Lento-onnettomuuksia tapahtuu, mutta onneksi harvoin. Huojentava tieto: 90 prosentissa lento-onnettomuuksista on mahdollisuus selvitä hengissä.

Tilastollinen todennäköisyys joutua lento-onnettomuuteen on häviävän pieni verrattuna riskiin maantieliikenteessä. Lisäksi jopa 90 prosentissa lento-onnettomuuksista on mahdollisuus selvitä hengissä. Pidä mielessä seuraavat ohjeet:

1. Muista turva-asento
Lue lentokoneen istuimen taskussa olevat turvaohjeet aina ennen lentoa. Jos kone syöksyy alas, ohjeissa kuvattu turva-asento voi pelastaa henkesi. Tärkeintä on taivuttaa ylävartalo mahdollisimman lähelle polvia. Jos siihen ei ole tilaa, myös nojaaminen edessä olevaan istuimeen auttaa. Tavoite on pienentää päähän kohdistuvia voimaa törmäyksessä ja pitää raajat lähellä toisiaan, jotta ne eivät heiluisi holtittomasti. Jos menetät tajuntasi tai liikuntakykysi, et pääse ulos esimerkiksi palavasta koneesta.

2. Valitse istumapaikkasi
Turvallisinta istumapaikkaa ei voi tietää etukäteen, koska jokainen onnettomuus on erilainen. Monet onnettomuustutkijat valitsevat itselleen paikan oven (exit) kohdalta tai paikan, josta pääsee monelle eri ovelle. Jos etäisyys ovelle on enemmän kuin seitsemän penkkiriviä, pelastumismahdollisuudet pienevät ratkaisevasti.

3. Laske rivit
Laske, kuinka monta riviä on istuinpaikkaasi lähinnä olevalle ovelle ja paina luku mieleesi. Jos lentokone täyttyy savusta, joudut ehkä tunnustelemaan tiesi ulos koneesta. Silloin on hyödyllistä tietää, mihin suuntaan mennä ja montako penkkiriviä on matkaa.

4. Keskity
Kun istut paikallasi, keskity hetkeksi turvavyön mekanismiin. Stressitilanteessa jopa lentäjät yrittävät monesti avata turvavyön nappia painamalla, kuten autossa. Lentokoneen turvavyö avataan nostamalla solkea. Keskity myös lentoemännän turvaopastukseen ennen koneen nousua, vaikka olisitkin kuullut ohjeet noin sata kertaa.

5. Pidä turvavyö kiinni
Turbulenssit voivat yllättää kesken lennon, joten pidä turvavyö kiinni istuessasi paikallasi. Näin toimivat kokeneet matkustajat.

6. Pelastusliivit
Jos kone putoaa veteen, täytä pelastusliivisi ilmalla vasta, kun hyppäät veteen. Muuten vaarana on, että jäät kellumaan vedellä täyttyvän lentokoneen kattoon etkä pääse uimaan ulos koneesta. Varaudu uimaan tahmeassa polttoaineessa.

7. Malttia vedessä
Pysy vedessä muiden pelastuneiden lähellä: läheisyys lämmittää ja pelastajat havaitsevat helpommin ryhmän kuin yksinäisen avuntarvitsijan. Älä tartu helikopterista heitettyyn pelastuskoriin, ennen kuin kori on koskettanut veteen. Vaarana on saada sähköisku, sillä metallisessa korissa on staattinen jännite.

8. Mieti ensin
Yhteistä onnettomuuksista pelastuville on se, että he ovat kuunnelleet miehistön ohjeita tai heillä on pelastussuunnitelma. Vältä paniikkia ja mieti kulkureittisi ja toimintasi.

9. Älä ole sankari
Ryhmämatkalla olevista on havaittu, että he usein menehtyvät yrittäessään etsiä muita ryhmän jäseniä tai pelastaa heitä esimerkiksi palavasta lentokoneesta. Samalla he voivat tukkia tien ulos pyrkijöiltä. Ryhmän kannattaa sopia etukäteen, että onnettomuustilanteessa kaikki pyrkivät itse ulos ja toiset etsitään vasta sitten.

10. Varo savua
Palavasta koneesta pitää päästä ulos nopeasti, sillä savu voi tappaa jo alle minuutissa. Kulje matalana: lattianrajassa on viileämpää ja hengitysilmaa riittää pisimpään. Pelastustie on merkitty valoin lentokoneen lattiaan.

11. Torju tokkura
Alkoholi ja unilääkkeet heikentävät kykyä toimia nopeasti ja järkevästi hätätilanteessa.

12. Totuta silmät
Jos hätälasku tehdään pimeään aikaan, pidä huolta, että silmäsi ovat tottuneet hämärään. Sammuta myös lukuvalo normaalinkin laskun ajaksi.

Maria Rinne

Juttu julkaistu Matkaopas-lehdessä 6/2008.
Lähde: BBC:n Horizon-sarjan tv-dokumentti ”Kun lentokone putoaa”. Tekstin on tarkistanut suomalainen lentäjä.

Lentokoneiden turvaohjeita  http://allsafetycards.com

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.