Uusi Matkaopas ilmestyy tilaajille tänään -- entistä ehompana. Lehtipisteissä se on keskiviikkona. Lähde nojatuolimatkalle maapallon ympäri!

Matkaoppaan tammi--helmikuun numero ilmestyy tilaajille tänään 14.1. Lehtipisteissä se on keskiviikkona. Lähde nojatuolimatkalle maapallon ympäri!

Uudistuksen huomaa heti, kun ottaa lehden käteensä: selkämyksen liimasidonta tekee siitä aikaisempaa ryhdikkäämmän ja miellyttävämmän käsitellä. Sellainen Matkaopas on tästä eteenpäin.

Uutta sisällössä on entistä raikkaamman visuaalisen ilmeen lisäksi laaja kaupunkiopas. Istanbulissa pitkään asunut toimittaja Reeta Paakkinen johdattaa ensi askelista pintaa syvemmälle kaupunkiin, jossa Eurooppa ja Aasia kohtaavat.

Istanbul tarjoaa hyviä ostosmahdollisuuksia, taidetta ja designia sekä juhlia vuorokauden ympäri. Mausteena on bysantin ihmeitä ja ottomaanien loistoa.

Uutta on myös Pallo hallussa -palsta, johon olemme koonneet lukijakysymykset sekä matkaterveyttä ja -turvallisuutta koskevat ajankohtaiset asiat. Esittelemme myös matkailijalle välttämättömiä uutuustarvikkeita sekä reissaajalle hyödyllisiä älypuhelinsovelluksia, appseja.

Emme ole ennen luodanneet maailman kaupunkeja ammatikseen matkustavan näkökulmasta -- sen teemme uudessa sarjassa. Tammikuun numerossa Aurinkomatkojen myynti- ja markkinointijohtaja Anna Salmi paljastaa, mitkä ovat hänen suosikkinsa New Yorkissa.

Hurmaavilla pikku saarilla on yllättävän paljon yhteistä, vaikka ne sijaitsevat eri puolilla maapalloa. Meksikon Ilha Holbox ja Kreikan Hydra ovat molemmat viehättäviä ja rauhallisia piilopaikkoja, joissa voi aidosti harjoitella laiskottelun taidetta.

Kylmäksi ei myöskään jätä tuttu Las Palmas, josta yhä löytyy vähemmän tuttuja mutta koluamisen arvoisia kulmia.

Miltä tuntuisi viettää neljä ihanaa yötä Venetsiassa tai tehdä rosoinen kiertomatka Boliviassa? Lue uusi Matkaopas niin tiedät, kumpi on sinun juttusi -- vai ovatko molemmat.

Päätoimittaja Pirkko Puoskari on jälleen luotaillut alkavan vuoden matkailutrendejä. Applikaatiot, hyperjumbo ja ekoluksus ovat löydöistä vinkeimmät, mutta on niitä muitakin!

Chanelin muotiguru Karl Lagerfeldin jalanjäljissä liikutaan Pariisissa. Uutisvuoto-juontaja Baba Lybeck kertoo, missä kaupungeissa hän mieluiten piipahtelee. Jaakko Selin seikkailee pettämättömään tyyliinsä, tällä kertaa Välimeren-risteilyllä.

Ympäristösuunnittelija ja Yhdysvaltain suurlähettilään puoliso Cody Oreck johdattelee helsinkiläiseen jugend-arkkitehtuuriin, johon hän ihastui heti Suomeen saavuttuaan.

Huuruavaa kyytiä tarjoavat Sallan öiset pororetket, joiden aikana metsästetään revontulia -- ne ovat tänä talvena upeimmillaan pitkästä aikaa.

Tallinnan on lähellä mutta kuitenkin ulkomailla. Mikko Takala johdattaa rakkaan naapurin vähemmän tuttuihin mutta sitäkin kiinnostavampiin ruokapaikkoihin.

Entä mitä ovatkaan percebesit, joita kotirouvat pyytävät henkensä kaupalla Pohjois-Espanjassa? Lue uusi Matkaopas, niin tiedät.

Kuva: Meksikon Ilha Holbox

Mitä pidät
uudistuneesta
Matkaoppaasta?
Soita, kirjoita, lähetä sähköpostia tai anna palautetta netissä

P.S. Matka 2013 -messut pidetään ensi viikonvaihteessa Helsingin Messukeskuksessa. Matkaoppaan osastot ovat 6b100, 6f71 ja 6k130. Tervetuloa! Matkaoppaan messukisassa arvotaan kahden hengen kaupunkiloma Barcelonaan, Roomaan ja Berliiniin. Osallistua voi netissä, messuilla tai postikortilla. Lue lisää Matkaoppaan numerosta 1/2013.

 

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.