Karnevaaliprinssin viimeinen päivä hallitsijana alkoi aurinkoisesti Kölnissä. Tuhannet kaupunkilaiset ja tuhannet matkailijat odottivat auringonpaisteessa karnevaalin yhtä kohokohtaa.

Karnevaaliprinssin viimeinen päivä hallitsijana alkoi aurinkoisesti Kölnissä. Tuhannet kaupunkilaiset ja tuhannet matkailijat odottivat auringonpaisteessa, kun yksi Kölnin karnevaalin kohokohdista, karnevaaliyhdistysten kulkue vyöryi kävelytahdissa kaupungin kujia ja katuja pitkin.

Tonneittain makeisia ja kymmeniä tuhansia tulppaaneita jaettiin niitä kerjääville kansalaisille. Kölle alaaf -huudoin kulkue otettiin riemuin vastaan ja kansa oli vähintään yhtä värikkäästi sonnustautunut kuin kulkueseen osallistuneet konsanaan.

Juhlat ovat jatkuneet läpi yön, ja koko kaupunki on kuin iso sirkusteltta. Ravintolat ja baarit ovat tungokseen asti täynna ja ne juhlijat, jotka eivät mahdu sisään, ostavat ilolientä ja muuta evästä kaduille ja toreille pystytetyistä  juoma- ja ruokakojuista. Karnevaalimusiikki raikaa ja ilo on ylimmillään, näin ainakin ulkopuolisen silmin. Välillä huima meno tuntuu vieraalta. Karnevaalilaulujen sanat kannattaisi opetella, niin pääsisi mukaan spontaaniin tunnelmaan. Kölniläiset tuntuvat ne hallitsevan kuin meillä rapujuhlien juomalaulut konsanaan.

Tänään karnevaali saa huipennuksensa ja meno sen kuin vain yltyy. Onhan kello kahdentoista lyömällä keskiyöllä kaikki ohi, ja jäljelle jää paljon paperia ja tyhjiä pulloja. Köln on hoitanut tämän puolen hyvin ja julisti jo ennen karnevaalin alkua kaupungin lasittomaksi. Julistus on hillinnyt lasinsirujen ja loukkaantumisten määrää. Pahempi uhka loukkantumiselle oli etenkin eilen, kun kulkueesta satoi suklaalevyja ja konfehtirasioita välillä sillä voimalla, että yksi jos toinenkin sai otsaansa mukavan muiston. Mutta karnevaaleissa ei hevillä hätkähdetä.

Tänään pienempiä kulkueita voi bongata eri kaupunginosien järjestäessä omat juhlansa. Muuten päivää vietetään vähän kuin lopunajan tunnelmissa. Yöllä klo 12 karnevaaliprinssi Frank I joutuu luopumaan vallastaan, ja surun saattelemena poltetaan ilottelun päättymisen merkiksi Nuppel-olkinukke, jonka myöten kaikki karnevaaliajan pikkusynnit saadaan pois poltetuiksi. Huomenna alkaa arki – monelle melko harmaa sellainen. Aschermittwoch eli tuhkakeskiviikko käynnistää 40 päivää kestävän paaston. Koska paastonaikana ei lihaa syödä, on keskiviikon menyyna kala. Näin ravintolat täyttyvät jälleen huomenna, ja pöytävaraus on syytä tehdä ajoissa.

Eikä muuta, kuin odottamaan seuraavaa karnevaalin alkua. Tänä vuonna sen lähtölaukaus on merkittävä vuosiluvun myötä. Eli uusi juhlakausi käynnistyy 11.11.11 kello 11.11.

Teksti ja kuvat Pauli Lindström

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.