Digitaalista viestintää opiskelevan Omarin äiti on suomalainen ja isä marokkolainen. Kuvat: Jussi Hellsten ja Omarin Instagram.
Digitaalista viestintää opiskelevan Omarin äiti on suomalainen ja isä marokkolainen. Kuvat: Jussi Hellsten ja Omarin Instagram.

Opiskelija Omar El Mrabt tekee Helsinkiä tunnetuksi Instagramissa, jossa hänellä on lähes 30 000 seuraajaa. Suurin osa heistä on kiinalaisia.

Opiskelija Omar El Mrabtin, 23, värikkäitä kuvia pääkaupungistamme seuraa Instagramissa lähes 30 000 ihmistä. Suurin osa heistä on kiinalaisia. Omarin seuraajamäärät ylittävät suosiossa monet pääkaupunkilaiset matkailuyritykset ja julkisuuden henkilöt.

Eniten seuraajia Omarilla on kiinalaisessa Guangzhoun kaupungissa, josta hän ei ollut aiemmin edes kuullut. Paljon seuraajia on myös Yhdysvalloissa.

– Instagramissa ei enää kilpailla parhaimmalla kuvalla Eiffel-tornista, koska se on jo nähty. Nyt kilpaillaan sillä, kuka on käsitellyt kuvan Eiffel-tornista kiinnostavimmalla tavalla. En ajattele, että värien liioittelu on kuvien vääristämistä, eihän kamerakaan toista värejä oikein. Ennemmin se on luovuuden, oman fiiliksen ja mielenkiintoisten yksityiskohtien esilletuomista, Omar pohtii.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Omar kuvaa helsinkiläisiä katuja ja liioittelee kuvissaan värejä. Se vetoaa aasialaisyleisöön, koska paikallinen kulttuuri on hyvin värikäs. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keskiluokka suuntaa nyt Helsinkiin

Omar uskoo ulkomaalaisten kiinnostuneen Helsingistä siksi, että keskiluokkaan kuuluvat turistit ovat jo ehtineet koluta Euroopasta pariisit ja berliinit. Aasialaisille matkustajille Helsinki on ollut aiemmin vain välistoppi, nyt tänne halutaan jäädä pidemmäksi aikaa.

”Aasiassa olemme kovassa nosteessa, mutta yhteistä kieltä ei ole. Siksi juuri kuvat kiinnostavat.”

– Helsinki on nyt tosi pop. Aasiassa olemme kovassa nosteessa, mutta yhteistä kieltä ei ole. Siksi juuri kuvat kiinnostavat, koska niiden kautta paikalliset pääsevät tutustumaan kaupunkiin suoraan omista kännyköistään.

Joskus turistit bongailevat maastamme yksityiskohtia, joihin suomalaisen silmä ei kiinnitä huomiota. Kun Omar opasti ulkomaalaisia bloggaajia yhteistyössä Visit Helsingin kanssa, uusiseelantilainen bloggaaja kuvasi Snapchattiinsa kerrostalojen seiniä.

– Kävi ilmi, että hän ihmetteli talojen katoille johtavia palotikkaita. Hän kyseli, vietämmekö paljonkin aikaa katoilla.

Tuhansien eurojen diilejä

Omar opiskelee Metropolian ammattikorkeakoulussa digitaalista viestintää, mutta Instagram-suosionsa myötä hän on saanut lukuisia matkailuun liittyviä yhteistyödiilejä sekä Suomesta että ulkomailta. Yhteistyöt ovat yleensä useiden tuhansien eurojen arvoisia. Pääkaupunkiseudulla Omarin asiakkaita ovat muun muassa Kauppakeskus Citycenter, Finland Tours ja useat Sokos-hotellit.

Pian Omar on lähdössä Osloon kuvaamaan esittelykuvia kaupungin kalleimmasta hotellista. Hänet on myös pyydetty päätuomariksi taiwanilaisen ravintolan valokuvauskilpailuun.

– Tuntui hitusen hämmentävältä saada tällainen yhteydenotto Taiwanista, alkuun epäilin sitä roskapostiksi. Mutta siellä he nyt markkinoivat kilpailuaan minun brändilläni ja kuvillani.

 

✨ Good Monday from Helsinki 💛✨

Henkilön Omar El Mrabt | Helsinki, FIN (@omarelmrabt) jakama julkaisu

Vitsistä suunnitelmallisuuteen

Iisalmessa syntyneen ja Jämsässä kasvaneen Omarin äiti on suomalainen ja isä marokkolainen. Omar on itsekin hieman yllättynyt Instagram-kuviensa suosiosta. Idea lähti osittain vitsistä. Luokkakaverilla oli Instassa pari sataa seuraajaa ja Omar päätti pistää paremmaksi.

– Se lähti sitten vähän käsistä, Omar naureskelee.

Osittain oli kyse tuurista. Joku lisäsi Omarin Instagram-tilin suositulle kiinalaiselle keskustelupalstalle, missä lueteltiin kiinnostavia somenimiä. Sitä kautta Omarille tulee seuraajia päivittäin lisää viitisenkymmentä, parhaimmillaan jopa 500.

”Haluan kuvillani tuottaa muille hyvää fiilistä.”

Omarin Instagram-tilin ylläpito on hyvin suunnitelmallista. Hän julkaisee kuvan siellä joka toinen päivä. Sen jälkeen hän käyttää tunnin tykkäämällä muiden käyttäjien Instagram-kuvista. Omat kuvansa hän julkaisee klo 16–19, koska silloin eurooppalaiset pääsevät töistä ja amerikkalaiset heräävät.

– Aasialaiset tosin tuntuvat löytävän minut ihan mihin aikaan vain. Haluan kuvillani tuottaa muille hyvää fiilistä. Some, varsinkin Facebook, on usein negatiivinen paikka, itse pyrin tuomaan maailmaan kuvillani ripauksen positiivisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla