Aurinkoinen sää saatteli ihmiset Oktoberfestin avajaisiin. Wies’n, kuten paikalliset juhlaa kutsuvat, ei ole säästämisen paikka.

Tänä vuonna olut virtaa 200-vuotisjuhlan kunniaksi yhden päivän pidempään kuin normaalisti.

Lauantaina se sitten virallisesti avattiin, 12. kellonlyömällä Münchenin ylipormestari Christian Ude julisti maailman suurimman kansanjuhlan avatuksi. Schottenhammel-teltassa hän sai toisella iskulla ensimmäisen oluttynnyrin avatuksi ja juhlat saattoivat alkaa.

Ennen sitä janoinen kansa oli saatellut panimohevosten vetämät olutkärryt juhla-alueelle ja aurinko kruunasi odotuksen. Lokakuun 4. päivään kestävillä juhlilla on usein ollut onni myötä. Ilmojen haltiakin ymmärtänee hyvän päälle.

Arviolta useampi satatuhatta juhlijaa oli pukeutunut parhaimpiinsa. Täällä kansallispuku on itsestäänselvyys, ja variaatioita löytyy joka makuun ja jokaiselle kukkarolle.

Kukkarosta puheen ollen Wies’n, kuten paikalliset rakastamaansa juhlaa kutsuvat, ei ole säästämisen paikka. Kun kerran juhlitaan, juhlitaan kunnolla hinnoista viis. Litran tuopin hinta tänä vuonna on 8,80 euroa ja puolikkaan broilerin saa 9,50  eurolla. Viinin ystävät saavat pulittaa nautinnostaan reilut 10 euroa lasillisesta.

Mutta Oktoberfest on vain kerran vuodessa ja silloin nautitaan. Jotkut ottavat jopa loman täksi ajaksi, jotta juhlasta ei jää mitään kokematta.

Oktoberfest on toki muutakin kuin olutta. Kaikenlaiset kieputtimet ja muut sisäelimiä koettelevat laitteet vievät huimaaviin korkeuksiin, ja kymmenet kojut tarjoavat herkkuja bratwursteista paahdettuihin manteleihin.

Avajaisviikonlopun tunnelma oli huumaava. Moneen telttaan ei ollut mitään asiaa ylikuormituksen vuoksi. Tiukat ovimiehet ohjasivat sisäänpyrkivät eteen päin.

Historiallisella alueella oli väljempää. Liekö johtunut 4 euron sisäänpääsymaksusta. Juhlavuoden kunniaksi järjestetty erityisalue on kyllä maksun arvoinen. 

Pauli Lindström  Kuvat Pauli Lindström, B. Roemmelt/Münich Tourist Office

http://www.oktoberfest.de/

Oktoberfest Facebookissa

Pauli raportoi paikan päältä. Seuraa nettisivujamme!

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.