Uusi Matkaopas-lehti näyttää hieman erilaiselta kuin ennen. Kaikkea emme ole myllänneet nurin, mutta lehden ulkoasu on raikastunut ja sisältöön on tullut uudenlaisia juttuja ja palstoja.

2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen lensi yli ääntä nopeammin. Tämä totuus jymähti päähäni vasta äsken, kun luin listaa tuona ajanjaksona jalansijaa saaneista keksinnöistä.

Matkailijaa niistä ilahduttavat varsinkin digikamera, gps-laite, älypuhelin ja usb-muistitikku. 2000-luvun alkukymmenellä meitä parkittiin myös poikkeuksellisen monilla katastrofeilla. Tsunameista emme olleet kuulleetkaan ennen tapaninpäivää 2005.  Tuhkajumi oli viime vuoden uudissana. Tänä vuonna singahtavat taivaalle ensimmäiset avaruusturistit.

Kun toiset hinkuvat maailman ääriin ja vielä kauemmas, toiset etsivät elämyksiä aivan läheltä. Onko ensi kesän luomuhitti lammasloma Kolilla? Lisää matkailun trendejä Matkaoppaan numerossa 1/2011, sivulla 58.

MATKAOPAS-LEHTI näyttää nyt hieman erilaiselta kuin ennen. Kaikkea emme ole myllänneet nurin, mutta lehden ulkoasu on raikastunut ja sisältöön on tullut uudenlaisia juttuja ja palstoja. Lisää uusia kujeita on luvassa kevään mittaan.

Lehden aloittavaan uuteen kuvajuttuun poimimme jatkossa kaikkein ajankohtaisimmat matkatärpit. Parasta juuri nyt ovat eksoottinen Panama, jylhänkaunis Teneriffa ja sinkkumatkailijaakin hellivä, edullisia talvihintoja tarjoava Budapest. Käännä sivua ja unelmoi itsesi perille!

Tietämystään jakavat aktiiviset lukijat  ovat Matkaoppaan suola. Nyt lukijoiden omat matkatarinat ja suositukset saavat enemmän näkyvyyttä: kokoamme ne omaan osastoonsa Viidakkorumpu-logon alle. Nimellä on kaikupohjaa: tutkimusten mukaan te Matkaoppaan lukijat olette juuri niitä tietopankkeja, joilta tutut ovat tottuneet saamaan erinomaisia matkavinkkejä.

HALUAMME PALVELLA suomalaista matkailijaa entistä paremmin. Tiedämme esimerkiksi, että yhä useampi haluaa lomaansa lisämausteita. Tämän lehden Thaimaa-juttumme innostaa loikkaamaan palmurannoilta hetkeksi aivan toiseen maailmaan, Pohjois-Thaimaan heimokyliin. Thaimaassa elämysretkeily on yllättävän helppoa ja edullista.

AJAN HERMOLLA on myös lehden tärkein hyötyjuttu. Yhä useampi meistä miettii, voisiko tuntemattomat ihmiset päästää kotiinsa ja majoittua samalla itse heidän kotiinsa. Ajatus houkuttelee, sillä kodinvaihto tarjoaa muhkeat säästöt matkakassaan.

Tästä numerosta alkaa myös uusi mehevä kaupunkijuttujen sarja. Mikko Takala, armoitettu herkkusuu, poimii plakkariinsa kiinnostavimpien lomakaupunkien parhaat ruokapaikat. Tässä numerossa Mikko syö Amsterdamissa, ensi kerralla Lontoossa.

Myös Matkaoppaan kotimaan sivut saivat uutta ilmettä, ja etsimme kotimaan mansikkapaikkoja entistä tiheämmällä seulalla. Palstan uusi nimi on Koivu&Tähti.  Hyvät vihjeet ovat tervetulleita.

MATKAOPAS ON NYT entistä hauskempi, ajankohtaisempi ja hyödyllisempi ideapaketti kaikille matkailun edelläkävijöille – ainakin omasta mielestämme. Omakehulla ei kuitenkaan pitkälle pötkitä: vain teidän mielipiteillänne on merkitystä.

Teidät tuntien voin onneksi luottaa siihen, että palautetta tulee tuutin täydeltä. Kiitokset siitä jo etukäteen, ja kutkuttavan jännittäviä matkoja niin maailmalla kuin kotisohvalla!

Pirkko Puoskari
päätoimittaja

Matkaopas 1/2011 pääkirjoitus

Kuva Thaimaasta, Istockphoto

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.