Kansainväliset valokuvaajat ihastuivat Suomen saaristoon ja söpöihin mökkeihin. Kuva: Shutterstcok
Kansainväliset valokuvaajat ihastuivat Suomen saaristoon ja söpöihin mökkeihin. Kuva: Shutterstcok

Mitä jos kesän ihanin loma suuntautuisikin Helsinkiin, Tukholmaan tai risteilylle?

Itämeri on saastunut, Suomi on jo niin nähty ja Ruotsissa on tylsää – vai onko? Monesti ihan kelpo matkakohteet löytyvätkin lähempää kuin uskomme.

Ainakin kansainväliset huippuvalokuvaajat ovat nyt ihastuneet Itämeren alueeseen. He kehottavat meitä suomalaisia tutustumaan lähellä oleviin nähtävyyksiin.

Argentiinalainen Alejandro Chaskielberg, amerikkalainen Olivia Bee ja japanilainen Joji Shimamoto kävivät kuvausreissullaan Tukholmassa, Helsingissä ja Ahvenanmaalla.

Heille olivat hämmästyttäviä ja ainutlaatuisia asiat, joita me suomalaiset pidämme itsestäänselvyytenä tai tavanomaisena. Esimerkiksi perinteinen Ruotsin-risteily oli monille kuvaajille uusi kokemus.

– Olette varmasti ylpeitä upeasta maastanne, Alejandro Chaskielberg ylistää Suomea.

Kuvaajien otoksia Itämereltä voi kesän aikana nähdä kuvausreissun järjestäneen Tallink Silja Linen terminaaleissa, laivoilla ja Uusin silmin -sivustolla.

Valokuvaajien top 10 -matkakokemukset Itämerellä

1. Valo

Harva on sitä mieltä, että aurinko paistaisi Suomessa liikaa. Valokuvaajat kuitenkin hämmästyivät, miten paljon valoa lopulta oli. Olivia Been mielestä laskevan auringon valo sai Itämeren maisemat näyttämään taianomaisilta. Myös Alejandro Chaskielbergin mielestä matkan paras anti oli keskiyön aurinko.

2. Saaristo

Suurin osa suomalaisista on tutustunut saaristoon, eikä välttämättä hauko henkeään sen nähdessään. Joji Shimamoton mielestä matkan upein näky oli ehdottomasti suuren risteilylaivan lipuminen kauniiden saarien ja luotojen ohi. Myös rantojen ja saarien mökit olivat hänen mielestään söpöjä. Automatka Ahvenenmaan halki oli hänelle matkan mieleenpainuvin kokemus.

3. Risteily

Risteilylaivojen maineeseen liitetään usein väenpaljous ja humalaiset ihmiset. Valokuvaajat sen sijaan näkevät asian toisin, sillä heidän mielestään laiva oli täynnä ihmeellistä tekemistä. Joji Shimamoto yllättyi, miten paljon laivalla oli diskoja, ravintoloita ja kauppoja. Ja että karaokeakin löytyi! Ehkä olemme käyneet niin paljon laivalla, ettemme enää osaa nauttia siitä, että kaikki tarjonta on kätevästi saatavilla yhdellä paatilla.

4. Suomenlinna

Kuuluisa matkailukohde lyhyen matkan päässä Helsingin keskustasta on Olivia Been suosikki. Luonnonläheinen Suomenlinna oli hänen mielestään yksi hienoimpia paikkoja, joissa hän on koskaan käynyt kuvaamassa. Jos Suomenlinnan-piknik on kokematta, pakkaa kesällä eväskori täyteen herkkuja ja hurauta laivalla ihmettelemään tätä linnaketta.

5. Ihmiset

Suomalaiset ovat ujoja ja hiljaisia, näinhän yleensä väitetään. Tämän itse asiassa allekirjoittaa myös Olivia Bee, joka hämmentyi aluksi suomalaisten ujoudesta ja hiljaisuudesta. Kuitenkin loppupeleissä vaikutamme hänen mielestään rennoilta ja iloisilta. Joji Shimamoton mielestä erityisen hauskaa oli, että kaikilla tuntui olevan koira mukanaan.

6. Lihapullat

Yllättävää kyllä, kuvaajien suosikkeja eivät olleet fine dining -ravintolat, vaan ihan ne perinteiset ja tavanomaiset suomalaisten ja ruotsalaisten suosikit, eli lihapullat.

7. Arkkitehtuuri

Niin Helsingin kuin naapurimaamme pääkaupungin Tukholmankin rakennukset pursuavat upeita yksityiskohtia. Vanhat, upeat talot ovat kuulemma niin hienoja, ja niitä kannatti kuvata paljon.

8. Kukkia kaikkialla

Skandinaavit rakastavat kukkia, tai ainakin niitä näkyy katukuvassa paljon. Joji Shimamotokin ihastuikin siihen, miten ravintolat, kaupat ja kahvilat olivat kaikki täynnä kukkia ja kasveja. Onkohan tämäkin itsestäänselvyys, jota emme aina huomaa?

9. Vaxholm

Alle 5 000 asukkaan saaristokylä Tukholman lähellä on kuvaajien mielestä henkeäsalpaava näky auringonlaskussa. Miltä kuulostaisi idyllinen viikonlopun pikaloma tämän herttaisen saaristokylän maisemiin?

10. Tukholman Fotografiska-museo

Valokuvamuseo oli elämys valokuvaajille, mutta muillekin paikka on tutustumisen arvoinen kohde. Tästäpä tuore vinkki seuraavalle Tukholman-reissulle!

Joji Shimamoto tunnelmoi Instagramissaan risteilyä.

 

I'm on the boat #scandinaviantour15 #siljaline #シリアライン

Kuva, jonka Joji Shimamoto (@jojiphoto) julkaisi

Lue lisää:

Itämeren ruokavalio - sinulle, joka haluat olla terve ja juureva

Minne kesälomalla? Katso matkakonkareiden 14 parasta kohdevinkkiä

Äkkilähtö luvassa? Reissaaja, muista nämä sivustot!

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.