Karibian turvallisin saari Aruba on Alankomaiden autonominen osa. Siellä opin onnen aakkoset. Tässä muutamia niistä.

A - Aamiainen.

Karibianmeri edessäni väreilee viinirypäleen, kurkun ja mustikan sävyjä. Aamupala katetaan palmun alle: makeita granaattiomenoita ja meloniviipaleita, vahvaa kahvia sekä ihania voisarvia.

E - Ei itsenäisyydelle. Vielä 1980-luvulla Aruba halusi itsenäistyä Alankomaista, mutta perääntyi hankkeesta. Emämaan koulutusjärjestelmä ja sosiaaliturva ovat tärkeitä.

H - Haltioitua. Olkapäälleni lennähtää hehkuvasinisiipinen perhonen. Aruban perhospuistoon voi tulla noin kymmenen euron kertalipulla niin monesti kuin haluaa saman loman aikana.

I - Ilo. Aruban motto, one happy island, lukee jopa autojen rekisterikilvissä. Asiakaspalvelu on rentoa ja iloista. Tympääntyneitä tarjoilijoita tai rantavahteja en tapaa.

K - Kilpikonna. Lähes 700-kiloinen, parimetrinen merinahkakilpikonna kömpii kevätyönä saaren parhaalle uimarannalle. Se kaivaa kuopan, johon pullauttaa satakunta munaa. Parisen kuukautta myöhemmin kuoriutuvat pikkukilpikonnat ja aloittavat vaarallisen juoksun kohti merta.

O - Orenjestad. Jos etsit lauantai-illan huumaa tai shoppailukatuja, kokeile pääkaupunkia. Pastelliväristen talojen kivijaloissa kimaltelevat kultakorut ja pauhaavat tuoreet hitit.

R - Ruoka. Ravintoloista parhaan vaikutuksen tekivät Papiamento ja The Old Man & The Sea -ravintola. Ensimmäinen herkullisen ruoan vuoksi, toinen merenrantasijaintinsa takia.

V - Voimakasvi. Saaren parhaita ostospaikkoja on aloe vera -tehtaanmyymälä. Tehdas on perustettu 1890 hyödyntämään piikkikasvia, joka tepsii moniin pulmiin.

W - Wau. Paras snorklauspaikka on kivikkoinen Malmok-ranta. Menemme sinne katamaraanilla, puolen päivän retki lounaineen ja drinkkeineen maksaa noin 50 euroa.

Ä - Äkkiä. Edestakainen lento Tukholmasta Aruballe maksaa noin tuhat euroa. Majoitusta löytyy joka makuun. Hintataso on korkea marras-maaliskuussa. Sää on aina suotuisa.

Aruban plussat ja miinukset:

+ Turvallinen löytö Karibialta.

+ Riittävät palvelut vaativallekin matkailijalle.

- Pieni saari on nopeasti tutkittu.

- Saaren karu kauneus ei sovi kaikille.

Teksti Maria Rinne, kuva Getty Images

Lue kaikki Aruban aakkoset Matkaopas-lehdestä 2/2010

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.