Moselin laakson lumous on hitaus: sieltä löytää kyläkaupalla ikivanhoja taloja, kirkkoja ja satulinnoja. Suuria väkijoukkoja näkee vain markkinoilla.

Mosel on Saksan pohjoisimpia viinialueita. Lauha ilmasto sekä länsi- ja lounaistuulet ovat avain hyvään viiniin. Maaperä on erittäin mineraalipitoista, ja se varastoi lämmön hyvin. Yli puolet kaikista viinitarhoista Moselin laaksossa kasvattaa Riesling-rypälettä.

Romantiikan helmi

Moselin laakson rajapyykit ovat noin sadan tuhannen asukkaan Trier ja Koblenz, joista kumpikaan ei saa mieheltäni ja minulta valtavia suosionosoituksia. Kylät, pikkukaupungit ja satulinnat ovat laakson todellisia helmiä. Tukikohtamme Bernkastel-Kues on romanttisuudessaan helmien helmi.

Bernkastel-Kuesin suosituin museo on epäilemättä viinimuseo. Sen vieressä oleva rakennus on muunnettu hulppeaksi vinoteekiksi, jossa on ostettavissa ja maistettavissa 150 viinilajia.

Bernkastel-Kuesin sydän on tori. Moselin kylissä ei ole erikseen vanhaa ja uutta kaupunkia, koska kaikki on vanhaa!

Viiniä viisi litraa päivässä?

Klassinen satulinna löytyy myös korkealta kukkulalta Cochemin kaupungin kupeesta. Pfalzin kreivit alkoivat rakentaa linnaa 1000-luvulla. Vuosisatojen ajan Mosel oli ainoa kulkureitti Saksan ja Ranskan välillä, joten kaikki pyrkivät hyötymään joen vilkkaasta liikenteestä. Myös Cochemin linna keräsi tulleja kaikilta joella matkaavilta. Linnan ikkunoista ja parvekkeilta avautuu ylimaallisia näkymiä yli vihreän, kumpuilevan Moselin laakson.

Metsästäjän huoneen pöydällä on kuparikannussa munkin päivittäinen viiniannos: viisi litraa! Pienessä tuiterissa kylmässä linnassa pysyi paremmin lämpimänä. Viinistä haettiin myös apua sairauksiin. Doctor on Bernkastel-K199uesin kuuluisin viini. Nimi on peräisin 1300-luvulta, jolloin Trierin prinssi, arkkipiispa Boemund II parantui kuolemantaudista kumottuaan kaksi pullollista tilan viiniä.

Pysäkkejä Moselin varrella


Rauhallinen Zell:
Viehättävän Zellin tavaramerkki on Pulverturm, "Pulveritorni", joka on osa kaupungin muuria. Kävelykatu joen partaalla on hienostunut, ja sitä reunustaa pastellinväristen talojen virheetön rivi. Kävelysilta joen yli vie Kaimtin kylään.

Tiivistunnelmainen Beilstein:
Beilsteinin kohdalla Moselin laakso on erityisen kapea. Talot seisovat kylki kyljessä. Kapeat kadut mutkittelevat ennustamattomasti ja lähtevät ykskaks jyrkkään nousuun. Kahviloita on vaikka kuinka kiikkerällä kielekkeellä.

Mukava Winningen:
Piskuinen Winningen on kouluesimerkki saksalaisesta kyläasumisesta parhaimmillaan. Täälläkin on kahviloita paljon kuin pikku kylään mahtuu, ja ne ovat kaikki täynnä!

Teksti: Satu Elisse Nelson
Kuva: Rick Nelson

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 4/2006

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.