Jos lento myöhästyy yli kolme tuntia, matkustajilla on hyvin todennäköisesti oikeus saada korvauksia. Niitä pitää kuitenkin osata vaatia.

Kolmikymppinen Heidi teki elokuussa perheensä kanssa mukavan kesälomamatkan Kreetalle. Paluulento tosin myöhästyi noin 12 tuntia, koska lentokoneessa oli tekninen vika. Se ei kuitenkaan juuri harmittanut.

– Tiesin jo silloin, että reissu tuli halvaksi, Heidi sanoo.

Heti kotiin päästyään Heidi vaati lentoyhtiöltä korvauksia viivästyksestä, ja noin kuukauden kuluttua hänen tililleen napsahti 1 600 euroa.

Harvempi tietää niin sanotuista vakiokorvauksista, joita lentoyhtiöt ovat velvoitettuja maksamaan. Siksi ne saattavat jäädä monelta hakematta, vaikka myöhästymisestä olisi melko varmasti mahdollista saada jopa useampi satanen korvausta. Korvausten suuruus vaihtelee 250 eurosta 600 euroon ja riippuu lentomatkan pituudesta.

EU-tuomioistuimen ennakkoratkaisun mukaan matkustajalla on oikeus samanlaiseen vakiokorvaukseen kuin lennon peruuntuessa, jos hän saapuu määränpäähänsä vähintään 3 tuntia aikataulun mukaisen saapumisajankohdan jälkeen. Tuomioistuin vahvisti päätöksen vielä vuonna 2012.

Kun lento viivästyy, korvausta kannattaa vaatia suoraan lentoyhtiöltä. Heidi otti yhteyttä lennostaan vastanneeseen tanskalaiseen Jet Time -yhtiöön.

”Tiesin jo silloin, että reissu tuli halvaksi.”

– Kotiin päästyäni soitin lentoyhtiön asiakaspalveluun ja kysyin, mistä voin hakea korvauksia. Minulle kerrottiin, että heille pitää lähettää sähköpostia asiasta, Heidi kertoo.

– Lähetin sähköpostin, jossa kerroin olevani oikeutettu vakiokorvaukseen. Kerroin viestissä, että EU-lainsäädännön mukaan, asetuksen 261/2004 nojalla olemme oikeutettuja vakiokorvaukseen, jonka suuruus on 400 euroa per matkustaja. Mainitsin myös, että jos asiaan ei palata, otan yhteyttä AirHelpiin.

Apua valittamiseen

Heidin mainitsema AirHelp on yksi yrityksistä, joka hakee korvauksia matkustajien puolesta. Se ottaa saaduista korvauksista 25 prosentin provision.

– Sukulaiseni sai korvaukset Norwegianilta Air Helpin avulla sen jälkeen, kun lentoyhtiö oli kieltäytynyt maksamasta korvauksia, Heidi kertoo.

Jos lentoyhtiö ei suostu maksamaan vakiokorvauksia, apua voi kysyä myös kuluttajaneuvonnasta tai tehdä valituksen asiaa valvovalle viranomaiselle.  Lisätietoja valituksen tekemisestä löytyy esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta. Sieltä löytyvät myös valvontaviranomaisten yhteystiedot sekä lomake valituksen tekemistä varten.

Pitkiin käsitteyaikoihin kannattaa varautua.

”Mainitsin, että jos asiaan ei palata, otan yhteyttä AirHelpiin.”

Heidille onneksi riitti korvausvaatimuksen tekeminen lentoyhtiölle.

– Sain heti automaattisen vastausviestin, että asian käsittelyaika on viidestä seitsemään viikkoa. Sen jälkeen kului pari viikkoa, kunnes sain sähköpostilla korvauksenhakukaavakkeen. Kun olin lähettänyt kaavakkeen sähköpostitse, rahat tulivat tilille noin viikossa.

Lentoyhtiöllä on myös velvollisuus tarjota huolenpitoa eli ruokaa ja katto pään päälle, jos viivästys on pitkä. 

– Koska lennon piti lähteä puolen päivän aikaan, odottelumme tapahtui päivällä, emmekä tarvinneet yösijaa. Meidän piti kuitenkin ottaa päiväksi huone hotellista, koska meillä on kaksi pientä lasta, ja lasten kanssa oli mukavampi käydä välillä lepäilemässä viileässä huoneessa helteeltä suojassa. Matkanjärjestäjä tarjosi lounaan, päivällisen sekä kuljetuksen hotelliin, jossa oli uima-allas, Heidi kertoo.

Tekniset viat eivät poista vastuuta

Korvauksia ei välttämättä saa helpolla. Lentoyhtiöt saattavat vedota esimerkiksi siihen, että tekninen vika ei oikeuta korvauksiin, koska kyse on yllättävästä tapahtumasta. EU-tuomioistuin on kuitenkin linjannut, että tekninen vika on äärimmäisen harvoin pätevä syy olla maksamatta vakiokorvausta. 

”Meidän piti ottaa päiväksi huone hotellista, koska meillä on kaksi pientä lasta.”

Jos kyse on oikeasti poikkeuksellisista olosuhteista, vakiokorvausta ei heru. Niiksi lasketaan Euroopan kuluttajakeskuksen mukaan esimerkiksi työtaistelu, sopimattomat sääolosuhteet, turvallisuusriski, poliittisesti epävakaat olot ja ilmaliikenteen hallintaa koskeva päätös, joka aiheuttaa viivästymisen tai peruuttamisen. 

Vakiokorvausten lisäksi voi myös yrittää vaatia korvauksia myöhästymisen aiheuttamista kustannuksista, esimerkiksi käyttämättä jääneistä junalipuista. Matkustajalla on myös oikeus peruuttaa lentonsa ja saada lipun hinta takaisin, jos perille pääsy viivästyy vähintään viisi tuntia.

EU:n vahvistamat lentomatkustajan oikeudet pätevät kaikkiin EU:ssa sijaitsevilta lentokentiltä lähteviin lentoihin. Ne koskevat myös lentoja, jotka saapuvat EU:hun sen ulkopuolelta, jos lentoa operoi johonkin EU-maahan rekisteröity lentoyhtiö. Myös EU:n ulkopuolisissa maissa voi olla erilaisia korvauskäytäntöjä. Niistä kannattaa ottaa selvää, jos lento viivästyy tai peruuntuu.

Ja vielä lentopelkoisille lohdutukseksi: jokaista lentoa koskevat ihan samat lait ja turvallisuussäännöt, oli uhkana korvausten maksaminen tai ei. Taivaalle ei lähdetä, jos turvallisuudessa on puutteita.

Virkistävään lomaan ei tarvita koko viikkoa. Jo kahdessa päivässä voi tapahtua ihmeitä, jos valitsee kotimaisen täsmäkohteen.

Mielen hemmottelua

Loviisassa sijaitseva Villa Mandala on erikoistunut mielen hemmotteluun. Hyvinvointiin keskittyvillä viikonloppukursseilla aiheina ovat muun muassa mindfulness, hiljaisuus sekä stressinhallinta.

Mitä lupaa? Luentoja stressinhallinnan asiantuntijoilta, harjoituksia mielen ja kehon stressinlievittämiseen, tilaisuuden päästää irti omasta arjesta, pitää digipaussia, nukkua, rentoutua, ulkoilla luonnossa tai vaan tuijotella takkatuleen, jos siltä tuntuu.

Kenelle? Tarkoitettu niille, jotka haluavat rentoutua hiljaisuudessa ja keskittyä treeniin korvien välissä.

Sijainti ja hinta? Villa Mandala sijaitsee Loviisassa 90 kilometriä Helsingistä koilliseen. 2 vrk 399 e.

Onko Loviisa väärällä suunnalla? Jos Hanko sopisi reitille paremmin, tsekkaa tämä:

Kadermo Conscious Living järjestää joogaretriittejä Kadermon saarella Hangon edustalla. Luvassa kasvisruokaa, lämpiävä puusauna ja joogaharjoituksia. Pakettihinta alkaen 260e.

Miltä kuulostaisi joogaviikonloppu? Kuva: villamandala.fi
Miltä kuulostaisi joogaviikonloppu? Kuva: villamandala.fi

Lisää virtaa

Vierumäen urheiluopistossa järjestetään urheilukoulutuksen lisäksi viikonlopun mittaisia hyvinvointikursseja, joilla pääsee hikoilun ja hemmottelun makuun.

Mitä lupaa? Ohjattuja liikuntatunteja, hierontoja ja spa-hoitoja sekä intensiivistä tutustumista eri lajeihin, kuten joogaan, tanssiin, ratsastukseen ja uintiin.

Kenelle? Heille, jotka haluavat reipasta menoa ja viikonlopun päätteeksi rentoutuneen kropan, joka on energisenä valmis uuteen viikkoon.

Sijainti ja hinta? Vierumäki sijaitsee Heinolassa, alle puolen tunnin ajomatkan päässä Lahdesta. Pelkkä viikonloppuohjelma alkaen 135 e, täysihoito enintään 330 e.

Eikö Vierumäki osu reitillesi? Jos Oulu on lähempänä, tsekkaa tämä:

Rokua Health & Spa sijaitsee 90 kilometriä Oulusta kaakkoon. Paikassa järjestetään satunnaisesti hyvinvointiviikonloppuja. Ympäri vuoden on saatavilla hemmottelupaketteja sekä esimerkiksi yrttikylpyjä. 110 e / 2hh sisältäen aamiaisen, kylpylän ja kuntosalin.

Vierumäellä saa hien pintaan. Kuva: vierumaki.fi
Vierumäellä saa hien pintaan. Kuva: vierumaki.fi

Itsetutkiskelua luostarissa

Valamon luostariin Heinävedelle voi tehdä päiväretkien lisäksi pidempiä vierailuja, joiden aikana voi osallistua kursseille tai vain oleilla ulkona ja hiljaisuuden äärellä. Luostari on suosittu matkakohde myös muiden kuin ortodoksien keskuudessa.

Mitä lupaa? Rauhoittumista ja tilaisuuden itsetutkiskelulle. Luostarin kursseilla voi valmistaa hopeaa tai tutustua omaan kehoon. Kehoäly- ja Body IQ-kurssilla tehdään venyttelyharjoituksia, joiden luvataan muun muassa poistavan kehon jännityksiä, avaavan lihaksia ja lisäävän elämäniloa. Ulkoilua kaipaava valitsee hiljaisuuden retriitin hiihtämällä tai kolmen, neljän tai 18 kilometrin patikointilenkin.

Kenelle? Omaa tilaa ja hiljaisuutta kaipaavalle, joka haluaa oppia jonkin taidon tai jotain uutta itsestä.

Sijainti ja hinta? Heinävedellä noin 50 km Varkaudesta itään. Talvikaudella (21.6.2018 asti) majoitustasosta riippuen viikonloppuyö 50–110 e. Kesäkaudella hintavampi, pääsiäisenä ja jouluna tarjolla vain täyshoitopaketteja.

Olisiko lähtisitkö lomalle mieluummin Länsi-Suomeen? Tsekkaa tämä:

Kulttuurin- ja historiannälkäinen voi suunnata myös Varsinais-Suomeen Fiskarsin Ruukkiin, joka sijaitsee reilun tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Tee taidelöytöjä, käy vaihtuvissa näyttelyissä ja kokeile taontaa tai lasinpuhallusta. Yövy Suomen vanhimmassa yhtäjaksoisesti toimineessa majatalossa Fiskars Wärdshusissa. 2 hh 138 € / yö.

Tutustuisiko karjalaisten makujen maailmaan vai viettäisikö yön taivasalla?

Rentoilua karjalaisittain

Majatalo Pihjalapuussa järjestetään luonnonläheisiä lomia, joita voi räätälöidä makunsa mukaan.

Mitä lupaa? Levollisia ja mutkattomia hetkiä. Ulkoile sauvakävellen, hiihtäen, lumikenkäillen tai käy jousiampumassa. Pihlajapuussa järjestetään myös hiljaiset hetket -viikonloppuja, joissa kuunnellaan itseä ja ympäristöä, ulkoillaan kevyesti, syödään lähiruokaa ja tehdään jooga- ja meditaatioharjoituksia. Lisäksi Pihlajapuussa järjestetään päiväohjelmaa vierailijoiden toiveiden mukaan. Tutustuisiko karjalaisten makujen maailmaan vai viettäisikö yön taivasalla?

Kenelle? Matkaajalle, joka kaipaa rauhallista mökkeilyfiilistä ja löylyjä savusaunassa.

Sijainti ja hinta? Pohjois-Karjalassa, Nurmeksessa. Bed & breakfast 45 e/hlö/ vrk, täysihoito 72 e / hlö / vrk. Hiljaiset hetket -viikonloppu pe-su, 270 e.

Kaipaisitko lomalle etelämmäksi? Tsekkaa tämä:
Porvoon lähellä Pukkilassa voi majoittua ja syödä japanilaistyyliin majatalo Yado Oikawassa. Osallistu kokkauskurssille tai kokeile ikebanaa eli kukkiensidontaa ja käy itämaisessa hieronnassa. Vuorokausi 2 hlöä / 300 e.

Julkkikset ympäri maailman matkustavat nyt Suomen Lappiin. Eivätkä syyttä!

Ensin tulivat kiinalaiset, ja nyt Kauppalehti kertoo, että myös intialaiset ovat löytäneet Suomen Lapin. Syynä ovat Lapissa vierailleet intialaiset megatähdet, Bollywood-näyttelijä Anushka Sharma ja kriketinpelaaja Virat Kohli.

Sharma julkaisi kuvan pariskunnan Lapin-reissulta viisi päivää sitten, ja nyt kuvasta on tykätty jo 3,4 miljoonaa kertaa. Kohlilla on päässään lappilaisen matkailuyrityksen Luxury Actionin pipo, ja nyt yritykseen tietenkin sataa kyselyitä Lapin elämysmatkoista.

– Voi sanoa, että on tullut suoranainen kyselyiden tulva Intiasta. Sekä yksityiset ihmiset että matkanjärjestäjät ovat ottaneet yhteyttä, Luxury Actionin perustaja Janne Honkanen kertoo Kauppalehdelle.

 

In heaven, literally 😇😍

Henkilön AnushkaSharma1588 (@anushkasharma) jakama julkaisu

Sharman ja Kohlin vierailu on jatkumoa kansainväliselle Lappi-hehkutukselle, josta olemme saaneet nauttia jo jonkin aikaa. Julkkiksia ramppaa yhtenään, kansainväliset lehdet kirjoittelevat ylistäviä juttuja ja some täyttyy idyllisistä talvikuvista.

Ja Lappi on todellakin kaiken sen hehkutuksen ansainnut. Kysyimme Lapin-kävijöiltä sekä paikallisilta, miksi Suomen Lappi nyt vain on ihan ylivoimaisen mahtava paikka.

1. Lappi on elämys. ”Kuin olisi ulkomailla, muttei kuitenkaan”, Lappi-fani kuvailee. Jos Lappi on suomalaisellekin mieleenpainuva kokemus, voi vain kuvitella, millainen se on vielä kauempaa matkaavalle.

2. Maisema. Maisema, maisema ja vielä kerran maisema. Sitä katsellessa sielu lepää.

3. Ja jos ei halua lepuuttaa sieluaan, nättiä instagrammattavaa löytyy silmänkantamattomiin. Lappi nyt vain näyttää hyvältä.

4. Tila. Vaikka kaikki haluavat nyt Lappiin, oikeasti siellä ei ole juurikaan ihmisiä, koska lääniä löytyy. Erityisesti sesongin ulkopuolella ja kauempana hiihtokeskuksista saa olla juuri niin yksin kuin haluaa.

5. Lapissa on niin kylmä, että kaikkialla muualla tuntuu ihanan lämpimältä.

6. Tunnelma on aina yhtä välitön. Lapissa voi naapuriin kävellä sisään milloin vain, kun ei se ole niin justiinsa.

7. Kaamosta ei oikeasti ole olemassa. Termi on etelän ihmisten keksimää humpuukia. Lapissa revontulet loistavat, kuu paistaa ja hanget hohtavat yölläkin.

8. Lapissa saa liioitella niin paljon kuin sielu sietää, koska paikalliset itse tekevät niin, eli värittävät puhetta ”Lapin lisällä”.

9. Lapin-reissun jälkeen ei enää hetkeen valita seutuliikenteen bussien epäluotettavuutta (vuoroväli 15 minuuttia). Jaa, että lähimpään baariin on tosiaan 120 kilometriä?

10. Jos on ollut Lapissa sääskiaikaan, niin muualla pienet hyttyset eivät vaadi edes hätistelyä.

11. Lappilainen elitismi on aivan omaa luokkaansa. Aidolle lappilaiselle kelpaavat vain parhaista parhaat kalat ja hillasuot, vaikka etelästä tulevalle mikä tahansa saalis on suuri voitto.

12. Lapista saattaa vielä löytää langattoman verkon katvealueen, mikä on nykyään ainoa keino saada hetki todellista rauhaa. 

13. Vaikka Lapissa voi olla rauhassa, halutessaan sieltä löytää myös menoa ja meininkiä.

14. Autoilu on kerrankin nautinto. Ei ruuhkaa, ei liikennevaloja, ei edes mutkia tiessä. Ja se maisema.

15. Lapissa saa tehdä rauhassa käsijarrukäännöksen, kun on niin vähän liikennettä. Vain auton ajonvakautusjärjestelmä voi olla esteenä.

16. Pitkien välimatkojen vuoksi ei tule jatkuvasti mielitekoja hötkyillä turhanpäiväisille ostoksille, kun matka lähimpään kauppaan kestää tunteja. Rahaa, luonnonvaroja, aikaa ja mielenterveyttäkin säästyy.

17. Mikä tapahtuu Lapissa, pysyy Lapissa. Parhaimman laskettelusesongin aikaan tunnelma on kuin aikuisten massiivisessa huvipuistossa. Todellakin monoissa voi tanssia pöydällä. Pitäähän tämä kokea edes kerran elämässä!

Mikä sinun mielestäsi tekee Lapista aivan omanlaisensa? Kerro kommenteissa!