Kuuluisa litran tuoppi on haluttu matkamuisto. Viime vuonna teille tietymättömille hävisi 145 000 kolpakkoa.

Tärkeintä Oktoberfestissä on, että tuopissa tosiaan on litra mallasjuomaa eikä puolet vaahtoa.

Vuonna 1970 perustettu ja näin vapaasti suomennettuna ”Valheellista tuopintäyttöä vastustava yhdistys” kontrolloi, että jokainen tuoppi täytetään oikeaoppisesti.

Pienenä lisämausteena voisi huomauttaa, että tuo kuuluisa litran vetävä olutkolpakko on ollut kautta vuosien yksi halutuimpia matkamuistoja. Viime vuonna teille tietymättömille jäi kaikkiaan 145 000 tuoppia.

Kannattaa myös muistaa, ettei Oktoberfest ole ainoastaan olutjuhla. Myös muut kurkun kostuttimet ovat suosiossaan, etenkin kun kauniit ja tärkeät kohtaavat. Niinpä oluttuopin täytteenä voi olla aitoa samppanjaa. Reilut 1500 euroa maksava pullollinen mahtuu mukavasti litran kolpakkoon.

Oikea osoite tavata viihdemaailman tähdet ja sinne haluavat tähtöset, samoin kuin politiikan ja talouselämän vaikuttajat, on Wies'n-Schänke Käfer.  Münchenin hienostokaupunginosan herkkupuoti Käfer on ollut jo vuodesta 1972 hienoston kohtauspaikka myös täällä.

Varauskirjat täyttyvät hyvissä ajoin ja pöytävaraus ei onnistu välttämättä edes maineella ja kunnialla, ellei halua jakaa pöytäänsä toisen tärkeän kanssa. Oktoberfestissä ei olla niin tarkkoja siitä, kuka se toinen tärkeä on!

Kuplivaa ja muita viinitarhan tuotteita on tarjolla myös tavalliselle tallaajalle. Baijerilaisen kuohuviinmerkin mukaan nimetty Nympfenburg Zelt on viininystävien tapaamispakka. Täältä on turha etsiä perinteistä Oktoberfest-olutta. Viinin lisäksi on tarjolla hiivaolutta pullosta.

Kufflerin perheen viiniteltta on pystytetty vuodesta 1984 alkaen. Erityisen ylpeitä ollaan juhlamenuista, joita on tänäkin vuonna useita erilaisia tarjolla. Myös osterit kuuluvat ruokalistalle.

Viinistä (Gruener Veltliner) täällä saa pulittaa halvimmillaan 9,40 euroa lasilta. Muut merkit ovat vielä kalliimpia. Tunnelma ei  paljon poikkea olutteltasta. Musiikki tosin on erilaista, usein 1970-luvun hitti-iskelmiä aina Village Peoplen parhaisiin.

Kansallispuvut kuuluvat tännekin ja pöydällä tanssiminen on sallittua.

Teksti ja kuvat Pauli Lindström

http://www.oktoberfest.de/

Oktoberfest Facebookissa