Hyttysten ininä ja kutisevat paukamat ympäri kehoa latistavat kesästä nauttimisen iloa. Testasimme, miten kannettava hyttyskarkotin toimii Suomen suvessa.

Hyttysten ininä ja kutisevat paukamat ympäri kehoa latistavat kesästä nauttimisen iloa. Testasimme, miten kannettava hyttyskarkotin toimii Suomen suvessa.

Lomalla syöminen tapahtuu usein konkreettisesti ulkona. Illansuussa aterioidessa hyttyset kiusaavat tänä kesänä kovasti.

Kun pöytä on katettu, kokeilen ensimmäiseksi perinteistä hyttyssavua. Kierukasta leviää tuoksua, mutta tuntuu, että tuuli vie tuoksun pois pöydästä, sillä itikoita pörrää edelleen ympärillä. Jos hyttysten määrä väheni, sitä ei tässä ininässä todellakaan voi edes noteerata.

Seuraavaksi otan testiin butaanisäiliöllä varustetun hyttyskarkottimen. Itse karkotinlaite on vähän television kaukosäädintä muistuttava mötikkä. Pakkauksesta löytyy myös butaanisäiliö ja kolme hyttystorjuntamattoa. Pakkauksessa kerrotaan mattojen vaikuttava aineen olevan D-alletriini.

Hyttystorjuntamatto poistetaan pakkauksesta ja asetetaan laitteeseen ritilän alle. Kaasusäiliö ruuvataan laitteen pohjaan. Kytkin on-asentoon ja jännittämään, miten käy.

Grillimakkarat tirisevät jo lautasilla ja pöytäseurue nuuskiin ilmaa. Hyttyskarkottimesta ei pitäisi tulla tuoksua, mutta me olemme silti aistivinamme miedon tuoksun. Tuoksu on testiryhmästä kuitenkin miellyttävä, ei ainakaan tee ruokailua sen läsnäollessa epämieluisaksi.

Kun laite on ollut käynnissä kymmenisen minuuttia, tajuamme, että hyttysiä ei tosiaankaan enää näy.

Karkotinlaitteen pakkauksen esittelykuvassa karkotin näyttää muodostavan pöydän ympärille hyttysettömän noin 20 neliömetrin kuplan. Niin on käytännössäkin, hyttysiä ei ole käytännöllisesti katsoen olenkaan pöytämme ympärillä. Muutama urhea inisijä käy yrittämässä reviirille, mutta päästyään pöydän ääreen kääntää kiireesti reittinsä takaisin. Mahtava näky.

Yksi kaasusäiliö kestää noin 8-12 tunnin käytön, joten kovin montaa hyttysetöntä illanistujaista ei yhdellä säiliöllisellä järjestä. Yksi karkotinmatto lupaa puolestaan toimia neljä tuntia, joten se kulunee helposti yhdessä illassa.

ThermaCell hyttyskarkotin ja aloituspakkaus tuotteita maksaa noin 26 e. Täyttöpakkaus, jolla selviää hyttysittä 12 tuntia maksaa noin 9 e. Tuotevalikoimaan kuuluu myös säästöpakkaus 48 tunniksi, hinta noin 30 e ja luonnossa laitteen kanssa liikkumiseen tarkoitettu laitteen kantolaukku, noin 14 e.

Lisätietoja ja jälleenmyyjät:
http://www.hyttyskarkotin.com/    

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.