Roomassa on museoita sadoittain. Nyt piti nähdä jotain uutta. Löysin via Corsolta Doria Papmhijlin ja Marc Chagallin.

Roomassa on museoita sadoittain. Vatikaanin taiteita olen pällistellyt menneinä vuosina päivätolkulla.  Nyt piti nähdä jotain uutta. Löysin via Corsolta Doria Papmhijlin ja Marc Chagallin.

Tiberin varrella on yksi vanhan Rooman harvoista nykyaikaisista rakennuksista.  Galleria Doria Pamphijlillä on toki huima historiallinen sijainti, mutta rakennus on uusi.  Teemanäyttelynä maaliskuun loppuun asti on upea kokoelma Marc Chagallin töitä.  Joen toiselta puolelta näkyy Pietrainkirkko.

Galleria Doria Pamphilj on Rooman toiseksi suurin yksityispalatsi via Corson varrella.  Palatsin taidekokoelmat ovat keskittyneet ensisijaisesti 1600- ja 1700 luvun taiteeseen. Näyttelyn helmenä pidetään Diego Velázquezin tekemää Paavi Innocent X:n muotokuvaa.  Paavi totesi taulun nähdessään, että se muistuttaa liiaksi malliaan. Pieter Brueghelin Talvimaisema on toinen helmistä.

Palazzo Barberinin Galleria Nazionale d'Arte Antica on mahtisuvun entinen yksityspalatsi. Huima taulukokoelma ja hieno rakennus.  Gallerian näyttelyhuoneiden katot ovat myös taideteoksia.

Kaikki perinteiset Rooman nähtävyydet löytyvät kävelemällä.  Ja kolmella kolikolla lähteeseen varmistaa paluunsa Ikuiseen kaupunkiin.

Ja kukas se Herman Liikanen oikein oli?  Villa Lanten vieressä on herran rintakuva ja titteli garibaldini.  Suomalainen vapaussoturi taisteli Italian vapauden puolesta.  Soti muuallakin ja teki kotimaassa mittavan uran Hypoteekkipankissa.

Markku Helismaa

Doria Pamphijl
Via del Corso 305.
Avoinna ma-su klo 10-17.
Liput 10 €.
http://www.doriapamphilj.it/

Galleria Nazionale d'Arte Antica
Via delle Quattro Fontane 13.
Avoinna ti-su 8.30-19.30
Liput 5 €.
www.galleriaborghese.it/barberini/en/einfo.htm

Villa Lante
Passeggiata del Gianicolo 10.
www.villalante.org
www.irfrome.org

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.