Matalat rannat ja lyhyet välimatkat ovat vehreän Zakinthoksen valtteja. Retken kohokohta on kuuluisa Agios Giorgioksen hylkyranta.

Ensimmäiset matkailijat hakeutuivat Laganasille, kun charterlennot saarelle alkoivat 1980-luvun alussa. Se on rannoista pisimmälle rakennettu. Itse rantakaistale on kuitenkin vapaa. Laganasin vieressä on Kalamakin ranta, josta osa on valekarettikilpikonnien suojelualuetta. Vapaaehtoisten valvoma kahden kilometrin pätkä on suljettu iltahämärästä aamunsarastukseen.

Aalloissa surffaten

Tsilivi on Zakinthoksen itärannikon suosituimpia lomakohteita. Matala ranta täyttää EU:n sinisen lipun kriteerit. Vaikka vähän tuulee, aion pulahtaa uimaan. Aallokko on kohtalainen, sukellan hyökyjä vastaan ja surffaan niiden harjalla. Kävelymatka hotelliin vie läpi Tsilivin eläväisen kylän. Raitin molemmin puolin on houkuttelevia baareja ja myymälöitä

Sinisille luolille

Aamulla lähdemme ajamaan kohti pohjoista. Pari tuntia kestävä matka Skinarinniemelle on elämys. Tie kiemurtelee jyrkillä rinteillä ja laskeutuu välillä pieniin poukamiin. Skinarinniemen kainalossa sijaitseva Agios Nikolaos on idyllinen pikku satama, josta lähdemme lasipohjaisella veneellä katsomaan Sinisiä luolia. Vene kiertää niemen kärkeen seuraillen kalliorantaa, joka kohoaa pystysuoraan ylöspäin. Aallot ovat kovertaneet valkoiseen kiveen erikokoisia onkaloita.

Houkuttava hylkyranta

Retken kohokohta on kuuluisa Agios Giorgioksen hylkyranta. Se on pieni hietikko jyrkänteen ja vedestä kohoavien kalliomuodostelmien puristuksissa saaren luoteisrannikolla. Rannalle järjestetään veneretkiä muun muassa Agios Nikolaoksesta. Poukamaan voi rantautua, mutta me katselemme sitä lintuperspektiivistä, kaiteilla varustetulta ulokkeelta, joka on rakennettu jyrkänteen reunalle. Ulokkeelle on pitkä jono, mutta odotus maksaa vaivan: alhaalla valkoisella hiekalla lojuu orpona ruostunut laivanhylky. Kuvat hylystä ja rannasta ovat levinneet tuhansina versioina ympäri maailman.

Mitä maksaa?

Ravintolassa: Tsatsiki 3 euroa, moussaka 7,50 euroa, lammas 8,50 euroa, salaatti 5,50 euroa, grillattu kana tai pihvi 7,50-13,50 euroa, frappe 2,-2,5 euroa, tuoppi olutta 3-3,50 euroa, lasi valkoviiniä 3 euroa, metaxa 4 euroa.

Rannalla: Tuore hedelmäsalaattiannos 3 euroa, Kaksi rantatuolia ja päivänvarjoa yhdeksi päiväksi 8 euroa, vesipullo 0,80 euroa/1,5 l.

Teksti: Hannu Nieminen Kuva: Nina Kaverinen

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 8/2007