Romanian luksusparatiisi on Mamaia - tervemenoa Mustanmeren Rivieralle. Lue hemmotteluvinkit.

Mamaia on itse asiassa pitkä kannas, joka on ohuimmillaan vain muutama sata metriä leveä. Mustanmeren puoleinen ranta on hienohiekkainen, loivasti syvenevä ja yli kahdeksan kilometriä pitkä. Parhaiten rannat näkee, kun hyppää hotelli Perlan kohdalta telegondolaan, joka kuljettaa noin 1,30 eurolla parin kilometrin matkan rantaa pitkin pohjoissuuntaan. Rannan eteläpäässä Mamaian keskusaukion tuntumassa sijaitsee tivoli Luna Park, Aqua Magi c -vesipuisto sekä paljon pieniä ravintoloita ja vaatekauppoja. Vesipuistossa, kuten myös merenrannalla ja altailla, hengenpelastajat vahtivat uimareita.

Mamaiasta on alle kymmenen kilometriä lähimpään kaupunkiin Constantaan, joka on liki 350 000 asukkaallaan Romanian toiseksi suurin kaupunki. Constantan nähtävyyksiä ovat muun muassa arkeologis-historiallinen museo ja sen vieressä sijaitseva mosaiikkimuseo. Constantan suuria ostoskeskuksia ovat kalliimpi Tomis Mal l ja edullisempi Doraly Mall.

Sukellusolosuhteet vaihtelevat Mamaiassa päivittäin. Tuuli on pahin haitta, koska se sekoittaa veden. Respiro Dive Centerin järjestämä sukellussafari, johon sisältyi kaksi sukellusta eri paikoissa ja kaikki välineet, maksoi 49 euroa. Näin sukelluksillani sen, mitä olin toivonutkin: pieniä merihevosia, jotka olivat kiertyneet hännillään kiinni pohjan leväpaakkuihin. Lisäksi näin meduusoja, jotka minut rauhallisesti leijuen, ohuet rihmat väreillen. Constantan sataman läheisyydessä voi sukeltaa noin 200-metriselle hylylle, ja Constantan eteläpuolella Costinestin alueella on uponneena Aristoteles Onassiksen laiva Evanghelia.

Koska sukelluksemme söivät kaksi päivää viikostamme, emme ehtineet Mamaiaa ja Constantaa kauemmaksi. Kanssamatkustajamme olivat käyneet Bukarestissa, mikä sai minut harmittelemaan, ettemme olleet osallistuneet retkelle. Ceausescun rakennuttama mahtava palatsi olisi kuulemma ollut nähtävyys. Sukellusoppaamme suositteli myös Tonavan suistoalueeseen sekä maaseutuun tutustumista.

Hemmottelua Mamaiassa: * Reissuissa rähjääntynyt kroppani sai ensimmäisenä iltana rentouttavan hieronnan Iaki-hotellin Spa Centerissä. Jalkahoito hieronnan päätteeksi kruunasi illan. Tunnin kestävä hieronta maksoi noin 11 euroa ja tunnin jalkahoito alle 9 euroa.

* Toinen, isompi kylpylä, Ana Aslan Health Spa, sijaitsee Mamaiasta etelään Pohjois-Eforien rannalla, osoite Republicii Street 13, Constanta. Sen monipuolisiin palveluihin kuuluu muun muassa erilaisia kylpyjä, hierontoja sekä kasvo- ja vartalohoitoja.

* Eforiessa käydään myös Mamaiasta käsin tehtävällä kansainvälisellä mutakylpyretkellä. Rannalla on ämpäreitä, jotka sisältävät Techirghioljärven mineraalipitoista mutaa. Sen sanotaan parantavan reumatismia ja lihaskipuja. Matkanjärjestäjän kautta tilattu aikuisen mutakylpyretkipäivä maksoi 11 euroa ja lapsen 6 euroa.

Teksti ja kuva: Irina Tuomainen

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 8/2005

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.