Väkeä virtaa lupaavaan malliin Matka 2013 -messuille Helsingin messukeskukseen. Mukana on ennätykselliset 80 maata.

Matkamessut on jokavuotinen sosiaalinen tapahtuma, jonne saavutaan taipaleenkin takaa. Hauskasti messujen teema onkin tänä vuonna Social Journey -- matkalla on kasvot.

Mukana on peräti 80 maata, mikä on kahdeksan enemmän kuin viime vuonna. Uudet maat ovat varsin kiinnostavia: Chile, Serbia, Reunion, Sudan, Nicaragua, Jamaika ja Anguilla.

Varsinkin Sudania voi pitää tosi eksoottisena. Sinne matkoja järjestää italialaisen Maurizio Levin perustama Italian Tourism Company.

Yleinen huomautus kuitenkin kuuluu, että turvallisuutilanteesta maan eri osissa kannattaa olla selvillä sekä ennen matkaa että sen aikana.

Palaavia maita ovat Botswana, Etelä-Amerikka, Marokko, Tanska ja Gambia.

Eikä pidä unohtaa laajaa ja monipuolista kotimaanosastoa, joka nykyisin nivoutuu sulavasti yhteen muun maailman kanssa isossa hallissa.

  

 

 

 

 

 

 Jos eksyy standien sokkeloihin, kannattaa etsiä 
 vihreätä palloa pitelevä tyttö tai poika. 
 He ovat messuilla neuvomassa kävijöitä.

 

Messujen teema Social journey näkyy paitsi puhujalavojen tietoiskuissa myös muodikkaassa bloginurkkauksessa, jossa voi itsekin harjoittaa tätä some-maailman kuninkuuslajia.

Netti on rantautunut matkailuun rytinällä, mutta ”emme voi vielä pakata itseämme sähköpostin liitteeksi ja lähettää maailmalle”, kuten Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Tuomo Meretniemi totesi messujen tiedotustilaisuudessa.

Hän tarkoitti, että jos reissuun halajaa, sinne on edelleen fyysisesti lähdettävä. Mikä tietenkin on koko kupletin juoni: nähdä omin silmin, haistaa omalla nenällä, kuulla omilla korvilla.

Sen sijaan että surffailisi olohuoneensa nurkassa läppärillä tai tabletilla, suuri joukko matkailun ystäviä ottaa joka vuosi jalat alleen ja saapuu messuille näkemään, kuulemaan ja kokemaan.

Tapaamaan tuttuja ja kyselemään maastaan, hotellistaan, ruokakulttuuristaan tai palveluistaan ylpeitä matkailun ammattilaisia, jotka ovat vaivautuneet tänne pakkaseen kaikista ilmansuunnista.

Jos siis haluaa konkreettisesti nähdä matkailun kasvot, se onnistuu paitsi reissussa myös messuilla.

Monet kävijöistä myös tekevät matkavarauksen messuilla. Siksi tuntuukin haikealta, että suurimmista suomalaisista matkanjärjestäjistä Finnmatkat ja Tjäreborg olivat jättäytyneet tällä kertaa pois.

Nähtäväksi jää, millaisia vaikutuksia ratkaisulla on. Joka tapauksessa heidät voi toivottaa sydämellisesti takaisin ensi vuonna.

• Matka 2013 -messut Helsingin messukeskuksessa. Avoinna pe klo 19:ään, la klo 10--18 ja su klo 10--18. Sisäänpääsy 16 €.

www.matkamessut.fi

Teksti ja kuvat  Hannu Nieminen

 

 

 

 

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.