Pedro Almodóvar filmaa kotikaupungissaan uutta elokuvaa. Tähtenä loistaa Madridin tyttö Penélope Cruz.

Pedro Almodóvarin menestyselokuvat perustuvat Madridin vastustamattomaan imuun ja hulvattomaan arkeen. Niiden kautta kaupunki on tullut tutuksi monille ihmisille. Nykyisin Madrid on nuorekas, trendikäs ja suvaitsevainen metropoli.

Madridissa herkutellaan, kierrellään ostoksilla ja nautitaan kulttuurista. Upeat taidemuseot hurmaavat näyttelyillään. Iltaisin tulinen flamenco vie mennessään.

Madridista löytyy paljon ravintoloita ja klubeja, joissa railakas meno jatkuu pikkutunneille asti. Almodóvarin elokuvista tuttu Chuecan aukio houkuttelee iltaisin juhlakansaa hauskanpitoon.

Rastrosta se alkoi

Pedro Almodóvar syntyi 1951 Calzada de Calatravassa lähellä Madridia. Käytyään koulunsa katolisessa sisäoppilaitoksessa hän muutti Madridiin 16-vuotiaana.

Nuori mies haaveili elokuvien tekemisestä, mutta kesti vuosia ennen kuin unelma toteutui. Ensimmäisinä Madridin-vuosinaan Almo¬dóvar tienasi elantonsa myymällä vanhoja vaatteita Rastron kirpputorilla. Tunnelmallinen kirpputori toimii edelleen.

Almodóvarista tuli 1970-luvun lopun kulttuuriliikkeen, La Movidan, johtohahmo. Suuren yleisön suosikiksi hän kohosi vasta vuosia myöhemmin elokuvillaan Naisia hermoromahduksen partaalla ja Sido minut, ota minut.

Takaisin alkujuurille

Viime aikoina Pedro Almodóvar on viettänyt paljon aikaa lempinäyttelijänsä Pénelope Cruzin kanssa. Tekeillä on kauan odotettu uutuuselokuva, jonka työnimi on Abrazos rotos, vapaasti suomennettuna "Särkyneet sylit".

Almodóvar on kertonut ihailevansa Penélope Cruzin rohkeutta paljastaa valkokankaalla haavoittuvaisuutensa - ja kaula-aukkonsa, jota on kuvailtu elokuvamaailman syvimmäksi. Uuden elokuvan pitäisi tulla teatterilevitykseen ensi vuoden puolella. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, ensi-illasta tulee suuri tapaus.

Poimintoja Pedron Madridista:

* Candela, pieni ja intiimi baari, jossa voi nauttia tasokkaasta flamencosta ja mustalaismusiikista.
* Casa Lucio, Madridin kauniiden ja rohkeiden suosima ravintola.
* Circulo de Bellas Artes, upea kulttuurikeskus Madridin keskustassa.
* Museo del Jamón, kaikki kinkusta! Museoravintolassa voi nauttia lounaan tai perehtyä serranon eli ilmakuivatun kinkun valmistuksen saloihin.

Teksti ja kuva: Mika Minetti

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 3/2008

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.