Hätäkeskuslaitoksen ilmainen karttakoordinaattipalvelu www.112.fi auttaa kesälomalaisia määrittämään tarkan sijaintinsa

Kesämatkalaisen haaste hätätilanteessa on tieto omasta olinpaikasta. Hyvä ennakkotoimi on lomamökin koordinaattien selvittäminen. Tarkka sijaintitieto nopeuttaa avun saantia.

Hätäkeskuslaitoksen ilmainen karttakoordinaattipalvelu osoitteessa http://www.112.fi auttaa mökkiläisiä, veneilijöitä ja muita luonnossa liikkujia määrittämään sijaintinsa.

Oman sijainnin tietäminen voi olla vaikeaa vieraalla paikkakunnalla, mökillä, vesillä tai retkellä. Harva osaa kertoa oman lomapaikan tarkkaa osoitetta tai edes kuntaa.

Hätätilanteessa nopein tapa saada apua tiettyyn paikkaan on ilmoittaa kohteen sijainti karttakoordinaatteina. Kun hätäkeskuspäivystäjä saa karttakoordinaatit, hän välittää ne edelleen muille auttamaan tuleville viranomaisille.

30 prosenttia hätäpuheluista ei kuulu hätäkeskuksiin. Erityisesti juhannuskokkojen polttamiseen liittyvät kyselyt lisäävät työkuormaa.

Näitä kyselyitä ei pidä tehdä hätänumeroon 112, vaan alueellisiin pelastuslaitoksiin.  Yhteystiedot löytyvät osoitteesta http://www.pelastustoimi.fi/

Muistilista hätätilanteen varalta kesänviettopaikalla:

• Selvitä vapaa-ajanviettopaikan osoitetiedot tai karttakoordinaatit etukäteen hätäkeskuslaitoksen nettisivuilla osoitteessa http://www.112.fi/

• Tulosta tiedot ja kiinnitä ne mökkiin näkyvälle paikalle, esimerkiksi pääoven läheisyyteen. Hätätilanne voi sattua myös pihapiirissä tai mökkitiellä: kiinnitä tiedot ulkorakennukseen, laiturille tai postilaatikolle.

• Kerro myös vieraillesi, mitä koordinaatit tarkoittavat ja miten hätätilanteessa tulee toimia.

• Lähtiessäsi retkelle metsään tai vesille laadi reittisuunnitelma huolellisesti etukäteen. Kerro suunnitelma myös jollekin sellaiselle, joka ei ole lähdössä mukaan.

• Varmista, että kännykässä riittää virtaa koko retken ajaksi.

 Kiireellisessä hätätilanteessa soita aina 112, mutta

• Ole huolellinen, kun valitset numerotiedustelun numeroa 118, ettet vahingossa näppäile 112.

• Muista, että taksin ja pizzan tilaukselle on olemassa oma numeronsa. Selvitä tarvittaessa numerotiedustelusta.

• Hätäkeskus ei yhdistä puhelua kaverille, jos saldorajasi on ylittynyt.

• Jos haluat tietoa tai infoa jostain asiasta, esimerkiksi erinäköisissä lupa-asioissa,  selvitä asia asianomaiselta viranomaiselta virka-aikana puhelimitse tai internetistä viranomaisen kotisivuilta.

• Kuljeta matkapuhelinta huolellisesti, ettei puhelin vahingossa taskunpohjalla soita numeroon 112. Huomaathan, että tämä voi tapahtua näppäinlukituksenkin ollessa päällä.

• Älä anna vanhaa matkapuhelinta lapselle leikkeihin, sillä jos akussa on virtaa, niin lapsi voi vahingossa soittaa hätänumeroon.

• Muistathan, että hätänumeron väärästä tai ilkivaltaisesta käytöstä voidaan rangaista.

http://www.112.fi/112

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.