Albaniaan pitää mennä nyt, sillä pian on särmät hiottu tästäkin timantista.

Albanian muutosvauhti 20 viime vuoden aikana on ollut ripeä, mutta edelleen sillä on hieman vaarallisen maan maine. Puoli vuosisataa kestänyt kommunistinen diktatuuri ja eristäytyminen ulkomaailmasta sulkivat maan salaperäisyyden verhoon. 2000-luvulla Albania on alkanut tehdä tiivistä yhteistyötä Euroopan unionin kanssa. Viime keväänä siitä tuli Naton jäsen.

Pääkaupungin ihmeitä

Huhtikuinen Tirana yllättää vihreydellään. Sheshi Skanderbegin keskusaukiota hallitsee 1400-luvulla eläneen kansallissankarin, Skanderbegin ratsastajapatsas. Aukion historialliset kaunistukset, venetsialainen kellotorni ja moskeija 1700-luvun lopulta ovat säilyneet kuin ihmeen kaupalla. Trendikäs Bllokin alue oli kommunismin aikana suljettu rahvaalta; siellä saivat asua vain korkeimmat puoluejohtajat. Enää aluetta eivät vartioi pyssymiehet, mutta hintataso pitää rahvaan loitolla.

Aarteita meressä

Korinttilaisten 600- luvulla perustama Durres voi ylpeillä satamallaan, vanhoilla huviloillaan ja muinaisella amfiteatterillaan, jonne mahtui 25 000 katsojaa. Muinaismuistoja on talletettu kaupungin arkeologiseen museoon, mutta paljon aarteita on vielä löytämättä: kolmasosa muinaisesta Durresistä on uponnut mereen.

Hurjaa kyytiä vuorilla

Joonianmeren rannalla sijaitseva Sarande oli Albanian tärkein rantalomakohde jo kommunismin kaudella. Kreikan, Kroatian ja Italian rantakohteille se ei vedä vertoja, mutta päiväretken päässä on ainutlaatuisia nähtävyyksiä. Jos rakastat vuoria, rakastat Albaniaa. Tie mutkittelee serpentiininä pitkin rannikkoa. Parin kilometrin korkuiset vuoret laskevat viistosti mereen, välillä kalliot putoavat pystysuoraan alas. Saranden valot näkyvät jo alhaalla, mutta ajomatkaa on vielä yllin kyllin. Tie on remontissa, ja sydäntä kylmää mutkapaikoissa. Onneksi ratissa on ammattikuski.

Matkatietoa Albaniasta:

* Sijainti Balkanilla vastapäätä Italian saappaankorkoa. Naapurit Kreikka,Makedonia, Kosovo ja Montenegro. Asukasluku 3,6 miljoonaa.

* Aikaero Suomeen -1 tunti.

* Ilmasto Rannikolla Välimeren ilmasto, vuoristossa viileämpää ja sateisempaa.

* Hintataso Edullinen.

Teksti: Pirkko Puoskari Kuva: Eila Nissinen

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 5/2009