Janni on asunut Turkin Alanyassa kymmenen vuotta.
Janni on asunut Turkin Alanyassa kymmenen vuotta.

Nelosen Matkaoppaat-sarjasta tuttu Janni ei pelkää asua Turkissa, mutta pienten lastensa kanssa hän ei enää väkijoukkojen keskelle mene.

Matkaoppaat-sarjan Janni vastaa puhelimeen kotoaan Turkin Alanyassa. Lämpömittari on kohonnut 40 asteeseen ja aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta, joten Janni ja hänen kaksi pientä lastaan viettävät iltapäivää sisällä viileässä.

– Täällä on nyt niin kuuma, ettei edes altaalla pysty lasten kanssa olemaan.

Vaikka Alanyan taivas näyttää parastaan  ja meneillään on vilkkain turistisesonki, on kaupunki edellisiin kesiin verrattuna hiljainen. Varsinkin venäläisturistit ovat Turkin ja Venäjän kiristyneiden välien takia kaikonneet täysin.

– On tosi hiljaista verrattuna muihin kesiin. Yli 90 prosenttia venäläisturisteista puuttuu, ja se näkyy paikallisten elinkeinossa, Janni huokaa.

Hänet muistetaan Nelosen Matkaoppaat-sarjasta, jossa Janni oli mukana kahdella ensimmäisellä kaudella. Nykyään hän on kotona 4-vuotiaan tyttärensä ja 5-vuotiaan poikansa kanssa. Jannin turkkilaismies pyörittää matkamuistoliikettä.

”Olimme lasten kanssa samalla kentällä, kun viimeksi kävimme Suomessa. Kyllä se laittoi ajattelemaan.”

Osa turisteista taas puuttuu puhtaan pelon vuoksi.Turkkiin vuoden aikana tehdyt iskut pelottavat turisteja siinä määrin, ettei suosikkikohteeseen ole varattu matkoja entiseen tapaan.

– Ymmärrän kyllä turistien pelon, mutta en jaa sitä itse,  Janni sanoo tyynesti.

Siitäkään huolimatta, että viimeisin isku Atatürkin lentokentälle kosketti perhettä erityisen läheltä.

– Olimme lasten kanssa samalla kentällä, kun viimeksi kävimme Suomessa. Kyllä se laittoi ajattelemaan. Kun Turkissa on tapahtunut iskuja, monet ovat sanoneet, että muuttakaa Suomeen. Vaikea se on kuitenkin omasta kodista lähteä.

Nelosen Matkaoppaat kuvasi ensimmäisillä kausillaan Deturin matkaoppaiden arkea Turkin Alanyassa. Janni on kuvassa oikealla. Kuva: Jannin kotialbumi
Nelosen Matkaoppaat kuvasi ensimmäisillä kausillaan Deturin matkaoppaiden arkea Turkin Alanyassa. Janni on kuvassa oikealla. Kuva: Jannin kotialbumi

Ei enää väkijoukkojen keskelle

Janni myöntää, että terve itsesuojeluvietti on nykyään mukana, kun hän liikkuu lasten kanssa kaupungilla.

– En esimerkiksi mene lasten kanssa suurten väkijoukkojen keskelle. Ymmärrän turistien huolen, sillä he liikkuvat paljon pääkaduilla ja paikoissa, joissa on paljon ihmisiä. Itse ei tule liikuttua niin paljon keskustassa, sillä emme kuitenkaan elä täällä turistin arkea, Janni pohtii.

Kun Janni lähtee lastensa kanssa ulos, he menevät yleensä isänäidin tai isän siskon luo kyläilemään, puistoon leikkimään, altaalle polskimaan tai Suomi-kerhoon tapaamaan ystäviä.

– Elämme täällä Alanyassa hyvin normaalia elämää. Hysteria ja pelko eivät siihen kuulu.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.