Huvittaisiko lomailla rannalla, vehreillä vuorilla vai kaupungin humussa? Kanarian-risteilyllä voi vaihtaa maisemaa joka päivä – ja ottaa silti rennosti.

Kuvat Ilari Järvinen, Shutterstock

Sellaista stressiä ei olekaan, joka ei laivalla lähtisi. Kaikki on tehty helpoksi, ja kaikki sujuu. Vaikka maisemat vaihtuvat tiheään, sama hytti pysyy kotina ja koko reissusta selviää yhdellä pakkaamisella. Joku petaa sänkysi, valmistaa ateriasi ja sekoittaa drinkkisi. Pesee jopa mekkosi, jos tarvitaan.

Tekemistä on tarjolla aamusta iltaan, rennosta aamujumpasta haikeaan suomikaraokeen ja elokuvista henkilökunnan mainioihin muotinäytöksiin.

Suomalaisristeilijä Kristina Katarinalla matka taittuu tahtiin päivä ja saari. Yöt kynnämme merta ja päivät seikkailemme saarilla. Tuuli puhaltelee kevyesti, ja saamme seilata leppoisilla laineilla.

Lähestyessämme El Hierroa Espanjan merivartiosto valvoo, ettei laivamme yritä liian lähelle vesialuetta, jonka pinnan alla ryöpsähtelee. Neljännentoista vulkaanisen Kanariansaaren synnytys on käynnissä, ja veteen pulputtaa kuumaa laavaa ja kaasuja, jotka suihkauttavat toisinaan ilmoille vesipatsaita ja höyrypilviä. Niistä on paras pysyä kaukana.

Saari joka makuun

1. Vehrein

La Palmalla kukkameret ryöppyävät talojen seinustoilla, banaanit kypsyvät valtavilla viljelyksillä ja sitruspuiden oksat notkuvat hedelmien painosta. On helppo uskoa, että saarella sataa Kanariansaarista eniten. La Palma on vehreä, ja upeat laakeripuumetsät paikoin viidakkoisia. 1500-luvulla perustettu pääkaupunki Santa Cruz de la Palma on soma ja viihtyisä.

Kenelle? Luontomatkaajalle "La Isla Bonita" on unelmien täyttymys, sillä turismi on vähäistä eikä teollisuutta ole juuri lainkaan. Viitoitettuja vaelluspolkuja on satoja kilometrejä.

2. Omaperäisin

La Gomeralla bussi puskee ylös sumuista vuoristotietä. Huikeat korkeuserot ja rinteiden jyrkkyys mykistävät. Kun saarella ei ollut vielä teitä, ihmiset pitivät toisiinsa yhteyttä viheltämällä. Silbo-vihellyskieltä vaalitaan opettamalla sitä yhä koulussa. Kieltä esitellään myös matkailijoille.

Kenelle? Unescon suojelema Garajonayn kansallispuisto on kanerva- ja laakeripuumetsineen hyväkuntoisen vaeltajan ja luontomatkaajan paratiisi. La Gomera sopii myös Teneriffalla lomailevan päiväretkikohteeksi.

3. Suurin

Teneriffan pääkaupungin Santa Cruzin sunnuntaiaamu on unelias. Suurin osa kaupoista pysyy kiinni, mutta katukahviloissa riittää asiakkaita, ja sunnuntaimarkkinoilla tulvii väkeä.

Teneriffalla on liki miljoona asukasta. Heistä puolet asuu pääkaupungissa ja siihen kiinni kasvaneessa yliopistokaupungissa La Lagunassa. Espanjan korkeimman vuoren Teiden huippu kohoaa 3 718 metriin Las Cañadasin kansallispuiston karuista maisemista. Tulivuorialue jakaa saaren selkeästi kuivaan etelään ja vehreään pohjoiseen.

Eniten aurinko paistaa saaren eteläosassa, jossa vilkkainta menoa tarjoaa Playa de las Américas ympäristöineen. Siellä auringossa löhöilylle riittää vaihtoehtoja vesiurheilusta golfiin, ja iltaelämä jatkuu aamuun.

Pohjoisosaa hallitsee vihreä ja hedelmällinen Orotavan laakso, jonka keskus on Puerto de la Cruz. Kaupungin laidalla sijaitsee upea eläintarha Loro Parque, jonka pingviinit saavat nauttia jopa ikiomasta lumisateesta.

Kenelle? Tekemistä riittää liikunnasta rantaelämään ja shoppailusta suomihumppaan. Saaren eteläosassa on enemmän aktiviteetteja nuorisolle ja lapsiperheille, pohjoispuoli lempeine ilmastoineen sopii aitoa kanarialaistunnelmaa etsiville. Vuoristoalueet tarjoavat haasteita vaeltajille.

4. Tulisin

El Hierroa eivät matkailijat ole pilanneet, sillä koko saarella on yövieraille vain sata vuodepaikkaa, pienimässä hotellissa vain neljä huonetta. Aikoinaan saarta pidettiin nollameridiaanina, jota lännemmäs ei pääse.

Kun laivamme lipuu Puerto de la Estacan satamaan, edessä on hiljaiselta, karulta ja rutikuivalta näyttävä saari, jonka rinteillä vain vuohet laiduntavat. Sisämaassa sijaitseva kylämäinen pääkaupunki Valverde yllättää: ympäristöineen se on kuin vihreä keidas erämaassa.

Risteilyn aikaan kolmasosa saaren noin 85 000 asukkaasta oli evakuoitu merenalaisten tulivuoren purkausten vuoksi naapurisaarille.

Kenelle? Saari houkuttelee tutkijoita ja elämysmatkaajia, mutta ei heitäkään paljon mahdu kerrallaan saaren majataloihin.

5. Menevin

Gran Canarian pääkaupungin silhuetti piirtyy aamulla upeana silmien eteen, kun laiva rantautuu Las Palmasin satamaan.
Täältä alkaa kotimatka, mutta onneksi aikaa on seuraavaan
aamuun, sillä saarella riittää nähtävää. Itse Las Palmas on kaupunkilomailijan unelma: pittoreskeja kujia, hyviä ravintoloita, baareja ja ostospaikkoja riittää. Ja jos on aikaa, voi nauttia kaupungin runsaasta kulttuuritarjonnasta; mennä vaikka oopperaan. Laiskempi voi kellahtaa hiekkaiselle Las Canteras -rannalle huilaamaan.

Gran Canariaa ei turhaan kuvata pienoismantereeksi, sillä saarelle mahtuu niin vuoristoa, viljelymaita ja sisämaan kyliä kuin vilkasta ranta- ja kaupunkielämääkin.

Kenelle? Aurinkoisen etelärannikon Playa del Inglés, Mas Palomas ja Puerto Rico ovat rantalomailijoille tuttuja jo vuosikymmenten takaa. Lapsiperheitä houkuttelevat myös uima-allasalueet ja vesipuistot. Uutta sarella ovat tasokkaat kylpylät ja hienot golfkeskukset.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.