneita.
  • Hotel Katajanokka. Vanhan vankilan historiallinen miljöö viehättää. Myös alkuperäisiin selleihin pääsee kurkistamaan. Suhteellisen edullisissa Junior Suite -huoneissa oma sauna.
  • Hotel F6. Uusi huipputyylikäs putiikkihotelli.
  • Hotel Indigo. Kotimaista designia, tasokas ravintola Bröd, saunaosasto ja poikkeuksellisen hyvä kuntoilutila, jossa ilmajoogakangas – riittävätkö jo perusteluiksi?

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.