Australian ruokakulttuuri on mutkatonta kuin tie autiomaan halki. Läpi aterian katse on reitin päässä: suussa sulavassa jälkiruoassa. Tutki kolme reseptiä.

Australian ruokakulttuuri on mutkatonta kuin tie autiomaan halki. Läpi aterian katse on reitin päässä: suussa sulavassa jälkiruoassa. 

Hotkaise tästä australialainen menyy: kolme kesäistä reseptiä.

Rapea salaatti & grillatut katkarapu-sinisimpukkavartaat
Valmistusaika 15 min + sulatus ja marinointi
8 kampasimpukkaa
16 jättikatkarapua
½ dl sitruunamehua
1 dl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
Salaatti
1–2 ruukkua roomansalaattia
pieni kerä punasalaattia
½ dl valkoviinietikkaa
¾ dl oliiviöljyä
½ tl suolaa
¼ tl rouhittua mustapippuria
2 viipaletta vaaleaa leipää
2 rkl voita
Lisäksi
8 grillivarrastikkua

Ota pakastettu simpukanliha ja katkaravut sulamaan hyvissä ajoin.
Sekoita sitruunamehu sekä öljy keskenään ja murskaa sekaan kuoritut valkosipulinkynnet.
Mausta suolalla ja pippurilla.
Pane sulaneet, valutetut simpukat ja katkaravut marinadiin. Halkaise simpukat ennen marinointia. Anna maustua 30 minuuttia huoneenlämmössä tai jääkaapissa pitempään.
Jos käytät puisia ­varras­tikkuja, pane ne puoleksi tunniksi likoamaan ­haaleaan veteen ennen käyttöä, jotta ne eivät mustu grillattaessa.
Valmista salaatti: Leikkaa roomansalaatti ja punasalaatti eli punasikuri suikaleiksi kulhoon. Sekoita öljy ja viinietikka kastikkeeksi. Mausta kastike suolalla sekä pippurilla ja kaada salaatille. Sekoita nostellen ja jaa salaatti neljälle lautaselle.
Leikkaa leipä kuutioiksi, paista palat voissa ­kullanruskeiksi ja nosta hetkeksi talouspaperin päälle lautaselle.
Pujota jokaiselle syöjälle kaksi varrasta. Pane toiseen neljä simpukanpuolikasta ja toiseen neljä katkarapua.
    Sivele suupalat marinadilla ja grillaa noin 6 minuuttia välillä käännellen ja marinadilla sivellen.
Ripottele leipäkuutiot salaatille ja asettele lopuksi vartaat annoksille. Tarjoa heti.

Grillatut lampaankyljykset
Valmistusaika 20 min + marinointi 3 t
16 lampaankyljystä
2 oksaa tuoretta rosmariinia
2 valkosipulinkynttä
1 punainen mieto chili
1 tl kokonaisia mustapippureita
4–6 rkl oliiviöljyä

Riivi rosmariininoksat ja silppua lehdet karkeasti kuorittujen valkosipulinkynsien kanssa. Levitä seos kyljysten kanssa laakealle vadille. Silppua chili ja murskaa pippurit karkeasti morttelissa. Ripottele kyljyksille.
Pirskottele päälle öljy ja peitä astia kelmulla. Nosta jääkaappiin vähintään 3 tunniksi, mieluiten yön yli.
Käännä kyljykset kerran marinoinnin aikana.
Grillaa kyljyksiä noin 8 minuuttia. Ripottele kyljyksille sormisuolaa ennen tarjoilua.
Vinkki: Tarjoa kyljyksien kanssa uunissa paahdettuja tai pannulla paistettuja kasviksia.

Sitruunakohokkaat
Valmistusaika 40 min
4 kananmunaa
1 luomusitruuna
1 ½ dl tomusokeria
½ dl rahkaa
2 rkl maissitärkkelysjauhoja
Lisäksi
voita ja jauhoja annosvuokiin

Voitele 4 annosuunivuokaa tai uuninkestävää kahvi­kuppia ja jauhota vehnäjauholla. Kuumenna uuni 175-asteiseksi.
Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Tähän ohjeeseen tarvitset vain 2 keltuaista.
Pese sitruuna hyvin ja raasta keltaista kuoriosaa teelusikallinen. Purista mehua ruokalusikallinen.
Vaahdota valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi sähkö­vatkaimella. Jatka vatkaamista ja lisää puolet sokerista sekä sitruunamehu vähitellen, kunnes vaahto on ­kulhossa pysyvää, kiinteää ja kiiltävää.
Vatkaa toisessa kulhossa keltuaiset, sitruunankuori­raaste ja loppusokeri keskenään kuohkeaksi. Sekoita joukkoon rahka. Lusikoi keltuaisseokseen puolet valkuais­vaahdosta ja siivilöi päälle maissitärkkelys.
Kääntele ainekset varovasti sekaisin, ettei valkuaisvaahto laske.
Jaa seos uunivuokiin ja lusikoi päälle loput valkuaisvaahdosta. Kypsennä uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes valkuaispinta on saanut väriä.
Tarjoa heti, sillä kohokas lässähtää helposti.

Teksti Marita Suontausta, kuvat Lehtikuva, Istockphoto. Matkaopas-lehti 4/2011 tarjoilee lisäksi juomavinkit oheisten ruokien seuraksi.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.