Digitaalista viestintää opiskelevan Omarin äiti on suomalainen ja isä marokkolainen. Kuvat: Jussi Hellsten ja Omarin Instagram.
Digitaalista viestintää opiskelevan Omarin äiti on suomalainen ja isä marokkolainen. Kuvat: Jussi Hellsten ja Omarin Instagram.

Opiskelija Omar El Mrabt tekee Helsinkiä tunnetuksi Instagramissa, jossa hänellä on lähes 30 000 seuraajaa. Suurin osa heistä on kiinalaisia.

Opiskelija Omar El Mrabtin, 23, värikkäitä kuvia pääkaupungistamme seuraa Instagramissa lähes 30 000 ihmistä. Suurin osa heistä on kiinalaisia. Omarin seuraajamäärät ylittävät suosiossa monet pääkaupunkilaiset matkailuyritykset ja julkisuuden henkilöt.

Eniten seuraajia Omarilla on kiinalaisessa Guangzhoun kaupungissa, josta hän ei ollut aiemmin edes kuullut. Paljon seuraajia on myös Yhdysvalloissa.

– Instagramissa ei enää kilpailla parhaimmalla kuvalla Eiffel-tornista, koska se on jo nähty. Nyt kilpaillaan sillä, kuka on käsitellyt kuvan Eiffel-tornista kiinnostavimmalla tavalla. En ajattele, että värien liioittelu on kuvien vääristämistä, eihän kamerakaan toista värejä oikein. Ennemmin se on luovuuden, oman fiiliksen ja mielenkiintoisten yksityiskohtien esilletuomista, Omar pohtii.

Omar kuvaa helsinkiläisiä katuja ja liioittelee kuvissaan värejä. Se vetoaa aasialaisyleisöön, koska paikallinen kulttuuri on hyvin värikäs. 

Keskiluokka suuntaa nyt Helsinkiin

Omar uskoo ulkomaalaisten kiinnostuneen Helsingistä siksi, että keskiluokkaan kuuluvat turistit ovat jo ehtineet koluta Euroopasta pariisit ja berliinit. Aasialaisille matkustajille Helsinki on ollut aiemmin vain välistoppi, nyt tänne halutaan jäädä pidemmäksi aikaa.

”Aasiassa olemme kovassa nosteessa, mutta yhteistä kieltä ei ole. Siksi juuri kuvat kiinnostavat.”

– Helsinki on nyt tosi pop. Aasiassa olemme kovassa nosteessa, mutta yhteistä kieltä ei ole. Siksi juuri kuvat kiinnostavat, koska niiden kautta paikalliset pääsevät tutustumaan kaupunkiin suoraan omista kännyköistään.

Joskus turistit bongailevat maastamme yksityiskohtia, joihin suomalaisen silmä ei kiinnitä huomiota. Kun Omar opasti ulkomaalaisia bloggaajia yhteistyössä Visit Helsingin kanssa, uusiseelantilainen bloggaaja kuvasi Snapchattiinsa kerrostalojen seiniä.

– Kävi ilmi, että hän ihmetteli talojen katoille johtavia palotikkaita. Hän kyseli, vietämmekö paljonkin aikaa katoilla.

Tuhansien eurojen diilejä

Omar opiskelee Metropolian ammattikorkeakoulussa digitaalista viestintää, mutta Instagram-suosionsa myötä hän on saanut lukuisia matkailuun liittyviä yhteistyödiilejä sekä Suomesta että ulkomailta. Yhteistyöt ovat yleensä useiden tuhansien eurojen arvoisia. Pääkaupunkiseudulla Omarin asiakkaita ovat muun muassa Kauppakeskus Citycenter, Finland Tours ja useat Sokos-hotellit.

Pian Omar on lähdössä Osloon kuvaamaan esittelykuvia kaupungin kalleimmasta hotellista. Hänet on myös pyydetty päätuomariksi taiwanilaisen ravintolan valokuvauskilpailuun.

– Tuntui hitusen hämmentävältä saada tällainen yhteydenotto Taiwanista, alkuun epäilin sitä roskapostiksi. Mutta siellä he nyt markkinoivat kilpailuaan minun brändilläni ja kuvillani.

 

✨ Good Monday from Helsinki 💛✨

Henkilön Omar El Mrabt | Helsinki, FIN (@omarelmrabt) jakama julkaisu

Vitsistä suunnitelmallisuuteen

Iisalmessa syntyneen ja Jämsässä kasvaneen Omarin äiti on suomalainen ja isä marokkolainen. Omar on itsekin hieman yllättynyt Instagram-kuviensa suosiosta. Idea lähti osittain vitsistä. Luokkakaverilla oli Instassa pari sataa seuraajaa ja Omar päätti pistää paremmaksi.

– Se lähti sitten vähän käsistä, Omar naureskelee.

Osittain oli kyse tuurista. Joku lisäsi Omarin Instagram-tilin suositulle kiinalaiselle keskustelupalstalle, missä lueteltiin kiinnostavia somenimiä. Sitä kautta Omarille tulee seuraajia päivittäin lisää viitisenkymmentä, parhaimmillaan jopa 500.

”Haluan kuvillani tuottaa muille hyvää fiilistä.”

Omarin Instagram-tilin ylläpito on hyvin suunnitelmallista. Hän julkaisee kuvan siellä joka toinen päivä. Sen jälkeen hän käyttää tunnin tykkäämällä muiden käyttäjien Instagram-kuvista. Omat kuvansa hän julkaisee klo 16–19, koska silloin eurooppalaiset pääsevät töistä ja amerikkalaiset heräävät.

– Aasialaiset tosin tuntuvat löytävän minut ihan mihin aikaan vain. Haluan kuvillani tuottaa muille hyvää fiilistä. Some, varsinkin Facebook, on usein negatiivinen paikka, itse pyrin tuomaan maailmaan kuvillani ripauksen positiivisuutta.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.