Nürnberg leuchtet – Nürnberg loistaa. Loistoa tosiaan riitti Saksan ehkä kuuluisimman joulutorin avajaisissa.

Nürnberg leuchtet – Nürnberg loistaa. Loistoa tosiaan riitti Saksan ehkä kuuluisimman joulutorin avajaisissa.

Kaikkiaan 220 000 lamppua ja kymmenen kilometriä valoköynnöksiä on ripustettu valaisemaan joulutorin ohella katuja, kujia ja toreja. Nürnbergin joulutorin avaa itseoikeutetusti joululapsi – Christkind.

Tänä vuonna joululapsen kultaiseen viittaan ja kruunuun oli pukeutuneut 18-vuotias Johanna Heller. Oman Lucia-neitomme tapaan Christkind valitaan joka vuosi uudelleen ja hallituskausi kestää ensimmäisestä adventista jouluaattoon. Sen jälkeenhän on oikean joululapsen vuoro.

Tänäkin vuonna olivat tuhannet kaupunkilaiset kokoontuneet jo tunteja aiemmin Hauptmarktille Frauenkirchen edustalle nähdäkseen mahdollisimman läheltä jouluajan virallisen avaushetken.

Tuhansien ihmisten joukossa oli myös lukuisa määrä poliiseja. Terrorismin uhka leijui rauhan ja valon juhlan yllä käsinkosketeltavana. Automaattiaseet ja luotiliivit eivät oikein sovi kuvaan, mutta antavat ihmisille turvallisuuden tunteen.

Tasan sovittuna kellonlyömänä Christkind astui Frauenkirchen parvekkeelle tervehtimään alamaisiaan ja toivottamaan menestyksestä adventin aikaa hallitsemalleen Städtlein aus Tuch und Holz, pikkukaupungille, joka on rakennettu kankaasta ja puusta – eli joulutori lle.

Torille odotetaan tänäkin vuonna yli kahta miljoonaan kävijää. 180 kojua tarjoavat kaikkea jouluun liittyvää kuusenkoristeista seimen lapseen. Täällä syödään tietenkin niitä aitoja Nürnberger Bratwursteja ja juodaan vaikkapa mukillinen Feuerzangen Bowlea – sokeritopan läpi kuumennettua rommin ja punaviinin sekoitusta.

Mielenkiintoinsen näkymän toisten maiden kulttureihin tarjoavat  Nürnbergin ystävyyskaupunkien kojut eri puolilta maailmaa.

Pääjoulutorin ohella kaupungissa on jouluisia toreja muuallakin. Aivan päätapahtumapaikan kupeessa on lasten oma joulutori ja poikkeamisen arvoinen on myös käsityöläiskorttelin joulutarjonta vanhan kaupunginmuurin kupeessa.

• Nürnberger Christkindlesmarkt, avoinna 24.12. saakka ma-to 9.30-20, la-su 9.30-22.

http://www.christkindlesmarkt.de/english/

Teksti ja kuvat Pauli Lindström

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.