Kaipaatko vinkkejä Saksan lomalle? Tässä lukijoidemme ehdotuksia. Lisää löydät uudesta Matkaoppaasta 1/2011.

Kaipaatko vinkkejä Saksan lomalle? Tässä muutamia lukijoidemme ehdotuksia. Lisää löydät uudesta Matkaoppaasta 1/2011.

1 Merta edemmäksi ei aina tarvitse mennä kalaan. Saksassa erityisesti Kreideküste, kalkkikivirannikko, antaa juuri sitä samaa tunnelmaa, mitä haetaan etelän rantalomilta. Eija Lehikoinen-Luhtasela
http://www.saksa.travel/FIN/kulttuuri_ja_elamykset/naehtaevyydet_tlsight-id1199-fstadt_sight_allgemein.htm

2 Romantische Strasse. Vuokraa auto ja aja Saksassa romanttista tietä, joka kulkee halki kauniiden maisemien ja ohitse linnojen, joissa voit vieraillakin. Eija Lepistö
http://www.autoliitto.fi/matkalla_ja_liikenteessa/tietoa_ja_vinkkeja_ulkomaan_matk/saksan_matkailutiet

3 Freimarkt on bremeniläinen vaihtoehto hirmuisen kokoiseksi paisuneelle Oktoberfestille. Tommi Tikkanen
http://www.freimarkt.de

4 Isojalkaisen naisen kannattaa varata paljon tilaa matkalaukkuun, sillä saksalaisissa kenkäkaupoissa on aivan mahtavat valikoimat upeita naisten kenkiä jopa kokoon 45 asti. Valikoimista löytyy samat tuotteet kuin pienemmissäkin kokoluokissa: korkokenkiä, sandaaleja ja piikkareita. Eivätkä hinnatkaan ole kohtuuttomia. Laura Heinonen

5 Lautapeliharrastajalle Saksa on oiva paikka. Lukuisia pelikauppoja ja huomattavasti Suomea halvemmat hinnat -- ovathan monet pelintekijöistä juuri saksalaisia. Reetta Tolonen

6 Saksan Legoland on vierailun arvoinen kohde, se on aivan suotta jäänyt tanskalaisen Legolandin varjoon. Niin aikuiset kuin lapsetkin viihtyvät. Heidi Platan
http://www.legoland.de

7 Deutsche Bahn, Saksan kansallinen rautatieyhtiö, tarjoaa viikonloppuisin edullisen tavan nähdä maata lähijunien matkassa. 37 euroa maksavalla Schönes-Wochenende-Tichetillä voi jopa viisi ihmistä matkustaa lähiliikenteen junissa (RE, IRE, RB ja S-bahn) ympäri Saksaa ja myös naapurimaidenkin puolella. Matkustusaika joko perjantain ja lauantain välisestä yöstä klo 00.00 sunnuntaiaamuun  klo 03.00 asti tai vaihtoehtoisesti lauantain ja sunnuntain välisestä yöstä klo 00.00 maanantaiaamuun klo 03.00. Viikonloppulippu lanseerattiin jo vuonna 1995, jolloin olin vaihto-opiskelijana Etelä-Saksassa. Sanna Natunen
http://www.bahn.de/i/view/GBR/en/prices/germany/schoenes_wochenende_ticket.shtml

8 Zoologischer Garten Berlin on todella todella iso ja näkemisen arvoinen eläintarha. Sinne kannattaa varata reippaasti aikaa, siellä menee helposti koko päivä patikoidessa. Martina Mäkelä
http://www.zoo-berlin.de

9 Potsdamissa näet aitoja linnoja. Onhan kaupungissa muun muassa Schloss Cecilienhof, jossa pidettiin Potsdamin konferenssi 1945. Park Sanssouci on valtaisa linnapuisto, jossa on on alkuperäisenä säilynyttä linnaa ja palatsia, kuten Fredrik Suuren kesälinna Schloss Sanssouci sekä Neues Palis. Alueella on myös Saksan ensimmäinen varta vasten taidemuseoksi rakennettu Bildegalerie. Potsdam on myös elokuvakaupunki: siellä on tuotettu Saksan ensimmäinen elokuva 1912. Paikalla on nykyisin Filmpark Babelsberg -teemapuisto elokuvista kiinnostuneille. Potsdamiin pääsee noin 30 minuutissa Berliinistä S-bahn-junalla. Jaana Iivonen
http://www.potsdam.de/

http://www.filmpark-babelsberg.de

Saimme lukijoiltamme peräti 1 500 Saksan-vinkkiä. Julkaisemme niiden parhaimmistoa vielä myöhemminkin kevään mittaan.

ANNA VOITTI!
Saksan-vinkkejä antaneiden kesken arvottiin matkapalkinto. Arpaonni suosi espoolaista Anna Perälää, joka voitti kahden hengen luksusloman Berliinissä: Air Berlinin lennot ja kaksi yötä neljän tähden Park Inn Alexanderplatz -hotellissa. Palkinnon arvo on 1 000 euroa.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.