Kansainväliset valokuvaajat ihastuivat Suomen saaristoon ja söpöihin mökkeihin. Kuva: Shutterstcok
Kansainväliset valokuvaajat ihastuivat Suomen saaristoon ja söpöihin mökkeihin. Kuva: Shutterstcok

Mitä jos kesän ihanin loma suuntautuisikin Helsinkiin, Tukholmaan tai risteilylle?

Itämeri on saastunut, Suomi on jo niin nähty ja Ruotsissa on tylsää – vai onko? Monesti ihan kelpo matkakohteet löytyvätkin lähempää kuin uskomme.

Ainakin kansainväliset huippuvalokuvaajat ovat nyt ihastuneet Itämeren alueeseen. He kehottavat meitä suomalaisia tutustumaan lähellä oleviin nähtävyyksiin.

Argentiinalainen Alejandro Chaskielberg, amerikkalainen Olivia Bee ja japanilainen Joji Shimamoto kävivät kuvausreissullaan Tukholmassa, Helsingissä ja Ahvenanmaalla.

Heille olivat hämmästyttäviä ja ainutlaatuisia asiat, joita me suomalaiset pidämme itsestäänselvyytenä tai tavanomaisena. Esimerkiksi perinteinen Ruotsin-risteily oli monille kuvaajille uusi kokemus.

– Olette varmasti ylpeitä upeasta maastanne, Alejandro Chaskielberg ylistää Suomea.

Kuvaajien otoksia Itämereltä voi kesän aikana nähdä kuvausreissun järjestäneen Tallink Silja Linen terminaaleissa, laivoilla ja Uusin silmin -sivustolla.

Valokuvaajien top 10 -matkakokemukset Itämerellä

1. Valo

Harva on sitä mieltä, että aurinko paistaisi Suomessa liikaa. Valokuvaajat kuitenkin hämmästyivät, miten paljon valoa lopulta oli. Olivia Been mielestä laskevan auringon valo sai Itämeren maisemat näyttämään taianomaisilta. Myös Alejandro Chaskielbergin mielestä matkan paras anti oli keskiyön aurinko.

2. Saaristo

Suurin osa suomalaisista on tutustunut saaristoon, eikä välttämättä hauko henkeään sen nähdessään. Joji Shimamoton mielestä matkan upein näky oli ehdottomasti suuren risteilylaivan lipuminen kauniiden saarien ja luotojen ohi. Myös rantojen ja saarien mökit olivat hänen mielestään söpöjä. Automatka Ahvenenmaan halki oli hänelle matkan mieleenpainuvin kokemus.

3. Risteily

Risteilylaivojen maineeseen liitetään usein väenpaljous ja humalaiset ihmiset. Valokuvaajat sen sijaan näkevät asian toisin, sillä heidän mielestään laiva oli täynnä ihmeellistä tekemistä. Joji Shimamoto yllättyi, miten paljon laivalla oli diskoja, ravintoloita ja kauppoja. Ja että karaokeakin löytyi! Ehkä olemme käyneet niin paljon laivalla, ettemme enää osaa nauttia siitä, että kaikki tarjonta on kätevästi saatavilla yhdellä paatilla.

4. Suomenlinna

Kuuluisa matkailukohde lyhyen matkan päässä Helsingin keskustasta on Olivia Been suosikki. Luonnonläheinen Suomenlinna oli hänen mielestään yksi hienoimpia paikkoja, joissa hän on koskaan käynyt kuvaamassa. Jos Suomenlinnan-piknik on kokematta, pakkaa kesällä eväskori täyteen herkkuja ja hurauta laivalla ihmettelemään tätä linnaketta.

5. Ihmiset

Suomalaiset ovat ujoja ja hiljaisia, näinhän yleensä väitetään. Tämän itse asiassa allekirjoittaa myös Olivia Bee, joka hämmentyi aluksi suomalaisten ujoudesta ja hiljaisuudesta. Kuitenkin loppupeleissä vaikutamme hänen mielestään rennoilta ja iloisilta. Joji Shimamoton mielestä erityisen hauskaa oli, että kaikilla tuntui olevan koira mukanaan.

6. Lihapullat

Yllättävää kyllä, kuvaajien suosikkeja eivät olleet fine dining -ravintolat, vaan ihan ne perinteiset ja tavanomaiset suomalaisten ja ruotsalaisten suosikit, eli lihapullat.

7. Arkkitehtuuri

Niin Helsingin kuin naapurimaamme pääkaupungin Tukholmankin rakennukset pursuavat upeita yksityiskohtia. Vanhat, upeat talot ovat kuulemma niin hienoja, ja niitä kannatti kuvata paljon.

8. Kukkia kaikkialla

Skandinaavit rakastavat kukkia, tai ainakin niitä näkyy katukuvassa paljon. Joji Shimamotokin ihastuikin siihen, miten ravintolat, kaupat ja kahvilat olivat kaikki täynnä kukkia ja kasveja. Onkohan tämäkin itsestäänselvyys, jota emme aina huomaa?

9. Vaxholm

Alle 5 000 asukkaan saaristokylä Tukholman lähellä on kuvaajien mielestä henkeäsalpaava näky auringonlaskussa. Miltä kuulostaisi idyllinen viikonlopun pikaloma tämän herttaisen saaristokylän maisemiin?

10. Tukholman Fotografiska-museo

Valokuvamuseo oli elämys valokuvaajille, mutta muillekin paikka on tutustumisen arvoinen kohde. Tästäpä tuore vinkki seuraavalle Tukholman-reissulle!

Joji Shimamoto tunnelmoi Instagramissaan risteilyä.

 

I'm on the boat #scandinaviantour15 #siljaline #シリアライン

Kuva, jonka Joji Shimamoto (@jojiphoto) julkaisi

Lue lisää:

Itämeren ruokavalio - sinulle, joka haluat olla terve ja juureva

Minne kesälomalla? Katso matkakonkareiden 14 parasta kohdevinkkiä

Äkkilähtö luvassa? Reissaaja, muista nämä sivustot!

Nauti seudun omia herkkuja, kuten lörtsyjä Savonlinnan torilla tai vietä päivä järviristeilyllä. Täällä aistit saavat ravintoa ja sielu lepää.

OLAVINLINNA JA OOPPERAJUHLAT

Savonlinnan maamerkki, Olavinlinna on ehdottomasti vierailun arvoinen, ja siellä järjestetään myös opastettuja kierroksia.

Oopperajuhlat (6.7.–4.8.) tuovat kaupunkiin vieraita ulkomailta asti. Tuolloin hotellit ja ravintolat ovat tupaten täynnä ja hinnat nousevat pilviin.

www.kansallismuseo.fi/olavinlinna, www.operafestival.fi

RISTEILE SAIMAAN VESIREITEILLÄ

Savonlinnan matkustajasatamasta pääsee maisemaristeilyille kesällä päivittäin jopa 15 minuutin välein. Risteilyaluksia on useita, ja maisemaristeilyt kestävät 1–1,5 h.

Jos on enemmän aikaa, risteile vaikka Punkaharjulle tai Koloveden kansallispuistoon, jolloin matka kulkee Saimaan saarten ja luotojen ohi.

www.visitsavonlinna.fi/sisavesiristeilyt/

VUOSISADAN KAUNEIN TIE

Punkaharjun ehdoton kokemus on Harjureitti. Järviä halkova tie on valittu vuosisadan tieksi, eikä turhaan. Noin kuuden kilometrin matkalla on pieniä taukopaikkoja.

Yövy Saimi Hoyerin Hotelli Punkaharjussa. Pääset nauttimaan kulinarismista ja luontopoluista.

www.hotellipunkaharju.fi

Saimi Hoyerin pitämä Hotelli Punkaharju on entisöity upeasti.
Saimi Hoyerin pitämä Hotelli Punkaharju on entisöity upeasti.

VIRKISTYSTAUKO LUONNON HELMASSA

Mustan Virran Panimobaarista tarjotaan panimon omia oluita kuin muitakin juomia. Baari sijaitsee Riihisaaren kalliolla Olavinlinnan kupeessa.

www.mustanvirranpanimo.fi

Café Rantakivi

Tämä helmi sijaitsee keskellä luontoa Punkaharjun Tuunaansaaressa, 25 kilometrin päässä Savonlinnasta. Paikan kalaruoat valmistuvat luottokalastajan pyytämistä Puruveden muikuista ja ahvenista.

www.caferantakivi.com

SHOPPAILE WANHASSA SAVONLINNASSA

Olavinlinnan juurella on Wanha Savonlinna puutaloineen ja puistokatuineen. Aikanaan Wanhan Savonlinnan keskusta oli Linnankadulla, ja nykyään tämä katu on täynnä ravintoloita ja käsityöläismyymälöitä.

Design Shop Kuviokamari

Pikkuinen kauppa myy designtuotteita, joissa kotimaisuus, yksilöllisyys ja rohkeus ovat pääosassa.

➜ Linnankatu 10. Tarkemmat tiedot Facebook-sivulta Kuviokamari.

Ateljee Kaisa Turtiainen

Ateljee on täynnä todellista väri-iloittelua. Myynnissä on kauniita, käsintehtyjä naisten vaatteita ja asusteita.

➜ Linnankatu 10. www.kaisaturtiainen.com

Lista paikallisten Craft & Design Savonlinna -yritysverkoston pienistä putiikeista: http://visitsavonlinna.fi/craft-design-savonlinna/

Kahden miljoonan asukkan Slovenia Italian ja Kroatian välissä on tutustumisen arvoinen matkakohde Euroopassa. Pääkaupunki Ljubljana ihastuttaa autottomuudellaan, kulttuurillaan ja ravintoloillaan.

Pikkuinen Slovenia kurottuu Adrianmeren rannalta Balkanin vuoristoalueille ja Alpeille saakka. Slovenia sijaitsee huikeista rannoistaan tunnetun Kroatian kupeessa, mutta maalla on rantaviivaa vain pieni pätkä.

Hupaisaa kyllä, tuo kaistale on likimain ainoa asia, joka aiheuttaa jännitteitä naapurimaiden kanssa. Kroatia haluaisi haukata Slovenian rantakaistaleen itselleen. Ei ehkä vain biitsien tähden, vaan siksi, että näin se saisi Italian rajanaapurikseen. Nyt italialais-turistit joutuvat huristelemaan Slovenian läpi matkallaan Kroatian kesälomakohteisiin. Onneksi matka ei ole pitkä.

Aamukahvit voi käydä ostamassa Italian puolelta.

Slovenia on monipuolinen, mutta piskuinen maa, jonka suhaa laidasta laitaan reilussa kolmessa tunnissa. 280 000 asukkaan pääkaupunki Ljubljana nököttää keskellä Sloveniaa.

– Käyn usein ostamassa kahvini Italian puolelta, sillä sieltä nyt vain saa niin paljon parempaa, vaellus- ja viinioppaana työskentelevä Jani Peljhan kuvailee arkeaan.

Keskieurooppalaisia kuunnellessa tuntee väistämättä pienen kateuden piston. Aamukahville Venetsiaan ajaisi parissa tunnissa, ja pikapiipahdus Kroatian pääkaupunkiin Zagrebiin kestää yhtä kauan kuin köröttely Vantaalta Lempäälään.

Myös sääkateus alkaa kaihertaa mieltä jo Ljubljanan kotoisan lentokentän pääovista ulos harppoessa. Helsinki-Vantaalla tihutti, Ljubljanassa lumihuippuiset vuoret kylpevät auringossa. Kiva.

Slovenia on paikallisten mukaan parhaimmillaan huhti–kesäkuussa ja alkusyksystä. Keskikesällä monet pakenevat auringon paahdetta Kroatian rannoille. Jotka tosiaan ovat ihan – muistinko mainita? – nurkan takana.

Autoton keskusta

Ljubljana on intiimi ja helposti haltuun otettava kaupunki. Ljubljanica-joki halkoo keskustaa ja sen yli pääsee kipittelemään persoonallisten siltojen yli. Rantakadut ovat täynnä houkuttelevia kahviloita ja ravintoloita, joissa voisi viihtyä pitkälle yöhön.

Terassille ei kuitenkaan kannata jäädä parkkiin, sillä Ljubljanan vanha kaupunki on hurmaava. Vehreä Tivoli-puisto on mainio rentoutumispaikka. Sen keskeltä löytyy Center of Graphic Arts, jossa on heinäkuun loppuun esillä ohjaaja David Lynchin grafiikkaa. Myös eläintarha sijaitsee puiston kupeessa.

Keskusta on autoton, mutta jos alkaa väsyttää, avuksi voi soittaa kavalirin. Pienet sähköautot kuskaavat paikasta toiseen ilmaiseksi.

Muksut mukaan

Lasten kanssa Slovenian pääkaupunki on huoleton kohde. Finnair lentää suoraan Helsingistä Ljubljanaan vajaassa kolmessa tunnissa. Autoja ei tarvitse pelätä, välimatkat ovat sopivan lyhyitä ja ravinnontankkauspisteitä on joka kulmassa. Helpointa herkuttelu on perjantaisin, jolloin Ljubljanan keskustassa järjestetään ruokamarkkinat paikallisten tuottajien voimin.

Kaupunkiin voi tutustua myös veneretkellä.

Kaupungintalon rannasta lähtevä kahden tunnin venekierros maksaa 13 € aikuiselta, 6,50 € lapsilta.

Lohikäärmeet ovat kaupungin virallinen symboli, joten aikaa voi tappaa vaikka lohikäärmepatsaita bongaillen. Myös taikuuden ja tieteellisten kokeiden museoissa riittää tekemistä.

Museum of Illusions, muzejiluzij.si (sisäänpääsymaksu aikuisilta 9,5 €, 5–15-vuotiailta 5,5 €)

House of Experiments, he.si (sisäänpääsymaksu 5–99-vuotiailta 6 €)

Maribor – viinikuningatarten koti

Vehreään Mariboriin ajaa Ljubljanasta parissa tunnissa (122 km). Slovenian toiseksi suurimmassa kaupungissa ei myöskään ole urbaanista vilskeestä tietoakaan. Kaupunkia rajaavat Pohorje-vuoret ja viinikasvatusalueet.

Sloveniassa on kolme pääviinialuetta, joista Štajerska on yksi. Kaupungissa juhlitaan rypäleiden pyhimystä maan suurimman viinikellarin edustalla Martinpäivänä, marraskuun 11.

Kisaan kelpuutetaan vain viini-tilallisten tyttäriä.

Keskiaikaisten rakennusten kupeesta, joen rannalta, löytyy myös viinitupa, jonka seinustalla kasvaa maailman vanhin elossa oleva ja yhä rypäleitä tuottava viiniköynnös. Kasvi on yli 400 vuotta vanha ja se pitää hallussaan Guinnessin ennätystä. Köynnös tuottaa enää vähän satoa, mutta sen symbolinen arvo on suuri. Viinituvassa kruunataan joka vuosi myös Slovenian virallinen viinikuningatar. Kisaan kelpuutetaan vain viinitilallisten tyttäriä.

Jos haluat yhdistää viininautintoon myös ripauksen kansainvälistä politiikkaa, tee mutka Sevnican kohdalla. Tämä vaatimaton kylä on saatellut maailmalle Melania Trumpin.

Old Vine House, staratrta.si, Maribor

Suut suolaisiksi

Jos viinit eivät ole juttusi, Sloveniassa on muutakin maisteltavaa. Kinkut ovat osa identiteettiä, ja niitä on tarjolla joka paikassa. Vuoristoseudulla ilmakuivatut kinkut ovat tuulenpieksemiä, maan itäosassa ne kypsyvät hissukseen olkikaton alla.

Šcavniškan alue taas on tunnettu kurpitsansiemenöljystään. Paikallisilla tiloilla pääsee kokeilemaan, miltä öljyt maistuvat esimerkiksi jäätelön kera – yllättävän hyvä yhdistelmä!

Esimerkiksi Kocbek Oil Mill (kocbek.si) ja Mill Fram (oljarnafram.si) ottavat vastaan pieniä ryhmiä, kunhan reissun varaa etukäteen.

Vaeltajan valtakunta

Alppien ympäröimä Bled-järvi on Slovenian huikeimpia luontonähtävyyksiä. Bledin rannalla seistessä oivaltaa, millaiselta tuntuisi elää postikortissa. Ilma on kimaltelevan raikasta. Minne vain katsoo, täydellisyys tyrmää.

Mutta jokaisessa paratiisissakin on käärmeensä. Kirkonkellojen jatkuva kalkatus alkaa hetken nautiskelun jälkeen ärsyttää. Onko täällä jossain koko ajan häät meneillään? Pian selviää, että ääni raikaa järven keskellä olevan pienen kirkon toivomuskellosta. Sitä pääsee kiskaisemaan, kunhan jaksaa körötellä perinteisen pletna-puuveneen kyydissä saarelle. Kun itse on möykän aiheuttaja, se häiritsee huomattavasti vähemmän!

Bledin kylä ja järvi sijaitsevat 54 kilometrin päässä pääkaupunki Ljubljanasta. Vuokra-autolla paikalle hurauttaa hetkessä, mutta bussi on kätevin. Parkkipaikkoja voi olla vaikea löytää sesonkiaikaan.

3 x linnojen lumoissa

Sloveniassa alkaa helposti kaihertaa myös keskisuuri linnakateus. Linnoja nimittäin piisaa.

Ljubljanan linna kohoaa kaupungin yllä. Sinne pääsee hujauksessa näköalahissillä. Upeasti restauroidusta linnassa on kaksi hyvää ravintolaa. Kesäviikonloppuisin siellä järjestetään jazziltoja.

Ilma on kimaltelevan raikasta. Minne vain katsoo, täydellisyys tyrmää.

Bledin linnasta voi tähyillä Bled-järven huikaisevia maisemia ja miettiä, tältäkö Jugoslavian entisestä johtajasta Titosta (1892–1980) tuntui, kun hän vietti alueella kesiä.

OtoČecin linnassa tavallinen kuolevainenkin voi yöpyä kuin kuninkaallinen.

Hotel Grad Otočec (grad-otocec.com). Huoneet alkaen 128 € /yö.

Happea vai tunkkaisuutta?

Jos kaipaat ympärillesi tilaa, kannattaa suunnata Smarna goraan, aivan Ljubljanan kupeessa sijaitsevaan luontokeitaaseen. 669-metrinen vuori on suosittu patikointikohde, sillä sen juurelle pääsee kätevästi bussilla keskustasta.

Smarna gora sijaitsee 9 km Ljubljanasta (Linja 8 Gamelje)

Jos taas tuntuu, että raitista ilmaa on tullut hengiteltyä jo ihan liikaakin, lähde maan syövereihin. Postojnasta löytyy hillitön maanalaisten luolien verkosto, johon pääsee tutustumaan pienen junan matkassa.

Postojna sijaitsee 53 km Ljubljanasta (postojnska-jama.eu)