Koe uutuuskohde ennen kuin sinne ryntäävät kaikki. Omanin pääkaupungin kupeeseen rakennetaan 20 hotellin unelmakaupunkia.

Oman on hieman Suomea pienempi, ja sen luonto on Saudi-Arabian niemimaan vaihtelevinta. Pinta-alasta neljä viidesosaa on aavikkoa ja lähes kaikki muu vuoristoa. Eteläisessä Salalahin maakunnassa Arabianmeren rannalla monsuunisateet tuovat maisemaan vehreyttä. Rantaviivaa on lähes 2 000 kilometriä, ja iso osa ranta-alueista on vielä rakentamatta. Rantalomailusta nauttii parhaiten hotellien yksityisillä rannoilla. Niillä tarjotaan kaikki rantapuuhat, mitä keksii kysyä. Auringonotto on ykkösharrastus, mutta naisten yläosattomuus on kiellettyä yksityisilläkin rannoilla. Läheisissä vesissä liikkuu parikymmentä valas- ja delfiinilajia. Takuuta niiden näkemisestä ei anneta, mutta veneretkillä on yleensä aina asiantuntija jakamassa tietoa. Merellisellä safarilla voi kuunnella delfiinejä vedenalaisten mikrofonien avulla. Lintubongari varustautuu matkaan kiikarein.

Pääkaupunki Muscat

Pääkaupungin Muscatin yleiset uimarannat sopivat paikallisen ranta­elämän havainnointiin. Yleisillä rannoilla on kunnioitettava paikallisia kulttuurisääntöjä – avonaisia uima-asuja ei katsota suopeasti. Naiset uivat useimmiten mustassa kaiken peittävässä kaavussa, miehet vähintäänkin pitkissä shortseissa. Oman kehittää innolla matkailuelinkeinoaan, mutta matkailuryntäystä ei haluta. Hotelleissa on vasta 6 000 vuodepaikkaa. Muscatin kupeeseen rakennetaan kuitenkin 20 hotellin unelmakaupunkia, jossa on myös asuin- ja toimistotiloja, harrastuspaikkoja, yliopisto ja sairaala. Siniseksi kaupungiksi kutsuttu houkutin, arabiaksi Al Madina Al Zarqa, valmistuu suunnitelman mukaan 2020. Arvioidut rakennuskustannukset ovat noin 15 miljardia euroa.

Päivi Arvonen, Maria Niemi

Matkaopas 8/2012 -lehdessä on 7 sivun juttu Omanista.