Sumuisten vuorten karvaiset hallitsijat löytyvät Niilin alkulähteiltä. Matka alkaa Ugandan pääkaupungista Kampalasta, josta suuntaamme Victoriajärven kautta kohti maan lounaiskolkassa sijaitsevaa Bwindin metsää, gorillojen asuinpaikkaa. Majoitumme Gorilla Forest Campiin. Sieltä lähdemme puistonvartijoiden opastamina kohti gorillojen yöpymispaikkaa. Löydämmekin maahan tehdyt lehtivuoteet ja jätöksiä. Oppaat lähtevät seuraamaan jälkiä. Gorilla vaihtaa nukkumispaikkaa joka yö. Bwindin maasto on rankkaa. Polkuja ei ole, vaan kuljemme tiheässä viidakossa. On jyrkkiä, pitkiä nousuja ja vastaavasti laskuja.

Olemme kävelleet kaksi ja puoli tuntia, kun opas kertoo gorillalauman oleskelevan puolen kilometrin päässä. Sitten tulee yllättävä käänne. Vieras gorillauros on hyökännyt laumaan ja haastanut johtavan uroksen, hopeaselän. Tilanne on vaarallinen, emmekä voi mennä lähellekään. Lähdemme etsimään toista laumaa.

Rinteet käyvät liejuisiksi ja liukkaiksi, väsymys alkaa jo painaa. Tunnelma alkaa olla toivoton, mikä näkyy myös oppaiden kasvoilta. Tuskin näemme enää gorilloja tällä retkellä. Kuuden tunnin rämpimisen jälkeen oppaat yhtäkkiä innostuvat. Edessä on jyrkkä alamäki, ja vastapäätä olevassa ylärinteessä näemme gorillalauman. Sittenkin!

Yhdeksän gorillan lauma riipii kaikessa rauhassa lehtiä suuhunsa ison hopeaselkäisen uroksen johdolla. Pieni poikanen riippuu naaraan selässä. Vähän isompi poikanen kumistelee nyrkeillä rintaansa meidät havaittuaan. Voimme kuitenkin istua niiden seuraan ja kuunnella niiden murahtelevaa keskustelua. Meistä ne eivät piittaa lainkaan. Istuisimme gorillojen luona vaikka kuinka pitkään, mutta opas ja kantajat alkavat kiirehtiä lähtöä. Meillä on vielä matkaa metsästä pois, ja pimeän tulo on lähellä. Lopulta pääsemme tasaiselle maalle.

Kun päivä laskee mailleen, vuorille nousee kosteutta upeana harsona. Sumuisten vuorten gorillat käyvät yöpuulle. Viimeisen tunnin kävelemme pimeässä. Viimein edessämme vilkkuu taskulampun valoja ja lopulta valkohampaisia hymyjä. -Olimme jo tosi huolissamme teistä. Hyvä, että pääsitte ehjinä takaisin.

Teksti ja kuva: Seppo Lampila

Vuorten säyseä jättiläinen

* Vuorigorillat kuuluvat maailman uhanalaisimpiin eläimiin. Niitä on jäljellä noin 600 yksilöä Bwindin metsässä Ugandassa ja Virungan luonnonpuistossa Kongossa.

* Ihmisen lähimpiin sukulaisiin kuuluvat vuorigorillat ovat lempeitä otuksia, vaikka täysikasvuinen uros saattaa painaa yli 200 kiloa.

* Vuorigorilloja uhkaavat salametsästys, elintilan kaventuminen, sodat ja ihmisten levittämät taudit. Vuorigorilla ei selviydy vankeudessa esimerkiksi eläintarhassa.

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 1/2005