Crystal Bayn edustalta löytyvät parhaat snoklausvedet. Kuvat: Johanna Elomaa
Crystal Bayn edustalta löytyvät parhaat snoklausvedet. Kuvat: Johanna Elomaa

Surffarit, sukeltajat, bilettäjät ja joogaajat ovat jo löytäneet Balin. Hittikohteesta voi nauttia silti myös rauhallisista paratiisikolkista.

Mitä tulee mieleen sanasta Bali? Ehkä rannat ja temppelit, surffarit ja hipsterit? Tai terrori-iskut, jotka tehtiin 2002 ja 2005 Kuta beachin ja Jimbaranin turistialueille?

Australialaiset löysivät Indonesian pienen paratiisin jo kauan sitten, mutta suomalaisille Balista on vasta nyt tullut hittikohde. Maisemat ovat upeita, ja suosiostaan huolimatta Bali on edelleen idylli, josta löytyy vielä liki koskemattomia alueita. Pienissä kylissä ollaan aidosti kiinnostuneita turisteista.

Vesi on kirkasta ja maisema jylhä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Bali on pieni mutta monipuolinen saari: on kaunista luontoa, loputonta rantakaistaletta, pään sekoittavaa shoppailua ja maailman parhaita keittiöitä.

Suurimmilta etelän turistialueilta ajaa tunnissa rauhallisille paratiisirannoille, joita täplittävät pienet warungit eli ravintolat ja joille ei ole vielä noussut suuria turistihotelleja.

 

Maista Balilla paikallista Mahi Mahi -kalaa!

 

Delfiinejä neitsytrannalla

Itä-Balilla sijaitsee idyllinen Candidasan kaupunki. Sinne kannattaa mennä jo läheisen Virgin Beachin takia. Vain vartti skootterilla, ja kallioiden väliin avautuu kapea paratiisiranta. Valkoisella hiekalla turkoosin veden äärellä tönöttää kymmenkunta pientä rantakuppilaa.

 

Virgin Beachillä voi vuokrata päiväksi kalastajaveneen kuskeineen. Lysti maksaa muutaman kympin.

 

Robinson Crusoe -tunnelma karisee, kun viereeni kiilaavat ystävykset Wayan ja Made, jotka kilvan tarjoavat vartalo- tai jalkahierontaa. Tunnin hieronta maksaa vitosen.

See Breeze on rannan ensimmäisiä ravintoloita. Vedet ja ruoka-aineet tuodaan kaupungista joka aamu. Sähköjä ei ole, ja ranta tyhjenee auringonlaskun aikaan.

Virginiltä voi vuokrata kalastajaveneen kuskeineen ja seilata Itä-Balin edustalla. Täällä aaltoilevat Balin parhaat snorklausvedet. Iltapäivän auringossa tekee mieli osoitella hyppiviä delfiinejä kuin lapsi.

Balin maisemat salpaavat hengen, eikä valokuva tee niille oikeutta.

 

Vihreä jalokivi

Vajaan kilometrin korkeudella merenpinnasta, Pohjois-Balilla sijaitseva Munduk on satumainen vuoristokylä, jota ympäröivät vihreät riisipeltovaipat kuin smaragdilevyt. On niin kaunista, että jokaisesta valokuvasta uhkaa tulla postikortti.

Läheisille riisipelloille ja sademetsiin tehdään vaelluksia. Mundukin vesiputous valuu suihkuna luonnonvesialtaaseen ympäri vuoden, ja siellä voi uida ilman pelkoa pohjavirtauksista.

Mundukin vesiputoukselle vaeltaa päätieltä vartissa. Vesi on raikasta ja siellä voi uida ympäri vuoden.

 

Pienen keskustan suloisissa majapaikoissa saa hengittää viileää vuoristoilmaa, istua rinteessä omalla tai läheisen kahvilan terassilla ja katsella auringonlaskua. Maisemaa kannattaa hämmästellä ainakin Don Biyu- ja Made Oka -majataloissa. Molemmat sijaitsevat Mundukin pääkadun Jl. Raya Mundukin varrella.

Järvimaisemaan kanoottiretkelle

Mundukissa asuva Ketut kyyditsee minut Pohjois-Balin järvimaiseman ylle, paikkaan, josta näkee sekä Buyan- sekä Tamblingan-järvet. Näköalapaikalla päätämme lähteä vaellukselle Tamblingalle.

Kolmetuntinen vaellus kulkee sademetsän läpi, järven rannalla seisovien temppeleiden halki ja päättyy kanoottimatkaan järvellä. Ympäröivät vuoret tekevät maisemasta jylhän ja vehreän.

Ketut kertoilee arjestaan. Nuorin poika täytti juuri vuoden ja seitsemän päivää. Sitä juhlittiin suurin menoin. Pääosa tuloista meneekin seremonioihin ja uhrilahjoihin.

Ketut asuu perheineen isovanhempiensa kanssa samassa talossa. Balilla kukaan ei asu yksin.

Tulikuumilla lähteillä

Pohjoisessa Banjarin kylässä sijaitsevat kuumat lähteet, Air Panas Banjar. Lähteiden vihreässä vedessä puhdistautuvat paikalliset tuijottavat länsimaista turistia niin tiiviisti, että varaudu pulahtamaan vähintään saronki päällä.

Rauhallisempi vaihtoehto ovat lännempänä sijaitsevat Bayua Wedang -lähteet. Porteilla hovimestari Nyoman kertoo veden terapeuttisista vaikutuksista.

– Lähdevesi parantaa verenkiertoa. Itse kylven vedessä puoli tuntia päivässä ja estän sillä veritulpat. Lääkärin määräys, Nyoman selostaa.

Porteilla istuu myös kolme pappia, jotka ovat valmiudessa antamaan halukkaille lähdevesisiunauksensa.

Papit ovat valmiudessa antamaan siunauksensa pyhällä lähdevedellä.

 

Turisteja ei ole, muttei myöskään kuvankauniita lähdevesialtaita. Ikivanhan altaan vesi on niin kuumaa, että hivuttaudun siihen askel kerrallaan. Kymmenen minuutin jälkeen olen pyörryksissä, ja on pakko nousta altaasta. Lämpösokista toivuttuani olo on kevyt.

Hoipertelen takaisin skootterin selkään. Nyoman ja papit hymyilevät ja nostavat peukalonsa.

 

Balilla on helppo törmätä erilaisiin temppeliseremonioihin ja perinneasuihin pukeutuneisiin paikallisiin.

 

Autiorantojen hienot hiekat

Pikkuinen Pemutera pohjoisrannalla on yhden kadun kylä. Sinne houkuttavat hiljaiset rannat. Matahari Beach Resortin edessä biitsi on lähes mustaa tuliperäistä hiekkaa mutta kaunis: vesi on mustikkamaidon väristä ja peilityyni.

Pemuteranissa sijaitsee pieni temppeli, jossa pääsee kokemaan balilaisen puhdistautumisseremonian. Istu rohkeasti paikallisten viereen, niin pappi pirskottaa päälaellesi pyhää vettä. Lopuksi otsaan, kolmannen silmän kohdalle, liimataan pyhässä vedessä muhineita riisinjyväsiä.

 

Nusa Penidan Colada Lounge Barissa tarjoillaan saaren parhaat smoothiet.

 

Ihania saaria ja möhkäkalajahti

Nusa Penida -saari uinuu vilkkaan Nusa Lembonganin sekä pienemmän Nusa Ceninganin vieressä.

Yksi maailman elinvoimaisimmista ja värikkäimmistä koralliriutoista houkuttelee snorklaajat ja sukeltajat Penidan edustalle. Elokuussa siellä voi bongata harvinaisen mola molan eli möhkäkalan, joka uiskentelee 30 metrin syvyydessä. Saaren parhaat snorklausvedet löytyvät Crystal Bayn edustalta.

Luonnonihmeiden näkeminen vaatii istumalihaksia, töyssyjensietokykyä sekä paikalliskuskin ja oppaan.

Penidan rannoista Angel Billabong ja Broken beach ovat pieniä luonnonihmeitä. Niillä uiminen ei onnistu, mutta maisema on niin kaunis, että sitä jää tuijottamaan.

Temeling beachin makean veden luonnonvesialtaat ovat käymisen väärtit. Kelingking beach taas on kaunis vitivalkoinen ranta jylhien kallioiden välissä. Sen syvänturkooseille vesille pääsee vuokraamalla yksityisveneen ja kuskin.

Penidan tiet ovat vielä kehnossa kunnossa. Luonnonihmeiden näkeminen vaatii siis istumalihaksia, töyssyjensietokykyä sekä paikalliskuskin ja oppaan.

Balin erikoisin temppeli

Jos Balin hinduilta kysytään, meditointi on tehokkainta joko Balin pääsaaren äititemppelissä Pura Besakihissa tai Nusa Penidan saarella. Sen temppeleistä mielenkiintoisin on Suanan kylässä sijaitseva Giri Putri.

 

Giri Putrin sisäänkäynti on seremoniamestarin takana näkyvä pieni kolo.

 

Luolatemppelin uskotaan olleen käytössä jo kivikaudella. Sen sisäänkäynnille kivutaan jyrkkiä kiviportaita 150 metrin korkeuteen. Luolaan ryömitään parin metrin matka noin 60 senttimetrin levyisessä tunnelissa.

Lähes 300 metriä pitkä temppeli on henkeäsalpaava. Siellä pidettäviin seremonioihin mahtuu jopa 5000 henkeä. Varaudu hikoiluun!

Hienoa hiekkaa, kirkasta vettä. Muuta ei tarvita.

 

Tsekkaa myös nämä:

Amed – kaunein auringonlasku

Auringonlasku itärannikon Amedin kukkuloilta on todennäköisesti Balin kaunein näkymä. Amedin edustalla ovat myös Balin parhaat sukellusvedet, ja 45 metrin syvyydessä voi ihmetellä 2. maailmansodassa uponnutta japanilaista vartioveneen hylkyä.

Syö hyvin: Testaa Amedin pääkadulla warung Enakin pizzat ja suklaasta taiottu Lava-kakku!

Sideman ja Muncan – överit riisipelloista

Jos Tegallalanin riisiterassit tuntuvat liian turistinähtävyyksiltä, idässä Sidemanissa ja Muncanissa riittää vihreää riisipeltoa ja paikalliskylän tunnelmaa. Muncanista tehdään koskenlaskuretkiä.

Syö hyvin: Nauti luomulounas Sidemanissa warung Organicissa.

 

Lovina – delfiinitakuu

Kalastajaveneet vievät pieniä turistiryhmiä Lovinan edustalle delfiinijahtiin. Delfiinitakuu on voimassa ympäri vuoden, mutta paras aika bongaukseen on elo- ja syyskuu. Silloin rannikon tuntumaan saapuvat myös valaat.

Syö hyvin: Testaa Lovinan parempi kreikkalainen My Greek Taverna.

Paikalliset vinkkaavat:

Ni Luh Manis: ”Matkustan ystävieni kanssa auringonnousun aikaan kotikyläni Kintamanin vuorille. Aamu usvineen on saaren upein, eikä siihen aikaan näy yhtään turistia.”

I Putu Suantara: ”Keski-Balin järvialueella sijaitseva Bedugul on upea vaelluskohde, jossa on kaunista ja rauhallista. Ja aina viileän raikas ilma!”

Nengah Nana Komidti: ”Unelmani olisi mennä jonain päivänä Nusa Penida-saarelle, koska siellä on Balin tärkeimpiä ja kauneimpia temppeleitä.”

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Minne Balille?

Bilettäjille: länsirannikon Kuta ja Seminyaki.

Surffareille: eteläkärjen Uluwatu.

Häämatkailijoille: Nusa Dua.

Hippihörhöilijöille: sisämaan idyllinen Ubud.

Snorklaajille: Nusa Lembonganin saari.

Sisältö jatkuu mainoksen alla