Länsi-Turunmaan pikkuruinen Nauvo peittosi metropoli Singaporen ja sai nimiinsä Guinnessin maailmanennätyksen maailman pisimmän pöydän rakentamisessa. Ennätyspöydällä oli mittaa 163,58 metriä.

Länsi-Turunmaan pikkuruinen Nauvo peittosi metropoli Singaporen ja sai nimiinsä Guinnessin maailmanennätyksen maailman pisimmän pöydän rakentamisessa. Ennätyspöydällä oli mittaa 163,58 metriä.

Nauvossa jännitettiin torstaina 22. syyskuuta, saako Nauvo nimiinsä Guinnessin maailmanennätyksen maailman pisimmän pöydän rakentamisessa. Jännitystä lisäsi kaksintaistelu ennätyksestä Singaporen kanssa.

Singapore tavoitteli maailmanennätystä rakentamalla kesällä 160,02 metriä pitkän pöydän, joka olisi ylittänyt reilusti Taiwanin 99 metriä pitkällä pöydällä halussa olleen edellisen ennätyksen. Singaporen ennätys ei kuitenkaan ole vielä saanut virallista vahvistusta. Nauvossa onnistuttiin nappaamaan ennätys ennen Singaporea, sillä Guinness World Records tuomari Kaoru Ishikawa oli paikalla tarkistamassa ja julistamassa uuden maailmaennätyksen.

– Pöytä on mitattu ja minulla on ilo kertoa, että uusi Guinness World Record on syntynyt. Maailman pisin pöytä on 163,58 metriä, ja se on Nauvossa, totesi Lontoosta saapunut Ishikawa ennätyksen julkistamistilaisuudessa.

Nauvon ennätyspöytä rakennettiin osana septemberfestival.fi -tapahtumaa. Pöytää rakennettiin Nauvossa neljä päivää 10 työntekijän voimin. Guinnessin maailmanennätyksen tavoittelu oli osa ensimmäistä kertaa järjestettävää festivaalitapahtumaa.

Idea maailman pisimmän pöydän rakentamiseen lähti saaristolaisuudesta ja saariston ruokaperinteistä.

– Saaristolaispöytä on kaikille tuttu, ja siksi maailman pisimmän pöydän ennätyksen tavoittelu tuntui meille luontevalta, kertoo hankeen ja idean alullepanija Niclas Gestranius.

Septemberfestival.fi -tapahtuman avulla pyritään pidentämään saariston matkailukautta, ja siten edistämään alueen yrittäjyyttä ja elinvoimaisuutta.

– Kesäkausi saaristossa on vilkas, mutta valitettavan moni unohtaa, että myös saariston syksy on upea. Halusimme osoittaa festivaalilla, että saaristo on avoinna ympäri vuoden, Niclas Gestranius sanoo.

Vuosittaiseksi muodostuva septemberfestival.fi -tapahtuma järjestetään ensi vuonna Naantalissa ja sen jälkeen Kemiönsaaressa.

Kuvat  Dan Strömberg

 

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.