Panamassa pääkaupungin pilvenpiirtäjät vaihtuvat tunnissa sademetsiin, palmurantoihin ja intiaanikyliin.

Panama yhdistää toisiinsa kaksi mannerta ja kaksi valtamerta. Atlantilta Tyynellemerelle on kapean kannaksen poikki lyhimmillään vain 80 kilometriä. Kuuluisa kanava avattiin liikenteelle vuonna 1914. Suurin osa 3,5 miljoonasta panamalaisesta asuu muutaman kymmenen kilometrin levyisellä kanavavyöhykkeellä.

Murunen Havannaa

Panamá Cityn vanhakaupunki Casco Viejo on viehättävästi ränsistynyt, ja talojen kulahtaneet värit hivelevät silmää. Tuuli kantaa vanhankaupungin kujille levän ja suolan tuoksua. Pyykit lepattavat siirtomaatyylisten talojen parvekkeilla, ja pelargonit hehkuvat. On hämmästyttävän hiljaista.

Paikka paikoin Casco Viejossa on kuin Havannassa, mutta kuubalainen sähäkkyys ja Havannan suuret mittasuhteet puuttuvat. Kanavan syytä sekin. Angloamerikkalainen ja eurooppalainen vaikutus on tasoittanut niin tapakulttuuria, verenperintöä kuin ihmisten temperamenttiakin.

Matkailu vasta nupullaan

Kanaali kulkee Panaman kannaksen kapeimmasta kohdasta halkaisten maan kahteen yhtä suureen osaan. Pohjoisrannikolla tyrskyää lämmin, turkoosinvihreä Karibia ja etelässä sinisenä säihkyvä Tyyni valtameri. Rantaviivaa riittää molemmilla rannikoilla: Karibialla 1 290 kilometriä ja Tyynenmeren puolella 1 700 kilometriä. Palmujen reunustamia hiekkarantoja on silmänkantamattomiin ¡V mutta seuraa rannoilta saa hakea.

Turismin mahdollisuudet ymmärrettiin Panamassa vasta 2000-luvun taitteessa. Elinkeinon kehittäminen on vielä lapsenkengissä, eivätkä ulkomaiset matkailijat ole vielä löytäneet Panamaa.

Kanavan, Panamá Cityn ja upeiden hiekkarantojen ohella maalla on kaksi muutakin vahvaa matkailuvalttia: intiaanikulttuurit ja sademetsät.

Valtaosa Panaman pinta-alasta on koskematonta viidakkoa. Kasvi- ja eläinlajien runsaudessa se päihittää jopa länsinaapurinsa Costa Rican.

Panaman hintoja

Olut 0,80-1,60 euroa, lasi viiniä 3,20 euroa, litran vesipullo 0,80-1,60 euroa, edullinen lounas 2,40-3,20 euroa, mustekala kookos-maidossa 4 euroa.

Farkkutakki Panamá Cityn keskitasoisessa Albrook Mall -ostoskeskuksessa 11 euroa, T-paita 2,40-4,80 euroa, kengät 12-24 euroa.

Teksti: Pirkko Puoskari
Kuva: Magnus Weckström

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 4/2006

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.