Tallinnan vanhankaupungin kaduille on ilo eksyä. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Tallinnan vanhankaupungin kaduille on ilo eksyä. Kuva: Shutterstock

Lähiloma houkuttaa, kun rahaa tai aikaa ei ole hukattavaksi. Nämä Tallinnan, Tukholman ja kotimaan helmet kannattaa muistaa.

Tallinna

Suomen Viron-instituutin johtajan Anu Laitilan Tallinnassa syödään hyvin myös pienellä budjetilla.

Syö & nautiskele

Leib Resto & Aed. ”Perheemme suosikkiravintola on Leib Resto & Aed, virolainen gourmet-keittiö. Viemme sinne usein myös vieraamme. Kesäisin varaamme pöydän ulkoa, jotta lapset saavat samalla leikkiä ja juosta. Toinen mutkaton suosikkimme on ravintola Salt. Syön kasvispainotteisesti, mutta Saltin haudutettua hirveä en voi vastustaa.”

Leib, Uus 31

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Salt, Vase 14

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Art Priori ja Pegasus. ”Ravintola Art Priori oli kaikessa neroudessaan unohtumaton kokemus. Seuraavaksi haluan kokeilla ravintola Noan vähän fiinimmän puolen, keittiömestarin salin, jota useat ystäväni ovat kehuneet.

Pienemmällä budjetilla suuntaan kantapaikkaani Pegasukseen, joka sijaitsee samassa talossa Suomi-instituutin kanssa. Pegasuksen leipä on kaupungin parasta.

Myös huippusuositun Rataskaevu 16:n annokset ovat varsin huokeita.”

Art Priori, Olevimägi 7

Pegasus, Harju 1

 

Kehrwiederin kahvilat. ”Kehrwiederin ja Revalin kahviloita löytyy eri puolilta kaupunkia. Kehrwiederin suklaa on kuin unelma. Suosittelen myös lähtemään vanhankaupungin ulkopuolelle Kalasadaman kahvila Klausiin. Sen kyljessä sijaitsee verraton designmyymälä.”

Klaus, Kalasadama 8

Koe elämys

Treff-festivaali. ”Virolaiset ovat todellista kulttuurikansaa. Teattereissa ja konserteissa käyvät kaikenlaiset ihmiset. Minulla on kaksi alle kouluikäistä lasta, ja suosin siksi tapahtumia, joihin voin ottaa 6-vuotiaan mukaan – kuten balettiin.

Visuaalisen teatterin Treff-festivaalilla kesäkuussa on lukuisia kansainvälisiä esityksiä, joista osa sopii lapsille.”

Kiertele

Kotikadut. ”Vanhankaupungin kadut Pikk ja Lai ovat suosikkipaikkojani Tallinnassa. Asumme siellä päin, ja alue on minulle rakas.

Terveydenhoidon museo Lai-kadulla on kiehtovin museo, jossa olen koskaan käynyt – mielettömän hauska ja monipuolinen katsaus ihmiskehon ihmeisiin!”

Tervisehoiu museum, Lai 30

Pirittan rannat. ”Kesällä kannattaa suunnata meren ääreen, joko Pirittaan tai Stroomin rannoille. Vuoden päästä kesällä Maarjamäen linnan historiallisessa museossa on esillä suurnäyttelymme, Anna Kortelaisen ja Pekka Toivasen kuratoima upea 100 esinettä Suomesta.”

Pirita tee 56

Shoppaile

Telliskiven designmyymälät. ”Telliskiven pop up -designmyymälät ovat uniikkeja. Ne myyvät paikallisten taiteilijoiden tuotteita. Telliskivessä on myös useita kivoja ravintoloita. F-hoone lienee tunnetuin.”

Telliskivi 60a

 

Tukholman Gamla Stanista löytyy aina jotain uuttakin. Kuva: Shutterstock

 

TUKHOLMA

Suunnittelija Tiia Vanhatapion Tukholmassa maistuu gluteeniton pizza ja moderni vietnamilainen.

Syö & nautiskele

Nyfiken Gul. ”Tällä hetkellä suosikkipaikkojani ovat puistot, rannat ja ihanat kahvilat puistojen siimeksessä. Jos on aikaa, kannattaa kävellä pois keskustasta. Loistava ulkoilmaravintola Nyfiken Gul grillaa itse uusia perunoita ja kalaa, ja taustalla soi todella hyvä jazz. Täydellinen paikka. Läheltä pääsee myös uimaan.”

Hammarby Slussväg 15

Minh Mat. ”Jos tykkää vietnamilaisesta, Minh Mat Vasastanin kaupunginosassa on ihan ykkösmesta. Sairaan hyvää, tuoretta, modernia ja aitoa vietnamilaista. Pöytää on todella vaikeaa saada, ja aina pöytiä ei varata edes paikan päältä kysymällä. Olemme kerran onnistuneet.”

Odengatan 94

Giro. ”Maailman parhaat gluteenittomat pizzat. Minulla on keliakia ja olen muutenkin ruokanihilisti, mutta täällä
on maailman paras pizzapohja – kuin täydellisen rieskan ja erittäin hyvän sitkoleivän sekoitus.”

Sveavägen 46

Mäster Anders. ”Jos syö lihaa, tämä vuonna 1905 perustettu paikka on ykkönen. Täältä saa kaupungin parasta äppelmustia eli
omenamehua.”

Pipersgatan 1

Mellqvist Kaffebar. ”Suosikkikahvilani on lähellä meitä, ja sinne voi tuoda koiran. Hyvä pöhinä ja palvelu, loistavat kahvit ja gluteenittomat jyväsämpylät. Kannattaa mennä, jos haluaa katsella boheemeja tukholmalaisia tai fiilistellä ja lukea kirjaa.”

Hornsgatan 78

Åhlénsin ravintola. ”Tukholma on täynnä kaikkea, mutta jos ei jaksa mennä minnekään, Åhlénsin ravintola on ihan loistava. Musta hevonen!”

Shoppaile

Grandpa. ”Yksi suosikkivaatekaupoistani on Grandpa Kungsholmenilla. Se myy kaikkea ruotsalaisista merkeistä sisustustavaroihin. Samassa tilassa on hyvä ravintola.”

Fridhemsgatan 4

A Place. ”Täällä saa yhdellä silmäyksellä kuvan kaikista ruotsalaisista nykysuunnittelijoista ja -merkeistä.”

Långholmsgatan 19, Götgatan 36 ja Norrlandsgatan 11

Kiertele

Karlbergs slott. ”Minua puhuttelevat paikat, joilla on menneisyys. Tukholmasta löytyy aina ylläreitä – ihania sisäpihoja, 1600–1700-luvun tupia, joissa on kahviloita.

Karlbergin kanaalin varrella, lähellä Kungsholmenin-kotiamme on Karlbergin linna ja sen takana ihana puisto ja 1700-luvun huvimaja. Se on maaginen paikka.”

Karlbergs slottsväg 1

Gröna Lundin keikat. ”Ennen matkaa kannattaa tsekata Gröna Lundin keikat. Siellä esiintyy tänä kesänä järjetön määrä hyviä bändejä, joita pääsee katsomaan huvipuistorannekkeen hinnalla. Linnanmäki voisi ottaa oppia.”

Kesä-Suomi on täynnä herkkuja!

Helsinki

Kahvila Suvanto. Vallilassa sijaitseva kahvila tunnetaan erityisesti aamupuurostaan, joka haudutetaan huolella. Kävele perille tunnelmallisen Puu-Vallilan läpi ja nauti kiireetön aamiainen.

Suvannontie 8

Trillby & Chadwick. Kaupungin ensimmäisessä salakapakassa on juuri sellainen tunnelma kuin kuuluu: patinoitunut sisustus, himmeä valaistus ja levylautasella jazzia. Tarkkaa sijaintia ei, tietenkään, kerrota. Sisään löytää tarttumalla salaiseen oveen ja soittamalla eteisen ovipuhelinta. Drinkit ovat tyyriitä mutta erinomaisia. Täydellinen paikka käydä (oikeasti) vain yksillä.

Katariinankatu

Roomage Vintage Interiors ja Cafe Kokko. Roomage myy rosoista vintagea, kuten teollisuuslamppuja, opetustauluja ja vanhoja kalloja. Hillitymmän tyylin ystävä voi löytää liikkeestä unelmiensa designhuonekalun. Samassa tilassa sijaitsee Cafe Kokko, jonka raakakakut näyttävät pieniltä taideteoksilta.

Kalevankatu 31 A

Löyly. Jasper Pääkkösen ja Antero Vartian masinoiman ”miljoonasaunan” arkkitehtuurista ei ole tingitty, ja kaikki on toteutettu mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Kahden puusaunan lisäksi Löylyssä on savusauna, ravintola ja meren ylle levittäytyvä terassi.

Hernesaarenranta 4

Porvoo

Pariisin Ville saattaa olla Suomen söpöin hotelli. Elegantti tunnelma ja lähituottajien herkuista kasattu aamiainen, jonka saa tilata huoneeseen (samppanjan kera). Täydellinen kohde romanttiselle viikonloppuretkelle.

Jokikatu 43

Forssa

Ovensa sulkeneen ravintola Köökin taustavoimat ovat avanneet Forssaan uuden lähiruokaravintolan. Vispilän listalla on muun muassa päivän kalaa ja härkäpapuhummusta. Arkipäivisin kotiruokalounas kympillä.

Hämeentie 11

Somerniemi

Somerniemen kesätori kokoaa lauantaisin yhteen lähiseudun asukkaat ja kesämökkeilijät. Istahda torikahveille tai kolua kirppiskojut.

Helsingintie 1515

 

Hailuoto on ihana! Kuva: Shutterstock

 

 

Hailuoto

Jo lauttamatka Hailuotoon on elämys. Parhaimmillaan saaren karusta luonnosta saa nauttia lähes yksinään. Kauniin Marjaniemen hiekkarannan ympärillä järjestetään 1.–3.7. kulttuurifestivaali Bättre Folk.

Heinola

Idyllinen vohvelikahvila Cafe Harju sijaitsee yli satavuotiaassa jugend-huvilassa kivenheiton päässä torilta. Mieli lepää miljöössä, ja vohvelit sulavat suussa. Cafe Kailaksen katetulla koskenrantaterassilla maistuvat kotitekoiset kakut.

Cafe Harju, Harjupuisto

Cafe Kailas, Siltasaari 1

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla