Päätoimittaja Pirkko Puoskari aikoo lähteä Niilille uudestaan heti, kun risteilyt taas käynnistyvät.

Päätoimittaja Pirkko Puoskari aikoo lähteä Niilille uudestaan heti, kun risteilyt taas käynnistyvät. 

Onneksi pääsit ehjänä kotiin! Näen kaverini katseessa helpotusta ja myötätuntoa. Mitä kummaa? Paluulentoni Egyptistä sujui aivan normaalisti, ja yhtä leppoisaa oli myös hotellimme uima-altaalla Hurghadassa.

Ainoa ongelma minulle ja seitsemälle muulle suomalaiselle oli, että emme päässeetkään Niilin risteilylle, vaan meidät kuljetettiin jo ensimmäisen laivayön jälkeen bussilla Luxorista
Hurghadaan. Viikon aikana all inclusive -hotellin hyvät ja huonot puolet tulivat tutuiksi. Ihana aurinko lievitti pettymystä.

Televisiosta kauhistelimme Kairon mellakoita. Olimme silti sitä mieltä, ettei meillä olisi ollut hätäpäiviä Niilillä, kaukana Kairon ja rannikkokaupunkien kahinoista. Huolta aiheuttivat vain pelokkaat tekstiviestit, joita saapui ystäviltä ja sukulaisilta Suomesta.

Porukalla säälittelimme Egyptiin tulleita rantalomailijoita, jotka oli kiireesti evakuoitu Punaisenmeren kohteista kesken loman – meidän mielestämme turhaan.

Kotona selasin viikon lehtiä. Olinko ollut samassa paikassa vai nähnyt unta? Punaisenmeren lomakohteita koskevat uutiset oli iltapäivälehdissä räväkästi yhdistetty Kairon kaoottisiin kuviin. Teksteistä sai käsityksen, että ryöstelijät ja mellakoitsijat riehuivat myös Sharm
el Sheikhissä ja Hurghadassa.

Faktoja oli vähän, vihjailuja sitäkin enemmän. Jossain oli kuultu meteliä ja nähty miehen juoksevan kadulla puupalikka kädessään. Panssarit olivat kuulemma vyöryneet rantalomakohteisiin. Suomen ulkoministeriö varoitti hengenvaarasta. ”Painajainen”, kirkui otsikko.

Painajaisia varmasti nähtiin Kairossa, mutta ei Hurghadassa. Hotellimme sijaitsi kaukana sen keskusta-alueista, mutta kävimme siellä useita kertoja viikon aikana, myös iltaisin. Tunnelma oli rauhallinen, ihmiset liikkuivat kaduilla, kaupat olivat auki. Yksi panssarivaunu sotilaineen vartioi muuntoaseman porttia.

Kaikkitietävät kolumnistit saivat tietysti Egyptin kriisistä uuden syyn sättiä matkailijoita: Jos joku typerys lähtee lomalle yksinvaltaisesti johdettuun maahan, syyttäköön vain itseään. Silloin pitää olla valmis kohtaamaan kranaatteja, verta ja kansannousuja.

Viime vuonna Egyptissä lomaili ennätykselliset 70 500 suomalaista matkailijaa. Heidän ansiostaan kymmenettuhannet egyptiläiset ovat saaneet työtä. Noin 12 prosenttia Egyptin kansantulosta tulee matkailusta.

Niilille lähden uudestaan heti, kun risteilyt taas käynnistyvät. Voin lämpimästi suositella Matkaopas 2/2011 -numeron kohteista myös Intian Goaa (s. 18), vaikka ikävä kyllä Intia huolehtii paremmin ydinase­ohjelmastaan kuin köyhistä ­kansalaisistaan.

Myös Pekingin Kielletty kaupunki (s. 32) on järisyttävä kokemus, vaikka ei kannattaisikaan Kiinan ihmisoikeus­politiikkaa. Kielletyn kaupungin palatseissa, yhdeksän­metristen ympärysmuurien suojissa on hyvä miettiä, paljonko ihminen on muuttunut viimeisen tuhannen vuoden aikana.

Avartavia matkoja ja lukuelämyksiä!

Pirkko Puoskari
päätoimittaja

Matkaopas-lehden 2/2011 pääkirjoitus. Lehti ilmestyy 1.3.2011.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.