Pariisin Eiffel-torni valaistiin Ranskan lipun värein terroristi-iskuissa menehtyneiden muistoksi. Kuva: Reuters
Pariisin Eiffel-torni valaistiin Ranskan lipun värein terroristi-iskuissa menehtyneiden muistoksi. Kuva: Reuters

Moni perui jo Brysselin- ja Pariisin-matkansa, ja tutkimusten mukaan terrorismi vaikuttaa siihen, mihin ihmiset haluavat matkustaa.

Onko sellaista olemassakaan kuin täysin turvallinen matkakohde, ulkoministeriön konsuliasioiden yksikön päällikkö Teemu Turunen?

Tilastojen mukaan kaikkiin matkakohteisiin liittyy riskejä. Mutta samat riskit voi kohdata, vaikka ei lähtisi kotoa minnekään.

Mistä kohteista ulkoministeriö on muuttanut viime aikoina suosituksiaan?

Suosituksia muutetaan vähintään kahden kuukauden välein, jotta ne olisivat ajan tasalla aina. Viime viikkoina on tehty useita päivityksiä. Esimerkiksi Ranskan ja Belgian tiedotteita uusittiin terrorismin uhan takia ja Egyptin Siinain lentokoneturman takia.

Missä matkakohteissa kannattaa käyttää harkintaa sen suhteen, millaisissa paikoissa vierailee?

Kaikissa. Pelkoon tai paniikkiin ei ole syytä, mutta normaalia valppautta kannattaa käyttää. Suomessakin on alueita, joissa ei kannata olla turhan sinisilmäinen.

Turkki on yksi suomalaisen lempimatkakohteista. Kannattaako sinne matkustaa Syyrian konfliktin takia?

Tällä hetkellä suositellaan välttämään Syyrian ja Irakin vastaisia rajoja. Muilta osin ei ole matkustusrajoituksia.

Entäpä Egypti tai Dubai?

Siinain niemimaalla räjäytetyn turistilentokoneen takia myös Etelä-Siinain turistikohteisiin suositellaan välttämään tarpeetonta matkustamista. Punaisenmeren alueelle ei ole voimassa erityisiä rajoituksia. Olin viikko sitten Dubaissa. Se on lähtökohtaisesti turvallinen matkailumaa, eikä erityisiä uhkia ole, vaikka yleisiä käyttäytymissääntöjä ja valppautta kannattaakin noudattaa.

Yhdysvallat antoi vähän aikaa sitten kansalaisilleen yleisen varoituksen matkustamisesta kaikkialla maailmassa. Voisiko Suomi antaa tällaisen?

Emme lähde sellaiseen. Suomalaiset ovat lähtökohtaisesti valveutuneita matkustajia ja ymmärtävät sen, että eri maihin liittyy erilaisia riskejä. On monia paikkoja, missä terrori-iskun mahdollisuutta ei voida sulkea pois, mutta onneksi samaan aikaan turvallisuusviranomaiset ovat vahvistaneet seurantaansa. Matkustamiseen liittyvät turvallisuusriskit ovat usein arkipäiväisiä ja liittyvät syömiseen, juomiseen, liikenteeseen tai infektioihin.

Ulkoministeriö on kriisitilanteissa yhteydessä sekä tekstiviestillä että sähköpostilla Matkustusilmoitus-palveluun ilmoituksen tehneisiin suomalaismatkailijoihin. Lue lisää: matkustusilmoitus.fi.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.