Kirjailija Ernest Hemingwayn vaiheista Kuubassa jäi elämään monta legendaa.

Nobel-kirjailija Ernest Hemingwayn (1899-1961) tietävät nekin, jotka eivät ole lukeneet yhtään hänen teostaan. Hänen jalanjäljillään riittää tunkua, etenkin jos kuljetaan baarista baariin. Myös Havannasta löytyy valinnanvaraa: La Bodeguita del Medio ja La Floridita. Niiden välillä voi pistäytyä Ambos Mundos -hotellin huoneeseen 511, jossa Hemingway kirjoitti Espanjan sisällissodasta kertovan romaaninsa Kenelle kellot soivat.

Ainoa koti

Hemingwayn ainoa ja ensimmäinen koti La Finca Vigía sijaitsee Havannan ulkopuolella. Hemingwayn neljäs vaimo Mary Welsh lahjoitti talon Kuuban valtiolle miehensä itsemurhan jälkeen. Talo kuuluu yksityisen World Monuments Fundin sadan uhanalaisimman kohteen listalle. Sitä uhkaavat eroosio, huono kunto ja turismi. Siksi suurin osa matkailijoista joutuu tutustumaan taloon vain ikkunoista kurkistelemalla. Rakennusta korjataan parhaillaan.

Jäinen unohdus

Hemingway oli kuulu juomatavoistaan. Havannan-kierroksilla matkailija ei voi välttää La Bodeguita del Mediota, jossa kirjailijan väitetään juoneen mojitonsa. Väite Hemingwayn vierailuista ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä hän on todennäköisesti käynyt Bodeguitassa vain kerran ja tuskin silloinkaan juonut mojitoa, sillä hän vältti sokeripitoisia juomia. Sen sijaan hän joi sokerittomia Papa Doble -daiquireja El Floriditassa.

Musta madonna

Sitkeimmät Hemingwayn ihailijat jatkavat matkaansa Cojímariin, Hemingwayn Pilar-veneen kotisatamaan. Siellä asui myös Hemingwayn luottokippari, muutama vuosi sitten 104-vuotiaana kuollut Gregorio Fuentes. Hänen kertomiaan kalastusjuttuja pidetään Vanhus ja meri -tarinan pohjana. Teos toi Hemingwaylle Nobel-palkinnon vuonna 1954. Sen hän lahjoitti Kuuban suojeluspyhimykselle, Cobren ihmeitä tekevälle Mustalle madonnalle.

Hemingwayn koti

La Finca Vigía, San Francisco de Paula, runsaat kymmenen kilometriä keskustasta itään. Avoinna ma-la klo 9-16, su 9-12.30. Sisäänpääsy maksaa kolme dollaria. Hotellien turistitoimistot järjestävät taloon retkiä.

Teksti: Sirpa Rydman Kuva: Jean Yves Gougaud

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 1/2007