Länsifriisein saariketjun suurin helmi Hollannin Texel tarjoaa ainekset monipuoliseen lomaan.

Saarelle saavuttuamme pyöräilimme aluksi noin kolmen kilometrin päässä satamasta sijaitsevaan De Koogin kylään. Kylän erottaa Pohjanmerestä vain kaksi kapeaa dyyniketjua, ja upeat hiekkarannat odottavat lyhyen kävelymatkan päässä. Perheemme suosikiksi kohosi ympäristöasioiden informaatiokeskus, EcoMare. Siellä pääsee seuraamaan läheltä Pohjanmeren hylkeitä.

Suojaa lampaille
Texelin yleisin asukas on lammas. Lampaat ovat ulkona myös talvisin, joten niiden villa on erittäin tuuheaa. Pelloilla kohoavat vinokattoiset lammassuojat, schapenboet, joihin varastoitiin ennen heinää ja olkia. Jos saarella eksyy, suojien avulla voi suunnistaa. Saarilla tuulee yleensä lännestä, ja rakennusten suora seinämä osoittaa kohti itää.

Kattaus linnuille
De Cocksdorpin kylän majakka hehkuu horisontissa iloisen punaisena. Tie sinne kulkee pitkin mereltä vallattua peltomaata. De Cocksdorpissa kuljeskelimme pitkin laskuveden paljaaksi jättämää hiekkarantaa.

Dyynialueen luontopolulla korviimme kantautui siipien läiske. Merilokkien ja hanhien lisäksi alueella voi bongata harvinaisempiakin lajeja. Kaikkiaan saarella on tavattu yli 300 lintulajia, joista useimmat pesivätkin siellä.

Herkkuja jokaiselle
Texeliläisen lampaan liha on maittavaa, sillä merisuolan höystämä heinä antaa siihen herkullisen aromin. Lapsiperheen suosikkeja ovat pannukakut, joita texeliläisissä ravintoloissa on tarjolla erilaisin täyttein.

Siellä täällä tien poskessa nököttää myyntipöytiä, joilla on tarjolla hedelmiä, vihanneksia, kananmunia, hilloa tai kukkia. Myyjää ei kannata odotella, sillä Texelissä uskotaan yhä ihmisen rehellisyyteen. Hinnat on raapustettu pahvinpalaseen ja maksun voi jättää pöydällä olevaan lippaaseen.

Pyörällä pääsee
Pyöräily Texelissä on lapsiperheellekin turvallista ja vaivatonta. Saari on pieni, yhdeksän kilometriä leveä ja 24 kilometriä pitkä, ja hyvin tasainen. Pyörän vuokraaminen on edullista, 15-25 euroa viikko.

Teksti ja kuva: Jaana Pylväläinen

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 2/2007

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.