Helsinki juhlii, tanssii ja rakastaa Stefan Bremerin tuoreessa valokuvateoksessa. Kirja on järeän konkreettinen esimerkki designista kulttuuripääkaupunkivuonna.

Helsinki juhlii, tanssii ja rakastaa Stefan Bremerin tuoreessa valokuvateoksessa. Se on järeän konkreettinen esimerkki designista kulttuuripääkaupunkivuonna.

Stefan Bremer on Suomen tunnetuimpia valokuvaajia. 40-vuotisen uransa aikana hän on pitänyt yli sata henkilökohtaista näyttelyä ja julkaissut kirjoja.

Hän on työskennellyt muun muassa Suomen Kuvalehdessä ja opettanut valokuvausta. Tunnustustakin on ropissut, kuten taiteen valtionpalkinto ja taiteilijaprofessuuri.

Teoksen julkaisema Helsinki on Bremerin rakkaudentunnustu kotikaupungilleen. Sen ilmestyminen kulttuuripääkaupunkivuoden alussa ei liene sattuma.

Sfääreissä liitelevien WDC2012-projektien ja -tapahtumien sirkuksessa se on kuitenkin harvinaisen konkreettinen esimerkki designista parhaimmillaan.

Jo koollaan ja painollaan vakuuttava kirja alkaa auringonlaskulla Punavuoren yllä ja päättyy aamuyöhön Viiskulmassa. Väliin mahtuu yli 150 otoksen Helsinki, joka suorastaan räjähtää elämästä väreistä ja kulttuurista.

Helsinki-niminen valokuvakirja voisi pahimmillaan olla tunnetujen rakennusten ja käyntikohteiden luettelomainen kavalkadi.

Bremer pysyttelee kaukana siitä. Hänelle kaupunki ei ole pelkästään sen rakennuskanta, kadut, puistot ja rannat, vaan nimenomaan  ihmiset, jotka niissä kohtaavat.

"Valokuvaajalle Helsingin kruunaa sen sijainti. On rantaa ja vastarantaa, on horisontti ja suuri kaareva taivas. Ja meri", Bremer kirjoittaa esipuheessaan.

Tututkin kiintopisteet hän on kuvannut kirjaimellisesti uudessa valossa, kuten Suurkirkon Mikki Kuntun valaisemana tai rautatieaseman kellotornin näköispressuihin kiedottuna taannoisen remontin aikana.

Bremer on erityisen inspiroitunut Helsingin kulttuuritarjonnasta, oli sitten kyse Kumpulan kesäjuhlasta tai Hanoi Rocksin jäähyväiskeikasta Tavastialla. Näyttelijöiden ja tunnetujen musiikipersoonien kuvaajana hän kunnostautuu myös.

Bremer on nopeiden oivallusten ja intuitiivisen tilannetajun mestari. Ruudulle vangittu hetki elää, vaikka sommittelu onkin kaikkien taiteen sääntöjen mukainen.

Joissakin kuvissa on hätkähdyttäviä efektejä. Miten hän on esimerkiksi saanut villakoiralle yhdeksän jalkaa?

Miinusta täytyy antaa kuvien ja niiden nimien erottamisesta. Nimien luettelo on erillisenä osiona kirjan lopussa, mikä aiheuttaa raskasta selailua.

Ratkaisua kuitenkin perustelee se, että tekstit ovat kuudella kielellä. Yhtenä massana ne ehkä häiritsisivät kuvasivuilla.

Sinänsä tekstit ovat lakonisuudessaan rattoisaa luettavaa. Uteliaisuus kyllä herää, kun kuvan nimi on Omituinen tapahtuma Kaivopuistossa, Pakettiauto uhmaa painovoimaa tai Bobcatin loikka.

Kirjan kuvat ovat syntyneet vuosina 2003--2011.

Hannu Nieminen

Stefan Bremer: Helsinki. Kustannusosakeyhtiö Teos 2012. 38 €

 

http://www.teos.fi/fi/kirjat/index.php?sub=2&id=432

Kirjaan liittyy myös näyttely Stoan gallerissa Itäkeskuksessa.

Lue lisää kirja-arvioita Matkakirjat-blogista.

 

 

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.