Rantaa ja reippailua, ihania drinkkejä ja aurinkoa. Bloggarit suosittelevat lomakohteeksi muun muassa Kroatian Hvarin saarta. Kuva: Shutterstock
Rantaa ja reippailua, ihania drinkkejä ja aurinkoa. Bloggarit suosittelevat lomakohteeksi muun muassa Kroatian Hvarin saarta. Kuva: Shutterstock

Minne matkaisi ensi kesänä? Paljon matkustelevat kirjailijat ja bloggarit antavat parhaat vinkkinsä unelmien lomaan.

Bloggarit Satu Vänskä-Westgarth, Marinella Ruusunen sekä kirjailijat Marco Kosonen ja Satu Rämö kertovat omat suosikkinsa matkakohteista:

Fillarilla Irlannissa

Matkailualan ammattilainen ja Destination Unknown -matkabloggaaja Satu Vänskä-Westgarth, asuu Norjassa. Sieltä matka käy ulkomaille kuukausittain yksin tai perheen kanssa. Norjassa Satu reissaa seikkailujen perässä.

– Matkassa kulkevat koskikajakit, maastopyörät, sukset tai vähintäänkin vaelluskengät. Kiireisen perhearjen keskellä kaipaan myös rentoutumista, ja vauhdikkaiden seikkailujen vastapainona nautin hemmottelulomista. Seuraavaksi suuntana on koskimelontamatkalle Italiaan toukokuussa. Haaveissa on pidempi matka Uuteen-Seelantiin ja Australiaan loppuvuodesta.

Sadun vinkit kesälle 2015:

Wild Atlantic Way, Irlanti

Vaikka Irlannista tulisikin ensimmäisenä mieleen pubit ja kaatosade, kannattaa lähteä epäluulottomasti tutustumaan länsirannikon uuteen Wild Atlantic Way -maisematiehen ja sen kuvankauniisiin hiekkarantoihin ja vilkkaisiin kyliin.

Fillaroin tämän 2 500 kilometrin reitin viime kesänä, ja nyt haaveilen autoilu-ranta-aktiviteettilomasta siellä. Omia suosikkejani maisemareitin varrelta ovat Achillin saarella sijaitseva kullankeltainen Keemin ranta, joka on myös listattu yhdeksi maailman kauneimmaksi rannaksi, Rossnowlaghin lapsiystävällinen, pitkä hiekkaranta jossa voi kokeilla surffausta koko perheen voimin, ja Clifdenin lähettyviltä löytyviä ekologinen leirintäalue hiekkarantoineen.


Rossnowlaghin hiekkaranta on pitkä ja ihana. Kuva: Satu Vänskä-Westgarth

Surffauksen himoharrastajien kannattaa katsastaa Mullaghmore Head: sitä sanotaan yhdeksi maailman parhaista isojen aaltojen surffauspaikoista.

Yöpymispaikkoja löytyy matkan varrelta tiukasta budjetista luksukseen, ja irlantilaisten ystävällisyys ei jätä ketään kylmäksi.

Kun rantaloma alkaa tympiä, voi siirtyä nauttimaan kahvilakulttuurista värikkääseen Kinsalen kalastajakylään tai laittamaan tanssijalalla koreasti vilkkaassa Westportin pikkukaupungissa. Reitin varrelle mahtuu myös upeita rantakallioita, joista pohjoisen Donegalin Slieve League ja etelän West Corkin alueen Mizen Head ovat ehdottomia suosikkejani.

Norja

Norjaan on helppo ja halpa tulla, vaikka paikan päällä hintataso onkin Suomea korkeampi. Ei kannata kuitenkaan pelästyä Norjan hintoja, täällä voi myös matkustaa edullisesti, varsinkin jos matkan tarkoituksena on tutustua Norjan upeaan ja dramaattiseen luontoon!


Luontoseikkailulla Norjassa. Kuva: Satu Vänskä-Westgarth

Vain reilun kolmen tunnin ajomatkan päässä Oslon Gardermoenin lentokentältä alkaa Rondanen kansallispuisto, missä Ula-joen vesiputoukset ja kymmenen yli 2000 metriin kohoavaa huippua tarjoavat niin silmänruokaa kuin lukemattomia eri tasoisia vaellusreittejä. Yöpyminen käy kätevästi Den Norske Turistforeningin omistamissa vuoristomökeissä tai omassa teltassa.

Pohjoisen kautta Norjaan matkustajia hemmotellaan, ja omia ehdottomia suosikkejani Norjassa ovat Lofoottien saaristo ja sen pohjoispuolella sijaitseva Vesterålen, Bodøn ympäristö. Siellä esimerkiksi pienellä yhdeksäntoista asukkaan Giværin saarella yöpyminen on ainutlaatuinen ja edullinen kokemus.

Norjaan matkaajien kannattaa varata junaliput ajoissa, sillä ns. minipris-junalipuilla pitkätkin matkat taittuvat edullisesti. Tiukalla budjetilla matkustavan on fiksuinta käydä ruokapöytään marketin kautta, sillä ravintoloissa syöminen ja juominen tekee nopeasti ison loven matkakassaan.


Barcelona, Espanja

Barcelona on mielestäni yksi Euroopan parhaista yhdistelmäkohteista kaupunki- ja rantalomalle. Erinomainen vaihtoehto hotellimajoitukselle on vuokrata asunto esimerkiksi Airbnb:n kautta, sillä kaupungin keskustasta tilavakin huone tai huoneisto löytyy usein hotellihuonetta edullisemmalla hinnalla.

Lasten kanssa kaupunkiin matkaavalle suosittelen tutustumista pohjoiseen Grácian alueeseen. Pienien katujen varrelta löytyy erinomaisia ravintoloita, kahviloita, jäätelöbaareja ja persoonallisia putiikkeja, ja lasten iloksi tällä vilkkaalla asuinalueella on myös monia leikkipuistoja. Leikkipuiston penkilllä vanhemmatkin pääsevät käsiksi paikallisten elämänmenoon, ja mikä onkaan sen parempi paikka päästä juttusille paikallisten kanssa ja saada erinomaiset vinkit vaikkapa illallispaikaksi!

Vaikka Barcelonaan matkaavia aina varoitellaan taskuvarkaista, maalaisjärjellä selviää kyllä, ja itse ainakin nautin viimekeväisestä matkasta tähän elämää sykkivään kaupunkiin yksin kahden pienen lapsen kanssa.

Lomalle luontoon

Kirjailija-matkailutoimittaja ja Salamatkustaja-matkabloggaaja Satu Rämö asuu Islannissa ja on viimeksi julkaissut kirjan Islantilainen voittaa aina. Hän reissaa sekä työkseen että vapaa-ajalla.

–­Pyrin pitämään vapaa-ajanreissuni vähintään parin viikon mittaisina. Pitkillä lomilla ehtii oikeasti rentoutua ja tehdä asioita sekä päästä mukaan kohteen menoon. Oppii, mistä saa parasta ruokaa hyvällä hinnalla, eikä sorru syömään turisteille suunnattuihin ravintoloihin.

Muutaman päivän lomareissuja Satu tekee nykyisen asuinmaansa Islannin maaseudulle.

– Islanti on upea matkailumaa. Käymme vaelluksilla, ratsastamassa, jäätiköillä tai ihan vaan mökkeilemässä islantilaisessa kansallismaisemassa eli jäätiköiden ja laavakenttien liepeillä. Viime vuonna tein mieheni ja 4-vuotiaan lapsemme kanssa ison irtioton: pidimme kertyneitä lomia ja olimme maailmanympärimatkalla viisi kuukautta.

Rannalla pötköttelijää Sadusta ei saa.

​– Islannin ja Suomen lisäksi kiehtoo luontomatkailu lämpimissä maissa. Maailmanympärireissultamme (Thaimaa–Malesia–Samoa–Fidži–Uusi-Seelanti–USA:n länsirannikko) jäi palo palata vielä joskus pidemmäksi aikaa Uuteen-Seelantiin, Kaliforniaan ja Oregoniin.​ Euroopassa kiinnostaa tällä hetkellä eniten Kreikan saaristo, Sardinia ja Korsika. Nautin lomilla eniten, kun voi tehdä jotain: käydä vaelluksilla, nauttia hyvästä ruoasta ja tutustua uusiin luontokohteisiin.

Sadun vinkit kesälle 2015:

Islanti

Maailman upeimpia ​luontonähtävyyksiä kolmen tunnin lentomatkan päässä Suomesta. Tulivuoret, jäätiköt, issikat, kuumat lähteet ja laavapellot voi kokea esimerkiksi viikonmittaisen Islannin ympäriajon aikana (1 300 km).


Islanti on huikea luontomatkailukohde. Kuva: Björgvin Hilmarsson


New York, USA

Vaikka ei olisi kaupunkilomailun ystävä, New York on aina loistava vaihtoehto. Rajaton määrä ravintolaelämyksiä, kulttuuritapahtumia ja ison kaupungin sähköistä tunnelmaa.

Etelä-Kreeta, Kreikka

Kreetan pittoreski etelärannikko on täynnä upeita hiekkarantoja, pikkuisia kalastajakyliä ja autenttisia kreikkalaisia tavernoita. Turismi on pienimuotoista verrattuna pohjoisrannan turistirysiin. Kreetalle pääsee edullisesti ja ajo-olosuhteet vuoristoteilläkin ovat ihan siedettävät.

Cinque Terre, Italia

Euroopan romanttisimpia kohteita! Ketju pieniä italialaiskyliä Pohjois-Italian länsirannikolla lähellä Pisaa. Taivaallista ruokaa, viinejä ja aurinkoisia vaellusmaastoja.

Barcelona, Espanja

Kaupunkiloma yhdessä Euroopan kiinnostavimmista kaupungeista on helppo yhdistää lomaan Katalonian maaseudulla, jossa kannattaa käydä alueen monilla viinitiloilla ja surrealisti Salvador Dalín upeissa museoissa.

Junalla Pekingiin

Kirjailija-muusikko Marco Kosonen pyrkii viettämään joka vuosi ainakin osan talvesta jossain kaukomailla. Hän on reissannut maapalloa ympäri Buenos Airesista Kapkaupunkiin, Australiasta Aasiaan.

– Marraskuussa iskee väkisinkin tarve päästä pois räntäsateesta. Kun pidin Kambodzassa Rock’n’Roll Suicide -baaria, olin poissa marraskuun alusta vappuun. Se oli ideaali talvehtimisaika.

Marco matkustaa yleensä yksin.

– Varsinkin viime vuosina, kun reissuni ovat olleet lähinnä kirjoitusmatkoja, sillä kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa. Etsin sopivan paikan ja varaan huoneen kerralla pidemmäksi aikaa. Silloin saa usein tehtyä hotellin omistajan kanssa edullisen diilin.

Matkakassan kasaaminen vaatii päättäväisyyttä ja suunnitelmallisuutta.

– Tuhlailu pitää unohtaa, mutta elämästä toisaalta ei kannata tehdä liian askeettista, sillä se kääntää projektin helposti itseään vastaan. On hyvä asettaa pienempiä tavotteita ja kasata niistä isompi potti. Minä olen lisäksi pyörittänyt pientä bisnestä kaukomailla, eli pitänyt baaria. Sillä ei rikastunut, mutta sai kulut katettua, Marco sanoo.

Marcon vinkit:

Aasia

Aasiaan tutustuin vuosituhannen alussa, kun tein kaksi junamatkaa Siperian halki Pekingiin ja siitä eteen päin. Aasiaan kannattaa mennä junalla, jos mahdollista. On hieno katsella, kun Eurooppa muuttuu pikkuhiljaa Aasiaksi ja tunnelmat vaihtelevat sen mukaan. Perillä on Thaimaa-Laos-Kambodža-akseli kaikkein helpoin mutta myös antoisa rypäs.

Peking

Junamatka Pekingiin on helppo järjestää. Muun muassa matkatoimisto Traveller ja VR myyvät lippuja Trans-Siberian railwaylle. Matkareitistä riippuen viisumien kanssa menee muutama viikko aikaa, mutta muuten matkajärjestelyt sujuvat helposti. Paras aika lähteä on elo-syyskuussa, jolloin Siperiassa ei ole vielä lunta ja maisemat ruskan värjäämällä Baikal-järvellä ovat hienoja.

Albania

Olen ollut parina viime vuonna Albaniassa, joka on nousevia matkailukohteita. Kirjoitin kahtena syksynä Sarandassa uutta romaaniani Muurikaupunki ja viehätyin paikalliseen elämänmenoon. Albaniassa on halpaa, hyvää ruokaa, ystävällistä palvelua, hienoja vuoristomaisemia ja rannikolla mainioita uintipaikkoja, eikä sinne meneminen ole enää nykyisin yhtään vaikeata.


Maisema Sarandassa. Kuva: Marco Kosonen

Saranda on suoraan Kreikan Korfua vastapäätä, ja moni naapuriin menevistä risteilijöistä käy visiitillä myös Sarandassa. Siksi monissa kaupungin ravintolassa käyvät eurot. Puolen tunnin bussimatkan päässä kaupungista ovat Butrintin rauniot, joita voidaan pitää maailmanluokan nähtävyytenä. Minulle parasta Sarandassa olivat kävelyretket kaupunkiin sulautuvilla vuorilla, uiminen kaupungin kirkkaissa vesissä ja päivän kruunaava illallinen.

Veden ääreen

Kaukokaipuu-blogia pitävä Marinella Ruusunen valitsee reissukohteensa yleensä luonnonnähtävyyksien perusteella.

– Pidän myös ulkoilusta, vaeltamisesta ja retkeilystä, joten hotellin sijaan painan pääni usein tyynyyn teltassa. Käytän kaiken ylimääräisen matkusteluun niin kotimaassa kuin ulkomailla, joten jätän yleensä vaate- ja etenkin heräteostokset kauppaan.

Seuraava reissu on jo varattuna Makedoniaan.

– Odotan innolla kohtaamista upean Matka-kanjonin kanssa. Kaksi unelmien reissukohdetta nyt lähitulevaisuudessa ovat Lofootit sekä Islanti.

Mantova ja Mincio-joki, Italia

Mantova on ihana italialainen pikkukaupunki, joka tarjoaa paljon kulttuurielämyksiä mutta myös aivan uskomattoman luonnonpuutarhan: Mincio-joen kaalinkokoiset upeat lootukset huumaavat ja hurmaavat täydessä terässään kesä-heinäkuussa. Ihmettelin niitä ennen jokiseikkailua, ja ihmettelin paikan päällä vieläkin enemmän: suu auki, silmät levällään, sormenpäät ohi lipuvia lehviä hyväillen. Missä minä oikein olen? Pohjois-Italiassa? Ennemmin Liisana Ihmemaassa, jossa kaikki on minua suurempaa ja näyttävämpää. Kaikki on suurta ja vaaleanpunaista!


Hallstatt on syötävän suloinen. Kuva: Marinella Ruusunen


Hallstatt, Itävalta

Aika on pysähtynyt Hallstätter-järven rannalla piskuisessa ja pittoreskissa Hallstattin kaupungissa. Tänne kuljettiin vielä 1800-luvun lopulle saakka veneellä tai pitkin kapeita kinttupolkuja. Jotkut ne näyttävät aina hyvältä, ja olen varma, että Hallstatt on yksi heistä. Sama se pukeutuvatko pärekatot paksuun sumuverhoon, auringonpaisteeseen vai ruskan hehkuun. Tai tummaan siniseen. Jopa sade tekee paikasta kauniin.

Hallstatt on ennen kaikkea romanttinen kohde, josta löytyy pieniä tunnelmallisia ravintoloita. Myös järviristeily on kokemuksen arvoinen.


Hvarilla on maine, eikä suotta. Kuva: Marinella Ruusunen


Hvar, Kroatia

Turkoosivetistä Hvarin saarta on tituleerattu sääolosuhteiltaan Euroopan aurinkoisimmaksi. Kerrotaan, että mikäli saarella sattuisi satamaan koko päivän, saa majoittua hotellissa puoleen hintaan. Lunta saarella tulee kerran kymmeneen vuoteen, silloin majoitus on kuuleman mukaan ilmainen!

Rannan tuntuman ravintoloissa pääsee nauttimaan aivan mielettömän hyvästä mandariinisorbetista sekä tietenkin samana päivänä pyydetystä kalasaaliista. Mikäli haluat lomaltasi aurinkoa, tyylikkäitä ihmisiä sekä näyttävää rantameininkiä fiineine ravintoloineen ja drinkkeineen, suuntaa Hvarin saarelle. Sinne pääsee lautalla esimerkiksi toisesta Kroatin suositusta rantakohteesta, Makarska Rivieralta.

Vielä 10 vuotta sitten Islanti kärvisteli surkeassa jamassa, nyt maa on kaikkien huulilla.  Islannin presidentin puoliso Eliza Reid vinkkaa, millaisin keinoin Suomikin nostetaan maailmankartalle.

Islannin presidentti puolisoineen on vierailulla Suomessa. Sillä välin kun presidentti Guðni Thorlacius Jóhannesson keskusteli Suomen ja Islannin välisistä suhteista, Islannin matkailun suurlähettilääksi nimitettyllä presidentin puolisolla Eliza Reidillä oli aikaa puhua Islannin matkailusta. 

Me Naiset käytti tilaisuuden hyväkseen ja selvitti, mitä opittavaa Suomella voisi olla Islannilta. Pieni pohjoinen maa onnistui nimittäin nousemaan jaloilleen kaikkean aikojen lamasta muun muassa brändäämällä maansa uudelleen.

Nyt korvat höröllä siellä Arkadianmäellä, sillä näillä vinkeillä Suomesta tehdään maailman napa. Suomi nousuun!

1. Islannin presidenttikin sen tietää: Suomi on maailman turvallisin maa

– Aviomieheni on sanonut, että Suomi on maailman turvallisin maa. Älkää aliarvioiko Suomen turvallisuutta ja rauhallisuutta, sillä maailmalla turvalliset ja rauhalliset matkakohteet ovat maailmalla in. Aina kun käyn Yhdysvalloissa puhumassa Islannista matkakohteena, muistan painottaa, kuinka rauhallinen maa on kyseessä, Kanadassa kasvanut Reid muistuttaa. 

Eliza Reidin kaulaa koristaa näyttävä kaulakoru, joka on islantilaista designia. Pöydällä oleva laukku on erityinen kalannahalla koristeltu käsilaukku. Tulisikohan suomalaisista oravannahkalaukuista hitti maailmalla? Kuva: Susanna Koivisto 

2. Suomessa on muitakin paikkoja kuin Helsinki ja Rovaniemi

Suomessa kaksi ylivoimaisesti houkuttelevinta matkakohdetta ovat Helsinki ja Rovaniemi, näihin kahteen panostetaan. Suomi on kuitenkin niin paljon muutakin! Islannissa on panostettu siihen, että matkailijoita tulisi tasaisesti ympäri maata. Islanti on jaettu seitsemään alueeseen, joista jokaista markkinoidaan turisteille. Reid itse on suuntaamassa seuraavaksi Turkuun Suomen-vierailullaan. 

3. Panostakaa englannin kieleen ja olkaa pirun hyviä futiksessa 

– Suomessa puhutaan todella hyvää englantia, ja sillä on iso merkitys turismille, Reid sanoo.

Myös Islannissa puhutana hyvää englantia – ja sen lisäksi siellä ollaan aika kovia jalkapallossa. Islanti ottaa kaiken irti osallistumisestaan maailmanmestaruuskisoihin ja kutsuu myös muita maita kannattamaan #TeamIcelandia. 

4. Älkää ottako kaikkea niin vakavasti 

Suomalaiset voisivat ottaa mallia Islannin mainoskampanjoista. Esimerkiksi Islannin design-viikkoja mainostetaan maailman suurimpana design-festivaalina maailmassa – ja loppuun toki lisätään, että asukaslukuun suhteutettuna. 

– Huumori on yksi islantilaisten vahvuuksista, Reid kertoo. 

5. Panostakaa kestäviin arvoihin

Islanti on ottanut omiksi matkailuarvoikseen kestävyyden, suvaitsevaisuuden, ystävällisyyden, sukupuolten välisen tasa-arvon ja luonnon kunnioittamisen. Islantilaisten tavoitteena on, että turismista olisi hyötyä sekä islantilaisille että vierailijoille. Islanti on myös lanseerannut sitoumuksen, jonka hyväksymällä matkailijat lupaavat mm. olla pissaamatta luontoon. 

6. Suomi on jo oikeastaan aika ihana! 

–  Rakastan suomalaista designia. Viime matkallani Suomeen ostin mekon Marimekolta ja pidän siitä todella. Eilen kävin Suomen Design-museossa yhdessä Jenni Haukion kanssa, kertoo Reid rakkaudestaan Suomeen. 

Promote Icelandin Inga Hlín Pálsdóttir kauhistelee kysymystä, mitä Suomen tulisi tehdä eri tavalla. 

– Ei yhtään mitään! Me ihailemme Suomea valtavasti ja kun aloimme itse panostaa turismiin Islannissa, haimme inspiraatiota Rovaniemestä. 

Mummo

6 neuvoa, joiden avulla Suomesta tehdään maailman suosituin maa – Islannin ykkösnainen vinkkaa

Suomi on todella ihana maa hyvä paikka asua.Meille Espoo on koti jossa viihtyy ja harrastusmahdollisuuksia löytyy.Sekä rantoja kesäpäivien viettämiseen.Nyt on saatu viellä kaupunkipyörät jonka saa vuokrattua pienellä korvaMummouksella.Näin pääsee tutustumaan laajemmalti nähtävyyksiin myös Helsingin puolella.Yksi asia täällä Espoossa on huolestuttavaa kun lenkkeillään paljon Roskaaminen.Meillä on kyllä roskapönttöjä joka puolella asianmukaisesti.Siitä ei ole kyse vaan ollaan huomattu lastenen ja...
Lue kommentti

F1-toimittaja Mervi Kallio on aina valmis vielä yhteen äkkilähtöön.

To travel is to live lukee F1-toimittaja Mervi Kallion, 40, käsikorussa, eikä suotta. F1-toimittajalle kertyy vuodessa lähes 200 matkapäivää. Aikaisemmin lentoemäntänä työskennelleelle Merville matkustaminen on elämäntapa, ja hän rakastaa erityisesti ex tempore -lähtöjä.

Lentoemäntäaikoihin Mervi saattoi päättää usein illalla puhelimessa ystävänsä kanssa ottaa seuraavaksi päiväksi lennot Tukholmaan tai Lontooseen. Äkkilähtöjä edesauttoivat edulliset henkilökuntahinnat.

– Ehkä älyttömin mielijohde oli lähtö Bostoniin. Meillä oli vain kolme päivää aikaa, joista kaksi ehdimme olla paikan päällä. Kroppani reagoi lentoihin ja aikaeroon vahvasti. Olin aivan täynnä nestettä, ja perillä toivuimme aikaerosta lähinnä hotellissa makoillen.

Puoliso, jonka kanssa Mervi on ollut yhdessä 26 vuotta, tykkäisi suunnitella ja lyödä lomakohteita lukkoon hyvissä ajoin. Yhteisten vuosien aikana lomia on tehty molempien toiveiden mukaan.

– Kynnys nopeisiin lähtöihin saattaa olla minulla matalampi, koska matkustan työkseni. Lähteminen on helppoa, sillä meillä ei ole lapsia. Toisaalta viihdyn myös kotona, ja minulle riittää usein tietoisuus siitä, että voisin lähteä, jos haluaisin. Se tuo elämään vapauden tunteen.

”Pidän aina matkalaukussa työmatkoilla kuminauhoja, joilla voin jumpata hotellihuoneessa.”

Mervi on matkustanut 72 maassa. Aina kun mahdollista, hän valitsee hotellin, jossa on kuntosali tai lähellä tenniskentät. Mervi käy lomillaan myös usein katsomassa tennistä. Lontoossa Wimbledonin ja Yhdysvalloissa US Open -turnaukset ovat tulleet tutuiksi paikan päällä.

– Pidän aina matkalaukussa työmatkoilla kuminauhoja, joilla voin jumpata hotellihuoneessa, Mervi kertoo.

Ulkomaille Mervi reissaa yleensä joko miehensä tai kavereiden kanssa. Yksin hän matkustaa vapaalla ainoastaan Lappiin hiihtämään. Kaamoksen aikaan Levillä päivä on lyhyt.

– Tykkään käydä Lapissa tammikuussa, kun on ihan pimeää. Valon vähäisyys tuo rauhan. Siitä tulee automaattisesti fiilis, että ei ole kiire mihinkään.

TÄRKEINTÄ ON TUNNELMA

F1-toimittajan työssään Mervi on nähnyt jetset-juhlia maailmantähtien veneillä Monacossa. Yksityisessä, lentokoneita vuokraavassa yrityksessä, Mervi toimi lentoemäntänä valtionpäämiehille ja yritysjohtajille ja päätyi näkemään myös Siperian pieniä kyliä.

Joihinkin työkaupunkeihin hän palaa lomillaan uudelleen, esimerkiksi ikisuosikkeihinsa New Yorkiin ja Chicagoon.

– Chicago, Tuulten kaupunki, tuntuu rennolta, mutta hallittavalta. New Yorkin voi kokea aina eri tavalla. Minulle tärkeintä ei ole kaupungissa jokin yksittäinen nähtävyys tai säätila, vaan se, mikä fiilis paikasta jää. Vähän sama kuin ihmisten kanssa: et muista tarkalleen, mitä he ovat sanoneet, mutta muistat sen, millainen fiilis heistä jää.

Mervi haluaa aistia lomillaan mahdollisimman paljon myös paikallista elämää, kunhan hotelli ja urheilumahdollisuudet ovat kunnossa.

– Turistinähtävyyksiin joutuu aika usein pettymään. Olin esimerkiksi pitkään odottanut pääseväni Niagaran putouksille, mutta paikka olikin luonnonmonumentin sijaan kuin sirkus ja täynnä hotelleja ja ravintoloita. Olin myös kuullut paljon hyvää Montrealista, mutta minua se ei sykähdyttänyt.

Mervi toivoo, että voisi vielä palata Sydneyyn tai Melbourneen, joissa hän lomaili tänä talvena ennen F1-koitosta viikon.

– On oikeastaan hassuakin, että päädyin vasta nyt ensimmäistä kertaa lomalle Australiaan. Rakastuin leppoisaan fiilikseen ja ihmisiin, jotka ovat suunnattoman rentoja ja aidompia kuin vaikka amerikkalaiset.

Myös Merviä moni kaveri kuvailee helpoksi tyypiksi ja yllättyy, kun tämä saattaa olla matkakaverina tarvittaessa vaativa. Mervi arvostaa lomillaan hotelleja, joissa on kauniita yksityiskohtia ja hyvä aamiainen.

– Rakastan syödä pitkään aamiaista, juoda kahvia ja vain istua aamiaishuoneessa lukemassa paikallisia lehtiä. Satsaan hyviin hotelleihin, ja joku kaveri onkin nimittänyt minua sen takia kermaperseeksi. Entisenä asiakaspalvelijana aistin nopeasti, jos vaikka hotellihenkilökunta ei ole aidosti kiinnostunut asiakkaasta.

Seuraavan kerran Mervi reissaa pidemmälle lomamatkalle elokuussa, kun F1-sirkus jää tauolle. Kohde ei ole vielä tiedossa.

– Ennen halusin lomalla aina mahdollisimman kauas. Nykyään tykkään lomailla kesäisin Euroopassa. Santorini ja Capri ovat toivelistallani.

Mervi vinkkaa upeimmat lenkkimaisemat

  1. Monacon rannoilla, reitti Fonvielleen. Kaunein paikka, jossa olen lenkkeillyt. Siellä juostessa mietin aina, että tänne haluan vielä joskus lomalle.
  2. Central Parkissa lenkkeillessä tunnen olevani aina kuin elokuvassa. Lensin sinne usein lentoemäntänä ja ihmettelin joka kerta, että eilen olin Helsingissä ja nyt täällä juoksemassa.
  3. Madeiran levada-polkujen varrella avautuvat upeat maisemat myös paikallisiin kyliin.

40-vuotias urheilutoimittaja, joka kiertää MTV Sportin formulatoimittajana.

Työskennellyt 17 vuotta lentoemäntänä ja opiskellut työn ohella urheilujournalistiikkaa.

Asuu puolisonsa kanssa Helsingissä.