Juomarahan antaminen on taitolaji, jonka äärimaita ovat Yhdysvallat ja Japani.

Juomarahaa odotetaan ravintoloissa, baareissa ja takseissa. Yleispäteviä ohjeita ei ole. Käytäntö vaihtelee maittain ja monissa maissa jopa alueittain. Ravintoloissa hyvä peukalosääntö on 10 prosenttia laskun loppusummasta. Poikkeuksia ovat Yhdysvallat ja Kanada, joissa tippiä jätetään 15–20 prosenttia. Japanissa juomaraha voidaan kokea jopa loukkaavana.

Britannia
Ravintolassa ja taksissa 10 prosenttia.  Baarissa tippiä ei odoteta. Jos saa baarimikolta hyvää palvelua, voi sanoa One for yourself, jolloin hän voi tahtoessaan juoda lasillisen laskuusi.

Egypti
Ravintoloissa 5–10 prosenttia. Tippi jätetään myös laskuun sisältyvän palvelu maksun lisäksi.  Pientä juomarahaa odotetaan kaikenlaisista pikkupalveluista. Laukunkantajalle voi antaa 4 Egyptin puntaa laukkua kohden, vajaat 0,40 euroa. Hotellihuoneen siivoojalle 8 puntaa päivässä.

Espanja
Ei varsinaista tippauskulttuuria. Ravintolassa on kohteliasta jättää 5 prosenttia.  Baaritiskillä ja taksissa voi pyöristä laskun loppusummaa ylöspäin. Tapana on jättää hotellihuoneen siivoojalle vähintään 5 euroa viikkoa kohden.

Intia
Yleensä ravintolalaskussa on mukana 10 prosentin palvelumaksu, mutta pyöristä sen lisäksi laskun summaa vähän ylöspäin. Laukunkantajalle 50 rupiaa, noin 0,70 euroa, ja hotellihuoneen siivoojalle viikkoa kohden 250 rupiaa, noin 4 euroa.

Italia
Käytäntö vaihtelee alueittain. Jos ravintolalaskuun ei sisälly palvelurahaa, lisää 10 prosenttia. Jos laskussa lukee coperto (alkuleipä/kattaus) palveluraha sisältyy laskuun, joten tippiä ei välttämättä tarvita. Vaikka lasku sisältää kattausmaksun, on hyvää palvelua saadessaan kohteliasta jättää tippiä euro ruokailijaa kohden. Pikkutippejä on tapana antaa myös kahviloissa ja baaritiskillä.

Kreikka
Ravintoloissa 5–10 prosenttia laskun loppusummasta. Pyöristä taksissa tasasummaan, baaritiskillä on hyvä jättää pikkutippi. Hotellissa huonesiivoojalle 5–10 euroa viikosta. Anna kampaamossa pikkutippi kaikille, jotka osallistuvat tukkasi laittamiseen.

Ranska
Ravintoloissa 5–10 prosenttia loppusummasta. Toimi hienotunteisesti: kulttuuriin kuuluu jättää tippi huomaamattomasti pöydälle. Teksti Pourboire interdit tarkoittaa, että tipin antaminen on kiellettyä. Kahvilassa nautitusta pelkästä kahvikupillisesta ei yleensä jätetä tippiä.

Saksa
Ravintolassa 10 prosenttia laskun loppusummasta. Kolme euroa laukkua kohti kantajalle. Hotellihuoneen siivoojalle viisi euroa yötä kohden.

Tanska
Ei vakiintunutta juomarahakäytäntöä.  Jos olet tyytyväinen palveluun, jätä ylimääräistä 5 prosenttia laskun loppusummasta.

Thaimaa
Vaikka ravintolalaskussa on palvelumaksu, jätä noin euron arvoinen seteli. Hienoissa paikoissa odotetaan 5–10 prosenttia. Taksissa voi pyöristää loppusummaa ylöspäin. Jätä laukunkantajalle vähintään 20 bahtia laukku, noin 0,40 senttiä, ja hotellihuoneen siivoojalle viikosta 100 bahtia. Kampaamossa voi jättää hiustenpesijälle 40–50  bahtia ja leikkaajalle 100 bahtia. Anna tippi vaivihkaa oikealla kädellä.

Turkki
Tippauskulttuuri vaihtelee eri puolilla maata. Ravintoloissa tippi on yleensä 5–10 prosenttia. Taksissa pyöristä vähän loppusummaa. Huonesiivoojalle 5–10 euroa viikosta.

Venäjä
Ravintoloissa 10 prosenttia laskun loppusummasta. Ravintolan vaatesäilön hoitajalle on tapana jättää 50 ruplaa, noin 1,20 euroa. Laukunkantajalle 90 ruplaa, noin kaksi euroa. Huonesiivoojalle vähintään 60 ruplaa päivää kohti, vajaat 1,40 euroa.

Viro
Toimi kuten Suomessa, ei vakiintunutta käytäntöä.Kun vietät mukavan illan ravintolassa, voit jättää 5–10 prosenttia juomaraha.

Yhdysvallat
Tippauksen huippumaa, korkeimmat juomarahat. Ravintoloissa 15–20 prosenttia. Baaritiskillä 1–2 dollaria tilattua juomaa kohti. 10 prosentin tipin jättäminen koetaan loukkaavana. Taksissa annetaan juomarahaa 15 prosenttia. Kampaajilla ja monissa muissakin palvelupaikoissa odotetaan 10–20 prosenttia. Kantajalle 1–2 dollaria laukku. Huonesiivoojalle 2–3 dollaria päivä.

9 x ei tippiä
Juomarahojen jakelu ei kuulu kulttuuriin kaikkialla. Tällaisia maita ovat muun muassa Arabiemiraatit, Costa Rica, Etelä-Korea, Fidži, Japani, Oman ja Malesia. Myös Kiinassa tipin antaminen on harvinaista. Japanissa juomarahojen jättäminen on jopa loukkaavaa.

Eija Aatela

Matkaoppaan numerossa 1/2010 lisäksi tippikäytäntö seuraavissa maissa: Australia, Brasilia, Belgia, Bulgaria, Filippiinit, Israel, Itävalta, Jordania, Kanada, Kroatia, Norja, Portugali, Romania, Ruotsi, Tšekki ja Unkari.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.