Hirveä matkakuume – mutta reissut maksavat maltaita. Konstit ovat onneksi monet, kun aurinkoon on päästävä.

Shutterstock

Nelihenkinen perhe haluaa matkustaa Thaimaahan maaliskuun puolivälissä. Viikon matkat maksavat keskimäärin 1 300 euroa per henkilö. Käteisellä ja ilman mahdollisia lapsialennuksia koko porukan reissu maksaisi 5 200 euroa.

1. Osamaksulla pelivaraa

Kun matkan ostaa osamaksulla, reissuun pääsee käsiksi jo pienellä säästöllä. Esimerkiksi Aurinkomatkojen Aurinkotilillä voi saada luottoa jopa 4 000 euroa, ja tiliin kuuluu myös luottokortti. Kortilla voi maksaa varsinaisten matkakulujen lisäksi esimerkiksi ostoksia Helsinki-Vantaan lentokentän myymälöissä ja retkiä perillä kohteessa. Maksuaikaa luotolle on 11–12 kuukautta.

Aurinkotilin todellinen vuosikorko on 19,48 prosenttia. Neljän hengen Thaimaan-matka 1 200euron käteismaksulla ja 4 000 euron luotolla maksaisi 12 kuukauden maksuajalla 5 979 euroa.

Luottoa saa myös muilta matkanjärjestäjiltä. Tjäreborgin 4 000 euron lomaluoton todellinen vuosikorko on 17,8 prosenttia. Sillä Thaimaan-matkan hinnaksi vuoden maksuajalla tulisi 5 912 euroa.

2. Luotolla lomalle

Pankit myöntävät asiakkailleen monenlaisia vakuudettomia käyttö- ja joustoluottoja. Niiden vuosikorko jää usein osamaksusopimuksia alhaisemmaksi, ja maksuohjelmatkin ovat joustavia. Esimerkiksi Nordean avainasiakkaana 4 000 euron joustoluotolla ja 1 200 euron käteismaksulla esimerkkilomalle tulisi hintaa 5 412 euroa. Lainojen hinnat vaihtelevat pankista riippuen, ja korkojen lisäksi maksettavaksi tulee erisuuruisia tilinhoito- ja käsittelymaksuja.

Pikavipit ovat yleensä aina pankin ja matkatoimiston luottoja kalliimpia. Esimerkiksi Nopsalaina.fi:n kautta 4 000 euron vuosivipillä ja 1 200 euron käteismaksulla Thaimaan-loman hinnaksi tulisi 6 012 euroa.

3. Säästäminen palkitaan

Jos saa säästettyä matkarahat etukäteen, voi säästää vielä ekstraa. Tavallisen pankkisäästämisen yksi vaihtoehto on Aurinkomatkojen Aurinkosäästö. Sen avulla voi säästää lomaa varten jopa kaksi vuotta, ja maksaessaan matkan saa sen hinnasta kuuden prosentin alennuksen. Thaimaan-lomankin hinta putoaisi
4 888 euroon.

4. Omatoiminen säästää

Lennot ja hotellit saa usein pakettimatkaa edullisemmin, kun varaa ne itse netistä. Esimerkiksi Seat24-, Supersaver- ja Travellink-nettimatkatoimistojen kautta nelihenkisen perheen Thaimaan-matkan hinnaksi tulisi noin 3 200–3 400 euroa. Sillä hinnalla saisi lennot yhdellä välilaskulla Bangkokiin ja seitsemän yötä neljän tähden hotellissa.

5. Pisteitä ruokakaupasta

Lentoyhtiöiden kanta-asiakaskorteilla ansaitsee pisteitä sekä ostetuista lentolipuista että esimerkiksi yö­pymisistä yhteistyökumppanien hotelleissa. Pisteitä voi käyttää lentojen tai muiden tuotteiden ostamiseen sekä turistilentolipun korottamiseen bisnesluokkaan.

Jos ei lennä paljon, lentopisteet kertyvät kuitenkin tuskastuttavan hitaasti. Esimerkiksi Finnairilla yhdestä normaalihintaisesta turistiluokan lennosta Berliiniin tienaa 2 000 Finnair Plus -pistettä. Euroopan-lennon Pohjoismaita kauemmaksi saa puolestaan ostettua 45 000 pisteellä. Yhden palkintolennon saadakseen pitää siis lentää normaalihintaisilla lipuilla Euroopassa 23 kertaa. Usein palkkiopisteitä hyödyllisempiä ovatkin lentoyhtiöiden jäsentarjoukset. Finnair Plus -asiakkaat voivat tällä hetkellä ostaa vaikkapa Nizzan-lennot 219 eurolla ja 1 500 pisteellä.

Eri lentoyhtiöillä on sopimuksia myös luottokorttiyhtiöiden kanssa. Esimerkiksi Finnair Plus -jäsenkortin voi yhdistää vuosimaksua vastaan Visaan tai MasterCardiin. Näin lentopisteitä saa kerrytettyä vaikka ruokaostoksilla tai elokuvissa, jolloin jokaisesta yhdistelmäkortilla maksetusta
eurosta saa vähintään yhden palkintopisteen.

6. Lapset halvemmalla

Parhaimmillaan lapset saavat matkatoimistoilta jopa 50 prosentin alennuksen matkoistaan, huonoimmillaan eivät mitään. Alennukset riippuvat matkanjärjestäjästä, kohteesta, sesongista, lasten iästä ja siitä, nukkuvatko nämä lisä­vuoteessa vai omassa huoneessa.

Aurinkomatkojen lapsialennus on Thaimaahan parhaimmillaan 50 prosenttia. Esimerkkimatkalle jäisi hintaa kahden lapsen täysillä alennuksilla 3 900 euroa. Finnmatkoilla lapsialennus moniin Thaimaan kohteisiin on maaliskuussa 40 prosenttia (12–17-vuotiailla 35 prosenttia). Matkalle pääsisi siis 4 160 eurolla.

Parhaat hinnat on alle kaksivuotiailla ilman omaa paikkaa lentokoneessa matkustavilla lapsilla: esimerkiksi Aurinkomatkoilla matka kuin matka maksaa 50 euroa ja Finnmatkoilla 60 euroa.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.