Suunnitteletko lomaa Thaimaassa? Hyödynnä Matkaoppaan lukijoiden antamat vinkit.

Suunnitteletko lomaa Thaimaassa? Hyödynnä Matkaoppaan lukijoiden antamat vinkit.

Kysyimme marraskuussa lukijoiltamme, mikä Thaimaassa on parasta. Tässä esimakua parhaimmista vinkeistä. Lisää vinkkejä löydät Matkaoppaan numerosta 1/2012.

1. Mahtava uusi vuosi

Thaimaassa parasta on uusi vuosi. Näky on uskomaton, kun thaimaalaiset ja turistit päästävät tuhansia lentäviä tulilyhtyjä ilmaan.

Rakastan Thaimaata, koska siellä on niin upeita, iloisia ihmisiä. Vuokraan aina ensimmäiseksi moottoripyörän ja lähden kiertelemään ja yövyn Bed & Breakfast -paikoissa, joissa saa aina ystävällistä ja aidointa palvelua.

En koskaan syö kulinaarisissa ravintoloissa vaan katukeittiöissä, joissa ihmisillä, kokki mukaan lukien, on aina aikaa vaihtaa kuulumiset.

Phanarai Naksawad, Helsinki.

2. Mutkia matkassa

Pohjois-Thaimaassa, noin 135 km Chiang Main kaupungista, sijaitsee vuorten ympäröimänä pieni kaupunki nimeltä Pai.

Jo itse matka tähän kohteeseen on mielenkiintoinen kokemus mutkaisen serpentiinitien kiemurrellessa yli vuoriston, ja kaupungista sanotaankin, että sinne päästäkseen matkalla on mutkia yhteensä 762.

Mutkien lisäksi matka on maisemienkin puolesta aivan upea. Maisemat vaihtuvat viidakkomaisesta ympäristöstä lehti- ja havumetsään, vihreästä ja kosteasta kuivaan sekä keltaisen ja punaisen eri sävyihin.

Pieni kaupunki on uskomattoman idyllinen. Keskusta on täynnä ihania, pieniä ravintoloita, kahviloita, pirtelöbaareja sekä jäätelökojuja. Iltaisin kaupunki muuttuu tunnelmalliseksi lukuisine valoineen ravintoloiden tarjoillessa elävää musiikkia.

Milka Haverinen,  Espoo.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pai,_Mae_Hong_Son

http://fi.wikipedia.org/wiki/Chiang_Mai

 

3. Autotallin ainokainen

Thaimaa on maa, jossa on kaikkea. Voit pärjätä päivässä parilla eurolla tai voit tuhlata kuukausipalkkasi päivässä. Maassa viehättää se, että sieltä pystyy löytämään jokaiselle jotakin.

Parasta on kuitenkin ruokakulttuuri. Rannikon kalaravintolat tarjoavat sellaisia merellisiä elämyksiä, ettei Euroopasta löydy vastaavaa.

Paras ravintolakokemukseni on Chiang Maissa autotallista tehty ravintola, jossa ainoana ruokalajina oli hiilillä grillattu kana. Ja millainen kana se olikaan; suussa sulava ja maustettu. Puitteeltaan paikka oli aaltopeltihalli, jossa oli maalattia ja vanhat pöydät sekä penkit. Kissat juoksivat maassa ja kerjäsivät makupaloja. Mitään ruokalistaa ei tarvittu, ainoa valitsemisen aihe oli juoma.

Kymmenen kuluneen vuoden jälkeen ravintola ei ehkä ole enää pystyssä, mutta mielessäni se säilyy ikuisesti. Niin kuin Thaimaa muutenkin

Arto Arvola,  Turku.

 

4. Ui vesiputouksessa

Chiang Main ja Chiang Rain seuduilla on paljon hienoja vesiputouksia, missä voi käydä pulikoimassa. Kyseisissä paikoissa myös paikalliset käyvät piknikillä viettämässä vapaa-aikaansa.

Chiang Raista vähän pohjoiseen päin on vuoristossa mahtavia kiinalaisia kyliä, joista on upeat näkymät.         

Toni Liimatainen, Kirkkonummi

http://fi.wikipedia.org/wiki/Chiang_Rai
http://www.chiangraiprovince.com/guide/eng/16.htm
http://chiangmai.sawadee.com/waterfalls.htm

5. Kuin elokuvasta

Lomanvietto Koh Changin saarella Kai Bae tai Lonely Beach -rannoilla on kuin olisi toisessa maailmassa. Viidakko eläimineen on selkäsi takana; se on jännittävää, mutta silti on turvallinen olo. Villiapinat tekevät tuttavuutta varastamalla eväspussin kädestä. Changilla tuntuu kuin eläisi elokuvassa.

 Maarit Rosenberg,  Päntäne

http://www.thaimaaopas.fi/148/koh-chang-norsusaari/
http://iamkohchang.com/island-guide/kai-bae-beach

6. Pinkit delfiinit

Thaimaan paras ranta löytyy Khanomista, ihanasta pienestä kalastajakylästä.

Ihastuin erityisesti Nadan-rantaan. Siellä ei ole vielä erityisemmin turisteja ja rannalla saa olla aivan yksin.

 Paikka on myös kuuluisa harvinaisista, pinkeistä delfiineistä, joita näkee useasti tiettyyn aikaan päivästä.

Khanomin paras ravintola-baari on CC Beach Bar, jonka omistaja Charlie on perustanut myös paikallisen moottoripyöräkerhon.

Tuuli Hartikainen, Helsinki.

http://www.asiaexplorers.com/thailand/khanom.htm

 

7. Kannattaa kiivetä

 
Hua Hinista taksireissun oiva kohde on Sam Roi Yotin kansallispuisto. Loppumatkan liitelimme veneellä, jossa lisäksemme oli vain kuljettaja. Taksi jäi nimellisestä korvauksesta nököttämään laiturille.

Autolla olisi pääsyt perille, mutta veneily oli unohtumaton kokemus. Kun kahlasimme rantaan, meri oli lämmin kuin aamutee.

Kipusimme pari kilometriä taivaisiin nousevaa polkua pitkin Phraya Nakhonin luolaan. Siellä on vuonna 1890 kuningas Rama V:n kunniaksi tehty Phra Thinang Khuha Kharuhat -paviljonki.

Kiipeäminen oli satojen hikipisaroiden arvoinen. Luolassa tunnelma oli aavemainen. Maisema ja valaistus oli kuin kuusta.

Jari Kolehmainen, Kouvola


http://fi.wikipedia.org/wiki/Hua_Hin
http://en.wikipedia.org/wiki/Khao_Sam_Roi_Yot_National_Park
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Phraya_Nakhon_Cave.jpg

 

8. Upeita luontoelämyksiä

 
Thaimaan eteläosan Khaosok on luonnonsuojelualue unohtumattomine luontopolkuineen ja -elämyksineen.

Osallistuin norsusafarille ja pääsin norsun korvien taakse ohjastamaan sitä ihan yksin, opas toki oli lähistöllä. Se oli fantastista!

Luonnonsuojelualueella näimme monia kasvi- ja eläinkunnan ihmeitä. Alueella kasvaa kerran vuodessa kukkiva, erittäin harvinainen, noin metrin halkaisijaltaan oleva kukka, jota luontoihmiset tulevat ympäri maailman katsoman. Siellä asuu myös villielefantteja.

Khaosokissa virtaa vuolas joki, jota voi meloa tai laskea esimerkiksi isolla uimarenkaalla.

Luonnonsuojelualueen ulkopuolella on useita, erillisistä pikkumökeistä muodostuvia hotelleja, ja sinne on linja-autoyhteys Phuketin saarelta.

Tarja-Kaarina Lääperi, Kangasala

 

9. Omatoimisen reitit

Thaimaassa omatoimimatkaajalle suuntia on kaksi.

Eteläinen reitti kulkee pitkin Andamanlahden rantoja ja saaria tai pitkin Thaimaan lahden rantoja ja saaria.

Pohjoinen reitti mene Kwai-joen kautta vanhan pääkaupungin Ayutthayan kautta vuoristoalueelle ja Chiang Maihin ja Chiang Raihin. Sieltä eteenpäin Chieng Seaniin ja kultaiseen kolmioon, josta on hyvä jatkaa vaikka jokea pitkin Nong Khaihin sekä Udon Thaniin.

Udon Thanista pääsee hyvin takaisin Bangkokiin edullisilla Express-busseilla vaikka pysähtyen Khon Kaeniin ja Khoratiin. Jopa tämä osa Thaimaata eli Isanin alue sisältää paljon kaunista ja nähtävää.

Johan Lundsten, Helsinki

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ayutthaya
http://www.itisnet.com/english/asia/Thai/chiangsean/e-all-csean.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Nong_Khai_Province
http://en.wikipedia.org/wiki/Udon_Thani_Province
http://www.khonkaen.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Khorat_Plateau
http://en.wikipedia.org/wiki/Isan

 

10. Vältä huippusesonkia

Suosittelen Krabin Ao Nangia sekä vierailua sen lähirannoilla. Kohde on suhteellisen rauhallinen ja perheelle sopiva.

Matka-ajankohdaksi suosittelen low seasonia, me olemme matkustelleet juuri siihen aikaan Thaimaassa, ja sää on ollut mitä parhain ja hinnat huomattavasti halvemmat kuin vilkkaimpaan turistiaikaan.

Paikallisten järjestämät, ympäri rantakatua myynnissä olevat retket, ovat low seasonin aikaan tarjolla lähes puoleen hintaan. Kokopäiväretkelle Phi Phi -saarelle jäi hinnaksi vain reilu kymmenen euroa.

Kannattaa kokeilla erilaisia retkiä; me kävimme kuudella eri retkellä ja paras niistä oli paikallisen järjestäjän kanootti- ja elefanttiretki.

Amanda Björkqvist, Helsinki


http://www.aonang.com/

 

11. Suosi paikallista

Thaimaassa saa eniten irti kulttuurista ja ihmisistä, kun vuokraa omakotitalon alueelta, jossa asuu myös paikallisia, käyttää paikallisia pesula- ja siivouspalveluita, paikallisia ravintoloita ja kauppoja sekä paikallisia moottoripyörävuokraamoja ja -korjaamoja eikä tue länsimaalaisomistuksessa olevia suurhotelleja, ravintoloita ja kauppaketjuja. Elämysten määrä on taattu loppuiäksi!

Ami Toikka, Kotka

 

12. Iloista palveluhalua

 
Parasta Thaimaassa on paikallisten ihmisten ystävällisyys ja palveluhalu sekä iloisuus.

Paras ranta löytyy Hua Hinista samoin paras hotelli eli Hilton, entinen Melia Hua Hin, jossa on hyvä kiinalainen ravintola.

Paras nähtävyys on Kwai-joki kelluvine hotelleineen.

Kari Lindström, Kerimäki

http://asiatours.net/thailand/hotels/hhq_hilton_hua_hin.html

Koonnut: Eija Aatela

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.