Päätoimittaja Pirkko Puoskari huomasi Havannassa, kuinka onnellisilta kuubalaiset näyttivät, vaikka rappaukset ropisevat seinistä.

TOIMITTAJAN TYÖN TÄHTIHETKIÄ ovat mieleenpainuvat kohtaamiset ihmisten kanssa – niin lukijoiden kuin haastateltavien.

Siitä on varmaan jo yli 15 vuotta, kun pääsin tapaamaan nyt jo edesmennyttä teatterinjohtaja Vivica Bandleria. Hän kertoi värikkäästi nuoruudestaan sotien varjossa ja hilpeistä opiskeluajoistaan Pariisissa heti sodan jälkeen.

Vivica Bandler muisteli lämmöllä erityisesti Pariisin afrikkalaisia, joiden kanssa hän ystävystyi ja vietti paljon vapaa-aikaansa. Samanlaista elämäniloa ja sisukkuutta hän ei ollut tavannut  kenessäkään muissa ihmisissä.

Mitä huonommin afrikkalaisilla meni, sitä enemmän he vitsailivat omalle epäonnelleen ja nauraa rätkättivät päälle. Vivica Bandlerin mukaan ilonpito oli paras selviytymiskeino: sillä lailla kurjuus ei saanut koskaan yliotetta.

NUORI VIVICA KAVEREINEEN palasi mieleen, kun pääsin viime keväänä käymään Havannassa, s. 18. Sielläkään ilonpitoon ei tarvita mitään erityistä syytä. Ihmiset näyttävät suorastaan onnellisilta, vaikka rappaukset ropisevat seinistä, maan talous on kuralla ja samat jäärät pitävät valtaa vuosikymmenestä toiseen.

Kuubalaiset eivät märehdi vanhoja eivätkä murehdi tulevia – ehtiihän sitä myöhemminkin. Mitä sanoo tähän suomalainen sisupussi? Ei saa jäädä tuleen makaamaan.

Asenteen lisäksi matkailija voi Havannassa hioa tanssitaitoaan – ja opetella kantamaan kilonsa komeasti.

Me suomalaiset naiset yritämme tekeytyä näkymättömiksi, jos mielestämme olemme liian reheviä. Mutta mitä tekee kuubatar? Hän ei pukeudu säkkiin eikä häpeile muhkeita muotojaan. Päinvastoin, hän korostaa niitä pukeutumalla avokaulaiseen toppiin ja vartalonmyötäiseen minihameeseen – ja näyttää tyrmäävän hyvältä.

Keinuva askel, hyvä ryhti ja hymy täydentävät vaikutelman.

NO JAA, MYÖNNETÄÄN. Hyvähän niiden siellä ikuisessa kesässä kuuman auringon alla on nauraa ja tanssia. Kyllä siinä etelän ilopilleriltäkin hymy hyytyy ja askel kangistuu, kun hän tulee tänne jäisille iljanteille ja räntää räimii vaakatasossa.

Mutta on Suomen marraskuussakin puolensa: on niin paljon helpompaa päästä räntäkuntoon kuin rantakuntoon. Voimme rauhassa leiriytyä sohvannurkkaan suunnittelemaan tulevia matkojamme.

TOIVOTTAVASTI TÄMÄ MATKAOPAS tarjoaa siihen kunnon eväät. Sivuilla 29–33 paljastamme teille matkanjärjestäjien ensi kesän mehevimmät uudet matkakohteet Menorcalta Madagaskarille.

Vielä ehtii nauttimaan vaikkapa Saksan ja Itävallan joulutunnelmista Tonavan-jokiristeilyllä, sivu 34.

Vai kaipaatko jotan todella repäisevää? Miten olisi vanha kunnon Las Vegas, kaupunki, joka ylittää komeasti huonon maun rajat. Juttumme kasinoiden varjosta alkaa sivulta 84.

Kuten kirjoittaja Jouni Utriainen toteaa, Las Vegasissa kannattaa käydä kerran elämässään jo siksi, ettei luulisi ihmiskunnan olevan järjissään.

Pirkko Puoskari

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.