Venetsiaan pitää saapua, kun aurinko kultaa punatiilikatot ja kirkkojen kupolit.

Yli sadan pienen saaren, 150 kanavan ja 450 sillan Venetsia on pääsemättömästi aviossa Adrianmeren kanssa. Hyökyvän meren kanssa onkin kannattanut liittoutua, sillä se on monta kertaa uhannut hukuttaa koko kaupungin. Talvisin hyinen tuuli tunkee laguuniin, nostattaa veden kaduille ja ryöppyää kellareihin. Acqua altan eli korkean veden aikaan kaduille asetetaan pitkospuita ja turistit ostavat ennemmin kumisaappaat kuin karnevaalinaamioita.

Markuksen aukiolla

Piazza San Marcon yllä taivas on sakeana kyyhkysistä ja leijailevista höyhenistä. Linnut kaartelevat pääni päällä ja kurisevat. Tätäkö Napoleon kutsui Euroopan olohuoneeksi! Suorakaiteen muotoisella aukiolla on satoja tyhjiä kahvilatuoleja, koska maitokahvi maksaa kahdeksan euroa ja il coperto toisen mokoman. Il coperto veloitetaan, jos ruoka tai juoma tarjoillaan pöytään. Säästäväinen matkalainen lisää sanavarastoonsa termin al banco. Se tarkoittaa, että juoma nautitaan tiskin ääressä seisten.

Kannattaa eksyä

Puolet Venetsiaan saapuvista matkailijoista tyytyy tutustumaan vain muutamaan San Marcon kuuluisimpaan kortteliin. Kiinnostavin Venetsia löytyy, kun antaa itsensä eksyä kapeitten katujen ja kanavien labyrinttiin. Venetsiassa on kuusi sestiereä eli kaupunginosaa. Karismaattinen Cannaregio on entinen työläiskaupunginosa, ja se antaa aidoimman kuvan venetsialaisesta elämästä.

Veden hiljaisuus

Korva herkistyy veden äänille. Liplatus kanavassa on ensimmäinen asia, joka pyrkii tietoisuuteen, kun aamulla herään. Jopa kaupungin sydämessä vallitsee syvä hiljaisuus. Venetsian kävelee päästä päähän helposti tunnissa. Se toimii ihmisen mittakaavassa. Kaduilla, kujilla ja veneissä ihmiset tapaavat toisensa eivätkä toistensa autoja.

Venetsia pähkinänkuoressa

Sijainti: Koillis-Italiassa Adrianmeren luoteisrannikolla.

Asukasluku: 65 000.

Aikaero Suomeen: - 1 tunti.

Paras aika matkustaa: Touko- ja lokakuu. Kesä-syyskuussa on paljon matkailijoita.

Matkoja: Kolmen päivän matka alk.690 euroa/3 tähden hotelli/aamiainen. Viikon matka noin 1 000 euroa/3 tähden hotelli/aamiainen.

Teksti: Satu Prusti-Nelson Kuva: Rick Nelson

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 1/2007