Viikonlopun kestävät Matka 2012 -messut ovat aikaisempaa isommat. Uudet järjestelyt ovat raikastaneet ilmettä. Tilaa on runsaasti niin näytteilleasettajille kuin yleisöllekin.

Viikonlopun kestävät Matka 2012 -messut ovat aikaisempaa isommat. Uudet järjestelyt ovat raikastaneet ilmettä. Tilaa on runsaasti niin näytteilleasettajille kuin yleisöllekin.

Edellisvuosiin verrattuna messuilla on nyt roppakaupalla enemmän avaruutta. Messukeskuksen uusi lisäsiipi, halli numero seitsemän, on myös näytteilleasettajien käytössä.

Se näkyy aikaisempaa leveämpinä käytävinä ja hienompina messurakennelmina. Vaikuttaa siltä, että näytteilleasettajat ovat oikein kilpailleet siitä, kenellä on komein ja luovin ständi.

Samassa kuutos- ja seiskahallin muodostamassa tilassa on nyt myös kotimaa, joka oli ennen ”eristettynä” ykkös-, kakkos- ja kolmoshalliin. Niihin ovat vuorostaan siirtyneet yläkerrasta Caravan-messut.

Ratkaisua voi pitää onnistuneena. Kaikki nähtävä, kuultava, maistettava ja haistettava on kätevästi samassa hallikokonaisuudessa. Aikaisempia vuosina tutuiksi käyneet kuviot ovat kokeneet virkistävän remontin. Tuntuu kuin kävisi aivan uusilla messuilla.

Mittavilla puitteilla on varjopuolensa: etäisyys hallin laidalta toiselle on melkoinen, joten messupäivään kannattaa valita hyvät jalkineet. Askeleita kertyy.

Järjestäjiä voi kritisoida käytävien ja osastojen merkinnöistä. Osoitteet ovat niin pieninä kyltteinä, että niitä joutuu etsimällä etsimään. Käytävien kirjainkoodit voisivat myös olla isolla planketilla vaikka katosta riippumassa.

Kannattaa tutkia etukäteen messuopasta ja hallikarttaa ja tehdä ainakin karkea kulkusuunnitelma. Muuten tunnit voivat loppua kesken.

Kartta ja messuopas löytyvät täältä:

http://web.finnexpo.fi/Sites1/Matka/Kavijat/Sivut/default.aspx

Toki ne saa myös painettuna versiona paikan päältä entiseen tapaan.

Teksti ja kuva Hannu Nieminen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.