Kuuluisa litran tuoppi on haluttu matkamuisto. Viime vuonna teille tietymättömille hävisi 145 000 kolpakkoa.

Tärkeintä Oktoberfestissä on, että tuopissa tosiaan on litra mallasjuomaa eikä puolet vaahtoa.

Vuonna 1970 perustettu ja näin vapaasti suomennettuna ”Valheellista tuopintäyttöä vastustava yhdistys” kontrolloi, että jokainen tuoppi täytetään oikeaoppisesti.

Pienenä lisämausteena voisi huomauttaa, että tuo kuuluisa litran vetävä olutkolpakko on ollut kautta vuosien yksi halutuimpia matkamuistoja. Viime vuonna teille tietymättömille jäi kaikkiaan 145 000 tuoppia.

Kannattaa myös muistaa, ettei Oktoberfest ole ainoastaan olutjuhla. Myös muut kurkun kostuttimet ovat suosiossaan, etenkin kun kauniit ja tärkeät kohtaavat. Niinpä oluttuopin täytteenä voi olla aitoa samppanjaa. Reilut 1500 euroa maksava pullollinen mahtuu mukavasti litran kolpakkoon.

Oikea osoite tavata viihdemaailman tähdet ja sinne haluavat tähtöset, samoin kuin politiikan ja talouselämän vaikuttajat, on Wies'n-Schänke Käfer.  Münchenin hienostokaupunginosan herkkupuoti Käfer on ollut jo vuodesta 1972 hienoston kohtauspaikka myös täällä.

Varauskirjat täyttyvät hyvissä ajoin ja pöytävaraus ei onnistu välttämättä edes maineella ja kunnialla, ellei halua jakaa pöytäänsä toisen tärkeän kanssa. Oktoberfestissä ei olla niin tarkkoja siitä, kuka se toinen tärkeä on!

Kuplivaa ja muita viinitarhan tuotteita on tarjolla myös tavalliselle tallaajalle. Baijerilaisen kuohuviinmerkin mukaan nimetty Nympfenburg Zelt on viininystävien tapaamispakka. Täältä on turha etsiä perinteistä Oktoberfest-olutta. Viinin lisäksi on tarjolla hiivaolutta pullosta.

Kufflerin perheen viiniteltta on pystytetty vuodesta 1984 alkaen. Erityisen ylpeitä ollaan juhlamenuista, joita on tänäkin vuonna useita erilaisia tarjolla. Myös osterit kuuluvat ruokalistalle.

Viinistä (Gruener Veltliner) täällä saa pulittaa halvimmillaan 9,40 euroa lasilta. Muut merkit ovat vielä kalliimpia. Tunnelma ei  paljon poikkea olutteltasta. Musiikki tosin on erilaista, usein 1970-luvun hitti-iskelmiä aina Village Peoplen parhaisiin.

Kansallispuvut kuuluvat tännekin ja pöydällä tanssiminen on sallittua.

Teksti ja kuvat Pauli Lindström

http://www.oktoberfest.de/

Oktoberfest Facebookissa

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.