Kreikan Thassos hehkuu vihreyttä ja valoisuutta. Entä mikä on hintataso?

Kello 13 Panagian vuoristokylässä on niin hiljaista, että kuulen vain oman läähätykseni. Jossain sirkuttavat kaskaat ja tien vierellä lorisee hento vuoristopuro. Kreikan kesäinen aurinko on tunnetusti säälimätön; onneksi se tuntuu Thassoksen saarella astetta inhimillisemmältä.

Kuulen askeleita. Onko kylässä sittenkin elämää? Mustakaapuinen ortodoksimunkki laahustaa kadulla. Mies näyttää Johann Sebastian Bachilta. Hän sormeilee rukousnauhaansa ja laskeutuu Panagian keskustorille.

Ihailen kylää ympäröivää havupuu- ja eukalyptusmetsikköä, hortensioita, viiniköynnöksiä ja verenpunaisia bougainvilleoita. Kauempana siintää Potamiaksenlahti kullankeltaisine rantoineen ja takana kohoaa jylhä Ipsarion vuoristo. Terrakotanväriset tiilikatot muodostavat rinteeseen värikkään tilkkutäkin. Rakennukset ovat vanhoja, satojen vuosien ikäisiä. Monen katolla heilimöi heinä. Panagian kirkolle kohoavan tien varrella kohoaa karamellinkaunis talo. Valkoiseksi kalkittua rakennusta koristavat siniset ikkunanpielet ja ovi. Rohkealla lilalla maalattuja koristeita on ripustettu puiden oksille ja seinille.

– Jassas, terve! Pidätkö talostani? portaiden takana oleva nainen ­tiedustelee. Sitten hän avaa ulko-oven ja kutsuu sisälle. Vastapäisen rakennuksen pihalta kuuluu rapinaa. Kaksi mustapukuista, viiksekästä rouvaa mulkoilee ja luo moralisoivan mitä-tuo-vieras-mies-tuolla-tekee-katseen. Thomi Vassilakouksi esittäytyvä nainen pyörittää huvittuneena päätään, mutta jättää ulko-oven varmuuden vuoksi raolleen. Hän esittelee olohuoneensa. Seiniä koristavat vuosisadan ikäiset perinnetekstiilit ja mustavalkoiset perhepotretit. Pöydällä lepää gramofoni.

Keittiössä lasiini kaadetaan karpalomehua. Kuulen mielenkiintoisia tarinoita enolta peritystä talosta ja Panagian kylän yli 500-vuotisesta historiasta. Kreikan talouskriisistä puhut­taessa Vassilakoun kasvolihakset kiristyvät. Huulille sytytetään pikaisesti tupakka, ja aihe sivuutetaan kohteliaan nopeasti. Thassos – kultasaareksi kutsuttu – asuu Thomi Vassilakoun sydämessä. Eläkkeellä olevan virkailijan sielussa sykkii taiteilija. Tänne vuoristoon luonnonrauhaan hän kaipaa aina kesäksi. Talvet kuluvat mantereella Kavalan kaupungissa.

Mihin yöksi

Hotel Lido  M. Alexandrou 15, Limenas. www.lido-thassos.gr  Huone kahdelle alkaen noin 70 €. Viihtyisä, siisti, hyvän palvelun boutique-hotelli, uima-allas ja kaunis puutarha. Ilmainen autoparkki. Hotel George  Limenaria. www.georgehotel.gr Huone kahdelle alkaen noin 40 €. Rantabulevardin kulmassa sijaitseva viihtyisä keskitason hotelli. Royal Paradise Beach Resort & Spa  Potos. www.royalparadise.gr  Hinta yhdelle alkaen noin 130 €. Viiden tähden tyylikäs luksushotelli. Yksityinen merenlahti ja ranta, kylpyläpalvelut.

Kuinka perille

Thassos on Aurinkomatkojen uutuuskohde kesällä 2012, hinta alkaen noin 600 €/vk. Pelkät meno–paluulennot Thessalonikiin alkaen noin 280 €, esimerkiksi Malev. Autonvuokra noin 35–40 €/vrk. Autolautta Keramoti (Kavala)-Limenas tunnin välein sesonkiaikana, 6 €/suunta.

Thassos, Kreikka

Sijainti  Egeanmerellä, Kreikan pohjoisin saari. Matkaa mantereelle noin 5 km. Pinta-ala  380 km². Asukkaita  14 000. Liikkuminen Jalkakäytävät kapeita, mäet jyrkkiä, tiet päällystettyjä. Aikaero  Sama aika kuin Suomessa. Terveys  Hanavettä voi juoda, herkkä­vatsainen valitsee pullotetun veden. Lisätietoja   www.thassos-hotels.com www.gothassos.com

Teksti ja kuva Seppo Suomela.

Matkaopas 8/2011 -lehdessä on 5 sivun juttu Thassoksesta.