Huvittaisiko lomailla rannalla, vehreillä vuorilla vai kaupungin humussa? Kanarian-risteilyllä voi vaihtaa maisemaa joka päivä – ja ottaa silti rennosti.

Kuvat Ilari Järvinen, Shutterstock

Sellaista stressiä ei olekaan, joka ei laivalla lähtisi. Kaikki on tehty helpoksi, ja kaikki sujuu. Vaikka maisemat vaihtuvat tiheään, sama hytti pysyy kotina ja koko reissusta selviää yhdellä pakkaamisella. Joku petaa sänkysi, valmistaa ateriasi ja sekoittaa drinkkisi. Pesee jopa mekkosi, jos tarvitaan.

Tekemistä on tarjolla aamusta iltaan, rennosta aamujumpasta haikeaan suomikaraokeen ja elokuvista henkilökunnan mainioihin muotinäytöksiin.

Suomalaisristeilijä Kristina Katarinalla matka taittuu tahtiin päivä ja saari. Yöt kynnämme merta ja päivät seikkailemme saarilla. Tuuli puhaltelee kevyesti, ja saamme seilata leppoisilla laineilla.

Lähestyessämme El Hierroa Espanjan merivartiosto valvoo, ettei laivamme yritä liian lähelle vesialuetta, jonka pinnan alla ryöpsähtelee. Neljännentoista vulkaanisen Kanariansaaren synnytys on käynnissä, ja veteen pulputtaa kuumaa laavaa ja kaasuja, jotka suihkauttavat toisinaan ilmoille vesipatsaita ja höyrypilviä. Niistä on paras pysyä kaukana.

Saari joka makuun

1. Vehrein

La Palmalla kukkameret ryöppyävät talojen seinustoilla, banaanit kypsyvät valtavilla viljelyksillä ja sitruspuiden oksat notkuvat hedelmien painosta. On helppo uskoa, että saarella sataa Kanariansaarista eniten. La Palma on vehreä, ja upeat laakeripuumetsät paikoin viidakkoisia. 1500-luvulla perustettu pääkaupunki Santa Cruz de la Palma on soma ja viihtyisä.

Kenelle? Luontomatkaajalle "La Isla Bonita" on unelmien täyttymys, sillä turismi on vähäistä eikä teollisuutta ole juuri lainkaan. Viitoitettuja vaelluspolkuja on satoja kilometrejä.

2. Omaperäisin

La Gomeralla bussi puskee ylös sumuista vuoristotietä. Huikeat korkeuserot ja rinteiden jyrkkyys mykistävät. Kun saarella ei ollut vielä teitä, ihmiset pitivät toisiinsa yhteyttä viheltämällä. Silbo-vihellyskieltä vaalitaan opettamalla sitä yhä koulussa. Kieltä esitellään myös matkailijoille.

Kenelle? Unescon suojelema Garajonayn kansallispuisto on kanerva- ja laakeripuumetsineen hyväkuntoisen vaeltajan ja luontomatkaajan paratiisi. La Gomera sopii myös Teneriffalla lomailevan päiväretkikohteeksi.

3. Suurin

Teneriffan pääkaupungin Santa Cruzin sunnuntaiaamu on unelias. Suurin osa kaupoista pysyy kiinni, mutta katukahviloissa riittää asiakkaita, ja sunnuntaimarkkinoilla tulvii väkeä.

Teneriffalla on liki miljoona asukasta. Heistä puolet asuu pääkaupungissa ja siihen kiinni kasvaneessa yliopistokaupungissa La Lagunassa. Espanjan korkeimman vuoren Teiden huippu kohoaa 3 718 metriin Las Cañadasin kansallispuiston karuista maisemista. Tulivuorialue jakaa saaren selkeästi kuivaan etelään ja vehreään pohjoiseen.

Eniten aurinko paistaa saaren eteläosassa, jossa vilkkainta menoa tarjoaa Playa de las Américas ympäristöineen. Siellä auringossa löhöilylle riittää vaihtoehtoja vesiurheilusta golfiin, ja iltaelämä jatkuu aamuun.

Pohjoisosaa hallitsee vihreä ja hedelmällinen Orotavan laakso, jonka keskus on Puerto de la Cruz. Kaupungin laidalla sijaitsee upea eläintarha Loro Parque, jonka pingviinit saavat nauttia jopa ikiomasta lumisateesta.

Kenelle? Tekemistä riittää liikunnasta rantaelämään ja shoppailusta suomihumppaan. Saaren eteläosassa on enemmän aktiviteetteja nuorisolle ja lapsiperheille, pohjoispuoli lempeine ilmastoineen sopii aitoa kanarialaistunnelmaa etsiville. Vuoristoalueet tarjoavat haasteita vaeltajille.

4. Tulisin

El Hierroa eivät matkailijat ole pilanneet, sillä koko saarella on yövieraille vain sata vuodepaikkaa, pienimässä hotellissa vain neljä huonetta. Aikoinaan saarta pidettiin nollameridiaanina, jota lännemmäs ei pääse.

Kun laivamme lipuu Puerto de la Estacan satamaan, edessä on hiljaiselta, karulta ja rutikuivalta näyttävä saari, jonka rinteillä vain vuohet laiduntavat. Sisämaassa sijaitseva kylämäinen pääkaupunki Valverde yllättää: ympäristöineen se on kuin vihreä keidas erämaassa.

Risteilyn aikaan kolmasosa saaren noin 85 000 asukkaasta oli evakuoitu merenalaisten tulivuoren purkausten vuoksi naapurisaarille.

Kenelle? Saari houkuttelee tutkijoita ja elämysmatkaajia, mutta ei heitäkään paljon mahdu kerrallaan saaren majataloihin.

5. Menevin

Gran Canarian pääkaupungin silhuetti piirtyy aamulla upeana silmien eteen, kun laiva rantautuu Las Palmasin satamaan.
Täältä alkaa kotimatka, mutta onneksi aikaa on seuraavaan
aamuun, sillä saarella riittää nähtävää. Itse Las Palmas on kaupunkilomailijan unelma: pittoreskeja kujia, hyviä ravintoloita, baareja ja ostospaikkoja riittää. Ja jos on aikaa, voi nauttia kaupungin runsaasta kulttuuritarjonnasta; mennä vaikka oopperaan. Laiskempi voi kellahtaa hiekkaiselle Las Canteras -rannalle huilaamaan.

Gran Canariaa ei turhaan kuvata pienoismantereeksi, sillä saarelle mahtuu niin vuoristoa, viljelymaita ja sisämaan kyliä kuin vilkasta ranta- ja kaupunkielämääkin.

Kenelle? Aurinkoisen etelärannikon Playa del Inglés, Mas Palomas ja Puerto Rico ovat rantalomailijoille tuttuja jo vuosikymmenten takaa. Lapsiperheitä houkuttelevat myös uima-allasalueet ja vesipuistot. Uutta sarella ovat tasokkaat kylpylät ja hienot golfkeskukset.

F1-toimittaja Mervi Kallio on aina valmis vielä yhteen äkkilähtöön.

To travel is to live lukee F1-toimittaja Mervi Kallion, 40, käsikorussa, eikä suotta. F1-toimittajalle kertyy vuodessa lähes 200 matkapäivää. Aikaisemmin lentoemäntänä työskennelleelle Merville matkustaminen on elämäntapa, ja hän rakastaa erityisesti ex tempore -lähtöjä.

Lentoemäntäaikoihin Mervi saattoi päättää usein illalla puhelimessa ystävänsä kanssa ottaa seuraavaksi päiväksi lennot Tukholmaan tai Lontooseen. Äkkilähtöjä edesauttoivat edulliset henkilökuntahinnat.

– Ehkä älyttömin mielijohde oli lähtö Bostoniin. Meillä oli vain kolme päivää aikaa, joista kaksi ehdimme olla paikan päällä. Kroppani reagoi lentoihin ja aikaeroon vahvasti. Olin aivan täynnä nestettä, ja perillä toivuimme aikaerosta lähinnä hotellissa makoillen.

Puoliso, jonka kanssa Mervi on ollut yhdessä 26 vuotta, tykkäisi suunnitella ja lyödä lomakohteita lukkoon hyvissä ajoin. Yhteisten vuosien aikana lomia on tehty molempien toiveiden mukaan.

– Kynnys nopeisiin lähtöihin saattaa olla minulla matalampi, koska matkustan työkseni. Lähteminen on helppoa, sillä meillä ei ole lapsia. Toisaalta viihdyn myös kotona, ja minulle riittää usein tietoisuus siitä, että voisin lähteä, jos haluaisin. Se tuo elämään vapauden tunteen.

”Pidän aina matkalaukussa työmatkoilla kuminauhoja, joilla voin jumpata hotellihuoneessa.”

Mervi on matkustanut 72 maassa. Aina kun mahdollista, hän valitsee hotellin, jossa on kuntosali tai lähellä tenniskentät. Mervi käy lomillaan myös usein katsomassa tennistä. Lontoossa Wimbledonin ja Yhdysvalloissa US Open -turnaukset ovat tulleet tutuiksi paikan päällä.

– Pidän aina matkalaukussa työmatkoilla kuminauhoja, joilla voin jumpata hotellihuoneessa, Mervi kertoo.

Ulkomaille Mervi reissaa yleensä joko miehensä tai kavereiden kanssa. Yksin hän matkustaa vapaalla ainoastaan Lappiin hiihtämään. Kaamoksen aikaan Levillä päivä on lyhyt.

– Tykkään käydä Lapissa tammikuussa, kun on ihan pimeää. Valon vähäisyys tuo rauhan. Siitä tulee automaattisesti fiilis, että ei ole kiire mihinkään.

TÄRKEINTÄ ON TUNNELMA

F1-toimittajan työssään Mervi on nähnyt jetset-juhlia maailmantähtien veneillä Monacossa. Yksityisessä, lentokoneita vuokraavassa yrityksessä, Mervi toimi lentoemäntänä valtionpäämiehille ja yritysjohtajille ja päätyi näkemään myös Siperian pieniä kyliä.

Joihinkin työkaupunkeihin hän palaa lomillaan uudelleen, esimerkiksi ikisuosikkeihinsa New Yorkiin ja Chicagoon.

– Chicago, Tuulten kaupunki, tuntuu rennolta, mutta hallittavalta. New Yorkin voi kokea aina eri tavalla. Minulle tärkeintä ei ole kaupungissa jokin yksittäinen nähtävyys tai säätila, vaan se, mikä fiilis paikasta jää. Vähän sama kuin ihmisten kanssa: et muista tarkalleen, mitä he ovat sanoneet, mutta muistat sen, millainen fiilis heistä jää.

Mervi haluaa aistia lomillaan mahdollisimman paljon myös paikallista elämää, kunhan hotelli ja urheilumahdollisuudet ovat kunnossa.

– Turistinähtävyyksiin joutuu aika usein pettymään. Olin esimerkiksi pitkään odottanut pääseväni Niagaran putouksille, mutta paikka olikin luonnonmonumentin sijaan kuin sirkus ja täynnä hotelleja ja ravintoloita. Olin myös kuullut paljon hyvää Montrealista, mutta minua se ei sykähdyttänyt.

Mervi toivoo, että voisi vielä palata Sydneyyn tai Melbourneen, joissa hän lomaili tänä talvena ennen F1-koitosta viikon.

– On oikeastaan hassuakin, että päädyin vasta nyt ensimmäistä kertaa lomalle Australiaan. Rakastuin leppoisaan fiilikseen ja ihmisiin, jotka ovat suunnattoman rentoja ja aidompia kuin vaikka amerikkalaiset.

Myös Merviä moni kaveri kuvailee helpoksi tyypiksi ja yllättyy, kun tämä saattaa olla matkakaverina tarvittaessa vaativa. Mervi arvostaa lomillaan hotelleja, joissa on kauniita yksityiskohtia ja hyvä aamiainen.

– Rakastan syödä pitkään aamiaista, juoda kahvia ja vain istua aamiaishuoneessa lukemassa paikallisia lehtiä. Satsaan hyviin hotelleihin, ja joku kaveri onkin nimittänyt minua sen takia kermaperseeksi. Entisenä asiakaspalvelijana aistin nopeasti, jos vaikka hotellihenkilökunta ei ole aidosti kiinnostunut asiakkaasta.

Seuraavan kerran Mervi reissaa pidemmälle lomamatkalle elokuussa, kun F1-sirkus jää tauolle. Kohde ei ole vielä tiedossa.

– Ennen halusin lomalla aina mahdollisimman kauas. Nykyään tykkään lomailla kesäisin Euroopassa. Santorini ja Capri ovat toivelistallani.

Mervi vinkkaa upeimmat lenkkimaisemat

  1. Monacon rannoilla, reitti Fonvielleen. Kaunein paikka, jossa olen lenkkeillyt. Siellä juostessa mietin aina, että tänne haluan vielä joskus lomalle.
  2. Central Parkissa lenkkeillessä tunnen olevani aina kuin elokuvassa. Lensin sinne usein lentoemäntänä ja ihmettelin joka kerta, että eilen olin Helsingissä ja nyt täällä juoksemassa.
  3. Madeiran levada-polkujen varrella avautuvat upeat maisemat myös paikallisiin kyliin.

Mervi Kallio

40-vuotias urheilutoimittaja, joka kiertää MTV Sportin formulatoimittajana.

Työskennellyt 17 vuotta lentoemäntänä ja opiskellut työn ohella urheilujournalistiikkaa.

Asuu puolisonsa kanssa Helsingissä.

Pohjois-Italiassa vuorten keskellä sijaitsevat Garda- ja Comojärvi ovat ylväitä vaihtoehtoja perinteiselle rantalomalle.

Pohjois-Italian järviseutu koreilee maan kauneimmilla maisemilla. Uljaiden vuorten keskellä sijaitsee jopa viisi järveä, jotka vehreydellään hurmaavat tottuneenkin matkaajan.

Aito italialainen kyläelämä valtaa aistit Gardajärvellä, jonne jo reissaaminen on ainutlaatuinen elämys. Gardajärven ympäri kulkeva tie mutkittelee vuoroin ylös vuorille, vuoroin taas alas aivan rannan tuntumaan. Ennen tiukkoja mutkia kuskit tööttäävät merkiksi vastaantulevalle: täältä tullaan! Näitä teitä ajellessa ei ihmetytä, että ajoreitti on kelpuutettu jopa Bond-elokuvaan.

Garda on suuri järvi, mutta koostaan huolimatta se on rauhallinen lomakohde. Pinjojen ja palmujen lomassa on rauhoittavaa ihastella kylien kiireetöntä menoa cappuccinoa siemaillen. Aurinko on harvoin liian paahtava, ja niinäkin hetkinä pulahdus viileään järveen piristää.

Suloisissa kylissä, kuten Rivassa, Malcesinessa ja Sirmionessa, vierailijoita hemmotellaan upeiden maisemien lisäksi hyvällä ruoalla sekä historiallisilla nähtävyyksillä.

Perheiden Riva

Järven pohjoisosassa sijaitseva, noin 16 000 asukkaan Riva del Garda on oiva valinta lapsiperheille, rantaelämää haluaville sekä liikuntarajoitteisille. Kaupunki on varsin tasainen ja levittynyt laajalle alueelle, joten liikkuminen kävellen on helppoa.

Riva sopii vesipedoille, sillä uinti- ja vesiurheilumahdollisuudet ovat järven parhaat. Kaupungin edusta täyttyy päivittäin purjelautailijoista, ja surffauskursseja järjestetään pitkin kesää.

Herkuttele suositussa Panemissa, jossa tarjoillaan eri maakuntien makumaailman mukaan täytettyjä panineja sekä loistavia viinejä. Via Fiume 75/Sotto la Porta San Marco, Riva Del Garda.

Idyllinen Malcesine

Gardajärven tunnelmallisin kylä on pikkuruinen Malcesine. Täällä pyöräillään ja patikoidaan vehreissä maisemissa Monte Baldo -vuoren rinteillä. Jos aktiiviloma ei kiinnosta, vuorelle (1 760 m) pääsee myös köysiradalla eli funivialla. Väliasema on 575 metrin korkeudessa.

Iltaisin keräännytään tunnelmalliselle satama-alueelle nauttimaan herkullisista illallisista ja taivaallisista jäätelöannoksista tähtitaivaan alla.

Lauantaimarkkinat ovat loistava paikka maistella italialaisia herkkuja ja ostaa paikallista käsityötä.

Suloinen Sirmione

Etelärannan helmi on Sirmione, joka tosin on myös todellinen turistimagneetti. Vetonauloja ovat muun muassa roomalaisen runoilijan Catulluksen mukaan nimetty luola ja roomalaisen huvilan raunio. Myös monet suuret taiteilijat, kuten kirjailija James Joyce ja laulaja Maria Callas, ovat viihtyneet kylässä.

B&B Il Mosaico tarjoaa tyylikkäitä huoneita edulliseen hintaan, alk. 80 €/yö/2hh. Via Romagna 9, 25019 Sirmione.

Pienissä kylissä on paljon mukulakiveä ja porrasnousuja, joten esimerkiksi rattaiden kanssa kulkeminen ei ole täysin esteetöntä. Gardajärveltä Riva ja Comojärveltä Como (kuvassa) ovat parhaita matkustajille, joille teiden pomppuisuus ja korkeuserot tuovat haastetta.
Pienissä kylissä on paljon mukulakiveä ja porrasnousuja, joten esimerkiksi rattaiden kanssa kulkeminen ei ole täysin esteetöntä. Gardajärveltä Riva ja Comojärveltä Como (kuvassa) ovat parhaita matkustajille, joille teiden pomppuisuus ja korkeuserot tuovat haastetta.

Supertähtien piilopaikka

Como on enemmänkin kaupunki kuin kylä, mutta silti turistit eivät vielä ole pakkautuneet tänne. Comon viehätyksestä kertoo se, että useat Hollywood-tähdet ovat tehneet tästä pakopaikkansa. Kaupunki on kätevien yhteyksien päässä Milanosta, ja siksi se sopiikin hyvin järven tutkailun tukikohdaksi.

Nauti lounas tunnelmallisessa Natta Caféssa. Pikkuruinen ravintola tarjoilee mutkatonta mutta herkullista ruokaa. Via Natta 16, 22100, Como.

Comon kauniin tuomiokirkon sisäänpääsy on ilmainen. Kirkon edustalla olevalla aukolla on useita viihtyisiä kahviloita. Via Maestri Comacini 6, 22100, Como.

Maailmankuulu bellagio

Kauneudestaan maailmankuulu Bellagio on Comojärven helmi luksushotelleineen ja ravintoloineen.

Vaikka et yöpyisi täällä, ehdit päivänkin aikana nauttia herkullisista kalaruoista sataman tuntumassa tai vierailla aivan rannassa sijaitsevassa Villa Melzin puutarhassa. Via Lungolario Manzoni, Bellagio.

Hemmottele itseäsi ja yövy Hotel Belvederessä, joka tarjoaa panoraamanäkymät Comojärvelle. Uima-altaalta on esteetön näkymä järvelle ja puutarhaan. Aamupala on herkullinen ja runsas. Hotellissa on myös ilmainen pysäköintimahdollisuus, mikä ei ole kylässä itsestäänselvyys. 2hh alkaen 180 euroa/yö. Via Valassina 31, Bellagio.

Aperitivo et Al on tunnelmallinen viinibaari, jossa pääsee maistelemaan muun muassa paikallista erikoisuutta, Franciacortan alueen kuohuvaa. Paikka tarjoilee myös pientä syötävää. Salita Serbelloni 34, Bellagio.

Läheskään kaikissa kylissä ei kulje takseja, mutta useissa kohteissa pääsee liikkumaan kätevästi kävellenkin. Auton vuokraaminen kannattaa, jos suunnitelmissa on seikkailla ympäri järveä. Paras ja tunnelmallisin, joskaan ei halvin, tapa liikkua järvillä ovat lautat, joiden kannet ovat täydellinen paikka nauttia auringosta ja vaikkapa Varennan (kuvassa) maisemista.  Kuva: iStock
Läheskään kaikissa kylissä ei kulje takseja, mutta useissa kohteissa pääsee liikkumaan kätevästi kävellenkin. Auton vuokraaminen kannattaa, jos suunnitelmissa on seikkailla ympäri järveä. Paras ja tunnelmallisin, joskaan ei halvin, tapa liikkua järvillä ovat lautat, joiden kannet ovat täydellinen paikka nauttia auringosta ja vaikkapa Varennan (kuvassa) maisemista. Kuva: iStock

Värikäs Varenna

Comojärveltä löytyy kiinnostavia vaihtoehtoja myös niille, jotka eivät halua suunnata tunnetuimpiin kohteisiin. Vieraile ainakin Varennassa, jonne pääsee junalla suoraan Milanon keskustasta. Värikkäät talot ja rauhallisuus hurmaavat tässä vanhassa kalastajakylässä.