Ota huhmare. Survo siinä sekaisin intialaisia ja kiinalaisia makuja, kreolien sekä ranskalaisten ruokakulttuuria. Tarjoile kuumana ja kauniina.

Kookos-katkarapu-vartaat & mangosalsa
Valmistusaika 30 minuuttia
Mangosalsa
noin 200 g pakastettua tai säilöttyä mangoa
1 mieto chili
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
sokeria
limettimehua
Vartaat
16 kuorittua jättikatkaravunpyrstöä
½ tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
2 (luomu)limettiä
1 valkuainen
2 dl kookosraastetta tai -hiutaleita
2–3 rkl (seesami)öljyä

Survo puolet mangosta haarukalla ja sekoita ­joukkoon silputtu chili ja inkivääri. Mausta sokeri­ripauksella ja limettimehulla. Pese limetit hyvin ja leikkaa 16 lohkoksi. Pujota vuorotellen neljä katkaravunpyrstöä ja neljä limettilohkoa joka vartaaseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Vatkaa valkuainen kevyesti vaahdoksi ja pyöräytä joka varras vaahdossa. Ripottele vartaille kookos ja paista ne kuumassa öljyssä minuutin tai parin verran molemmilta puolilta. Jaa lautasille ja tarjoa mangosalsan kanssa.

Broileri-kikhernecurry
Valmistusaika noin 40 minuuttia
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 chiliä
400 g broilerinfileetä
1 rkl raastettua, tuoretta inkivääriä
2–3 rkl kirkastettua voita (ghee) tai öljyä
1 tl (tummia) sinapinsiemeniä
1 tl kurkumaa
½ tl jauhettua korianteria
½ tl jauhettua juustokuminaa (jeeraa)
1 tl garam masalaa tai intialaista mausteseosta
3 dl kanalientä
pieni tlk (160 ml) kookosmaitoa
suolaa ja pippuria
1 tlk (noin 400 g) säilöttyjä kikherneitä
2 rkl silputtua tuoretta korianteria
1–2 rkl sitruunamehua

Kuori ja silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Viipaloi chilit. Leikkaa broileri kuutioiksi. Kuumenna rasva tilavalla pannulla ja paista ­sipuleita muutama minuutti koko ajan sekoitellen. Lisää broileri, valkosipuli, chili ja inkivääri. Mausta ja jatka paistamista muutama minuutti. Kaada sekaan kanaliemi sekä kookosmaito, maista ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Hauduta kannen alla, miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Valuta ja huuhtele kikherneet. Sekoita ne curryn sekaan ja jatka kypsentämistä vielä 5 minuuttia. Ripottele pinnalle korianteri ja pirskottele lopuksi limettimehua. Tarjoa naanleivän kanssa.

Mangotryffelit
Valmistusaika 40 minuuttia + liotus 2 tuntia
100 g kuivattua mangoa
250 g marsipaania tai mantelimassaa
1 rkl hunajaa
noin 125 g mantelirouhetta
2 rkl ruusuvettä tai sitruunamehua
noin 150 g kookosjauhoa tai -hiutaleita
150 g tummaa suklaata
2–3 rkl kuohukermaa

Laita mangot kulhoon ja kaada päälle noin 2 dl kiehuvan kuumaa vettä. Anna pehmentyä noin 2 tuntia. Valuta ja silppua mangot. Pane silppu monitoimi­koneen kulhoon. Murenna päälle marsipaani. Pane kulhoon myös hunaja, mantelirouhe ja ruusuvesi. Soseuta ­ainekset. Siirrä tahna toiseen kulhoon ja sekoita joukkoon kookos­jauhoa, kunnes saat pehmeän ja helposti ­muotoiltavan massan. Muotoile massasta pieniä ­konvehteja ja nosta ne pieniin karamellivuokiin. Annoksesta syntyy noin 40 kappaletta. Sulata suklaa kerman kanssa varovasti koko ajan sekoittaen. Anna jäähtyä ja lisää nokare suklaata joka ­konvehdille. Koristele halutessasi sokerikukkasin.

Reseptit neljälle. Teksti Marita Suontausta, kuvat Lehtikuva, Istockphoto.

Lue koko juttu juomasuosituksineen Matkaopas-lehdestä 1/2011.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.