Halpalentoyhtiöt ovat avanneet tänä vuonna Suomesta toistakymmentä uutta lentoreittiä, joille on houkuteltu asiakkaita pähkähulluin hinnoin. Testissä kuusi halpalentoa.

Halpalentoyhtiöt ovat avanneet tänä vuonna Suomesta toistakymmentä uutta lentoreittiä, joille on houkuteltu asiakkaita pähkähulluin hinnoin.

Me matkailuun hurahtaneet olemme yhtäkkiä keksineet paljon uusia mielitekoja. Nyt pitää päästä Düsseldorfiin maistamaan viittätoista sinappisorttia ja Norjaan noutamaan villapaitaa.

Pähkähulluja asioita paljastui myös tekemässämme halpalentotestissä, Matkaopas 5/2010 sivu 54. Piipahdimme touko–kesäkuussa kuudessa kaupungissa halpisyhtiöiden siivin. Manchester 60 eurolla oli aito halpalento, mutta entäpä Düsseldorf 250 eurolla? Mainostettuja 29 euron lentoja sinne oli tarjolla harvakseltaan loppuvuodesta.

Hassu ilmiö on halpalentojen lisämaksupöheikkö. Eniten huumoria aiheesta on repinyt Ryanairin toimitusjohtaja Michael O’Leary: hän on kaavaillut lisämaksuja jopa wc-käynneistä ja lentokoneessa istumisesta. Seisomapaikat ja vessapoletit eivät sentään ole menneet läpi. Ainakaan vielä.

Aika hassua on sekin, että laukkujen kuljetus voi tulla kalliimmaksi kuin itse lentolippu. Tuliaisostoksille voi halpalennolla tulla roimasti lisähintaa, etenkin jos tekee välilaskuja: laukku- ja ylipainomaksut peritään tietysti joka lentosegmentiltä erikseen.

Varsovan lennon testaajamme kuuli paluulennolla, että kyseessä oli juuri reitillä aloittaneen Wizz Airin viimeinen lento Puolan pääkaupungista Helsinkiin. Toivottavasti Wizz ei yhtä pikaisesti luovu Gdanskista ja Budapestista, ja muillekin yrittäjille riittää matkustajia.

Vain hetken Suomen reiteillä lennelleitä päiväperhoja on vuosien mittaan ollut iso parvi, mutta nyt halpalennoille ennustetaan tukevampaa menestystä myös meillä. Tänä vuonna niiden markkinaosuus noussee jo yli 15 prosentin.

Myös monet perinteiset lentoyhtiöt soveltavat halpalentoyhtiöiden toimintatapoja jo niin sujuvasti, ettei eroa aina edes huomaa. Jotkut tekevät sen ihan reilusti. Dubliniin, josta kerromme sivulla 26, lentää irlantilainen Aer Lingus. Se kuului ennen Oneworld-allianssiin, mutta erosi siitä ja riisui itsensä halpalentoyhtiöksi. 

Tämän lehden kaupunkioppaan kohteeseen, Krakovaan, pääsee kelpo hintaan myös perinteisillä lentoyhtiöillä, kun varaa ajoissa tai etsii tarjouksia. Halpalennolle Krakovaan pääsee Tukholmasta. Hauskaa matkaa!

Pirkko Puoskari
päätoimittaja

Matkaopas 5/2010 -lehden pääkirjoitus. Ilmestymispäivä 29.7.2010. Lisäksi lehdessä on jutut muun muassa kuudesta halpalentokohteesta: Manchester, Düsseldorf, Varsova, Edinburgh, Oslo ja Riika.

Kuva Istockphoto.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.